Közélet

2009.10.29. 10:38

Érdemkereszttel ismerték el a Krisna-hívők vezetőjét

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki Sivaráma Szvámit, a hazai Krisna-tudatú Hívők Közösségének lelki vezetőjét, akinek az egri csoport is sokat köszönhet.

HEOL

Az elismerést a hagyomány szerinti indiai újév ünnepén, október 20-án vehette át a lelki vezető dr. Manherz Károly felsőoktatási és tudományos szakállamtitkártól. Sivaráma Szvámi karitatív, humanitárius és értékteremtő munkájáért kapta meg a rangos kitüntetést. A Szvámi aktív kapcsolatot ápol egri tanítványaival és az itteni közösséggel, rendszeresen megfordul a hevesi megyeszékhelyen.

Az ő inspirálására jött létre 1999-ben az Ételt az Életért Alapítvány Egri Irodája, amely ez elmúlt tíz évben 70 ezer tál meleg ételt, illetve 2,8 tonnányi élelmiszercsomagot osztott ki a térségben. A testi táplálék mellett lelki segítséget is nyújt, valamint a nagyobb családi ünnepeken az édességen kívül műsorral, ruhaosztással támogatja a régió rászorulóit. Az egri krisnások elmaradhatatlan szereplői az olyan rendezvénynek, melynek célja az egészség megőrzése. Több gyerektábort támogattak, részt vesznek a drogprevenciós munkában, valamint szélesebb körű és hosszú távú kapcsolatokat építettek ki a szociális szektor szereplőivel.

Sivaráma Szvámi 1949-ben született Budapesten, Létai Péter néven. 1956-ban szülei Kanadába emigráltak, így iskoláit ott végezte. 1973-ban csatlakozott a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetéhez (ISKCON), 1979 óta a szervezeten belül magas tanítói tisztséget tölt be. Az ISKCON nemzetközi irányító testületének (Goverment Body Commission) tekintélyes tagja. Nagymértékben az ő érdeme, hogy - az adó 1 százalékok felajánlása alapján - a Krisna-egyház hazánk negyedik legnépszerűbb vallási közösségévé vált.

A kizárólag önkéntesekkel működő Egri Alapítvány tagjait továbbra is Sivaráma Szvámi látja el tanácsokkal, de részt vesz a karitatív munkában is. Az egri Karádi Csabával a dél-indiai és srí lankai, cunami által sújtott területek lakóit is segítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!