Közélet

2010.09.14. 03:55

HospInvest: belebetegedtek a cégek, a megye nem fizet

Ahol milliárdok forognak, ott néhány millió forint nem nagy összeg. Kisvállalkozásokat viszont már pár millió is tönkretehet, ha nem kapják meg elvégzett munkájuk ellenértékét.

Rénes Marcell

Markhot Ferenc Kórház homlokzata

Fotó: Gál Gábor

Az onkológiai osztály felújítása, új szennyesválogató helyiség kialakítása, a vízellátó gerincvezeték cseréje, a műtők steril szellőzési, légfűtési rendszerének rekonstrukciója, orvosi pihenők létesítése: egyebek mellett e munkákat végezte el a megyei kórházat üzemeltető HospInvest Zrt. egri tevékenysége idején a Fűvig Bt., illetve a Faustbau Kft. A két cég együttesen mintegy 15 millió forintot számlázott ki, pénzt viszont azóta sem láttak.

Egy hat- és egy húszfős kisvállalkozásról van szó, amelyek gyakorlatilag csődbe mentek, miután a HospInvest ellen felszámolási eljárás indult.
– Miután a HospInvest rajtunk kívül még számtalan helyre tartozik, tudjuk, esélyünk sem volna a felszámolás keretében a pénzünkhöz jutni – mondja a Fűvig Bt. vezetője, Tóth József.

– A hitelezők sorában hátul állunk. A munkánk értéke viszont ott van ma is a kórházban, méghozzá nagyon fontos érték. Közvetlenül a működéshez szükséges dolgokról van szó. Ha kibontanánk, amit beépítettünk és elhoznánk az anyagot, megbénulna az intézmény. Ezért próbáltunk tárgyalások révén egyezségre jutni magával a tulajdonossal, a megyei önkormányzattal. Hiába, teljes elutasításra találtunk. Nem marad más, mint a pereskedés.

– Személy szerint én belebetegedtem a történtekbe – hangsúlyozza a Faustbau igazgatója, Forgács Károly Lőrinc.
– Lehet, hogy a bíróság valamikor igazat ad nekünk, de úgy érzem, nem azokkal szemben, akikkel szemben kellene. Nem értem, hogy van az, hogy nekem bíróságra kell járnom a pénzemért, azok viszont, akik előidézték a helyzetet, egyszerűen csak eltűnnek, mintha jól végezték volna a dolgukat.

- Hittünk a megyei önkormányzatnak, hiszen korábban is bíztak már ránk munkákat a kórházban, megtanultunk alkalmazkodni a különleges körülményekhez, a sokszor szoros határidőkhöz. Nem gondoltuk, hogy az üzemeltetőváltás ilyen következményekkel jár. Legalább időben figyelmeztetett, közbelépett volna a megye, ha veszélybe kerül több száz beszállító, vállalkozó.

Az önkormányzatot perbe sem lehet vonni

A cégek a HospInvesttel léptek jogviszonyra, a zrt. rendelte meg tőlük a munkát, az is tartozik nekik – mondta érdeklődésünkre DR. BENKÁR JÓZSEF megyei főjegyző. Benkár hangsúlyozta: természetesen elfogadja, nem vitatja, hogy a vállalkozások elvégezték mindazt, amivel megbízta őket a korábbi üzemeltető, nagyon sajnálja és megérti őket, ám a jogi helyzet az, hogy a megyei önkormányzatot a perbe be sem lehet vonni. Ha a megye „kiemelne” néhány ilyen esetet és fizetne, mindenki hozzájuk fordulna, hogy akkor rendezze a HospInvest összes tartozását. E tekintetben nincs jogutódlás, a HospInvest elleni felszámolási eljárás keretében kell érvényesíteni a követelést.

Merczel József, a megyei közgyűlés alelnöke (MSZP) a politikai „felhanggal” bíró megjegyzésekre nem kívánt reagálni, felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a közgyűlés a nyáron napirendjére vette ezt az ügyet, és úgy foglalt állást, hogy a megye nem fizeti ki a HospInvest tartozásait.

A Fidesz megyei közgyűlési listavezetője, elnökjelöltje, Horváth László ellenben akként nyilatkozott: ha felhatalmazást kapnak a megyei önkormányzat vezetésére, szerinte le kell ülni az érintettekkel, nem szabad elhárítani a felelősséget, nem szabad elfutni a megoldás elől, véget kell vetni a tolvaj korszaknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!