Közélet

2008.06.07. 06:54

A szemétnek szaga van, ezért egyesek népszavazást emlegetnek

Kompolti területen, a község és a vele egybeépült Kál határában építik fel a tervek szerint a megyei hulladékkezelési rendszer egyik átrakóállomását. Az elképzelés ellen főként a környéken élő káliak tiltakoznak. A népszavazás ötlete is felvetődött.

R. M.

A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez nyolcvan település  csatlakozott. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejőpapiban lesz majd a lerakó,  illetve az égetőmű, szűkebb hazánkban pedig három átrakóállomás létesül, az  elképzelések szerint Egerben, Hatvanban és Kompolton. Utóbbi községben indulatoktól sem mentes fórumot tartottak a  tervekről.

[caption id="" align="alignright" width="278"] Pap Miklós hozzászólásában azt fejtegette, hogy a szándék, az alapötlet jónak tűnik, de a helyszínnel akadnak gondok
[/caption] Az „utca túloldaláról”, Kálból érkezett a fórumra például Pap Miklós, aki hozzászólásában azt  fejtegette, hogy a szándék, az alapötlet jónak tűnik, de a helyszínnel akadnak  gondok. Bármilyen "steril" legyen is a berendezés, a szemétnek bizonyosan van  szaga, a zajszint és a teherautó-forgalom kedvezőtlen környezeti hatása sem  elhanyagolható. A káli újtelepről szinte mindenki aláírta azt a petíciót,  amelyben tiltakoznak a létesítmény ellen. Hasonló véleményen voltak más  hozzászólók is, akadt olyan is, aki egyenesen azt javasolta: írjanak ki a  kérdésről ügydöntő helyi népszavazást.

Balázs Zoltán, kompolt polgármestere szerint megvizsgálják a szakhatósági  engedélyeket, az eddigi történéseket. Ám az indulatok nem vezetnek sehová,  ráadásul a gátjai lehetnek a két község együttműködésének. Indulatokat könnyű  gerjeszteni Kompolton is, ahonnan még a tanácsi rendszerben egy tollvonással  vettek el és adtak Kálnak harminc hektár területet és ezer lakost, a  legdinamikusabban fejlődő településrészt. Ez most a káli újtelep. A  rendszerváltás óta két alkalommal is rendeztek népszavazást a visszacsatolásáról, de egyik sem volt eredményes. Akkor lehetett volna másként  is dönteni, most viszont kissé visszás Kompolt belügyeibe avatkozni a  szomszédból.

A témával bővebben a Heves Megyei Hírlap szombati számában foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik