állatkínzás

2019.10.30. 11:30

Tagadja az állatkínzás vádját a férfi, akinek éhen haltak a disznói

A Füzesabonyi Járásbíróság kedden folytatta a L-D. J. Zs. vádlottal szemben állatkínzás bűntette miatt indult büntetőügy tárgyalását.

HEOL

A vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, a korábbi vallomását fenntartotta, a tárgyaláson részletesen vallomást nem tett – tájékoztatta portálunkat az Egri Törvényszék Sajtóosztálya. A bíróság a tárgyaláson tanúkat hallgatott ki, valamint az állatok sérüléseivel kapcsolatban meghallgatta a nyomozás során kirendelt szakértőt. A bíróság ítéletet nem tudott hozni, további szükséges bizonyítás lefolytatása érdekében a tárgyalást elnapolta. A bíróság a tárgyalást 2020 februárjában további tanúk kihallgatásával folytatja.

Mint arról korábban már beszámoltunk, ügyészség a férfit állatkínzás bűntettével vádolja. A vádirati tényállás szerint a vádlott 2016 júniusától kezdődően egy sertéstenyésztéssel foglalkozó kft-nek a sertéstenyésztéshez kapcsolódó feladatainak ellátását, így egyebek között a költségek jóváhagyását, utalványozását, valamint a szakhatósági és hatósági ügyek intézését látta el. A kft. két füzesabonyi telephelyén a mindennapi feladatok ellátását a férfi irányította. 2016. március hónap végén a nyilvántartási adatok alapján a telepen összesen 8830 sertést tartottak. A vádlott 2016 júniusától kezdődően a telepen tartott sertésállomány hízóit értékesíteni kezdte, és a bevételekből fedezte a telephelyen tartott többi sertés takarmányellátását. A hízók értékesítését követően pedig azok pótlásáról nem gondoskodott, a meglévő pénzeszközöket nem a sertések megfelelő ellátására fordította.

A 2016. augusztus 30-án tartott hatósági ellenőrzés során megállapították, hogy a sertések nem megfelelő körülmények között vannak elhelyezve, ivóvízellátásuk nincs folyamatosan biztosítva, nincs megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányellátásuk, az állatok súlyosan negatív kondícióban vannak, valamint a sertések takarmányozása körülbelül a szükséges mérték 50%-a, ezért a járási hivatal a kft-t állatvédelmi bírsággal sújtotta, és felszólította a férfit, mint a telephely vezetőjét, hogy gondoskodjon az állatok megfelelő tartásáról, az istállókban történő áramellátás és ivóvíz folyamatos biztosításáról, valamint a sertések ellátásához szükséges mennyiségű és minőségű takarmány biztosításáról.

A sajtóközleményben emlékeztettek arra is, hogy a férfi a felszólítás ellenére továbbra sem gondoskodott az állatok megfelelő tartásáról. Az állatok megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt nem kaptak, ez a sertések kóros lesoványodásához, bőrbetegségek és rendellenes szőrzet, valamint szerveikben működészavar és idült szervi károsodások kialakulásához vezetett. Mint írják, a magatartásával akadályozta a sertések önkéntes takarmányfelvételét, mely az állatok éhezéséhez vezetett. 2017. január 4-ére a telepen megmaradt 129 sertésből 100 elhullott, valamint három a rendellenes lesoványodás következtében súlyos egészségromlásban szenvedett.

A vádlott 2016 szeptemberétől kezdődően a rendelkezési körében álló pénzeszközöket szándékosan nem a telephelyen található állatok megfelelő takarmányozására és ivóvízellátására fordította, ezért a sertések nem a fajukra, fajtájukra, nemükre és korukra figyelemmel kerültek táplálásra. Ez a telepen található sertésekből legalább 100 állatnak a különös szenvedéssel járó, éhhalállal történő pusztulását, három állatnak a kóros lesoványodása miatti súlyos egészségromlását idézte elő, a további huszonhat sertéssel történő bánásmód pedig alkalmas volt az állatok maradandó egészségkárosodásának előidézésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában