Közélet

2011.10.27. 10:20

„Zöld” tervek, hangos fiatalok Egerben

Sok problémát okoznak az éjszaka italozó, hangoskodó fiatalok a megyeszékhelyen. Az Agria Park udvarán műjégpálya épülhet, a jövőben nagy szerep juthat a megújuló energiaforrásoknak. Ülésezett az egri képviselő-testület.

m. k.

9.28

Közel félórás késéssel indult az ülés. 17-en jelentkeztek be, határozatképes a testület.

9.30

A rendőrkapitányságtól kérdeznek a képviselők. Csákvári Antal: Leányka és Bajcsy-Zsilinszky utca lakói keresték fel éjszakai zavargások miatt. Az EKF Hallgatói Klubjának egyik rendezvényét követően a hallgatók vagy a vendégek éjjel túl hangosan vonultak a Leányka úton. Kéri a rendőrkapitányt, hogy éjszaka fokozottabban ellenőrizzék a rendet.

A Bajcsy-Zsilinszky utca lakói is panaszkodtak (itt található a Bíboros). Úgy tudja: az ott szórakozók onnan rendre hangosan távoznak és a környező területeken áldatlan állapotokat hagynak.

Bognár Ignác a véradásról kérdez. Tegnap az Egri Rendőrkapitányságon vért adhattak a rendőrök és családtagjai. Néhány civil is szeretett volna vért adni, de azt ott megtagadták. Szerinte ez a rendőrkapitány emberi alkalmatlanságát is jelenti.

„Elnézést az elcsukló hangomért, nem a meghatottságtól, hanem egy vírustól van” – kezdte mondandóját Császár Zoltán. Felvetette, hogy az Almási utcában már több betörésről is tud. Érdeklődik, mit tud tenni a rendőrség a bűnesetek megelőzéséért.

Tóth István is Petrovics Andráshoz szól. A Deák Ferenc és Árpád út kereszteződésében négy napja nem működnek a közlekedési lámpák, közlekedési káosz van kialakulóban. Azt kérdezi, hogy a kapitány járt-e arra? Ha igen, nem kellett-e volna már intézkedni. „Piros ponttal jutalmaznám a rendőrséget, ha ebben a kérdésben előrelépés történhetne.”

Csathó Csaba az utóbbi időben egyre többször felkapott témában szólal fel: a fiatalok köztéri alkoholfogyasztásáról beszél. Mivel nincs sok pénze a fiataloknak, sokszor éjjel-nappali üzletekben vásárolnak italt, majd közterületen zavarják a környéken lakók nyugalmát.

Petrovics András válaszában kifejtette: nem mindig tudja, mikor van a Leányka utcán éjszakai rendezvény, de ha tájékoztatják őket, igyekeznek megelőzni a zavargást. A Bíborosról elmondta, hogy tud olyan esetről, mikor egy fiatal lányt ölbe kellett elvinni onnan, mert annyira be volt rúgva. Ezen kívül az ott szórakozók a közterületen is sok gondot okoznak. Mikor bezár a hely, igyekeznek többet járőrözni ott.

A véradásról annyit mondott a városi rendőrkapitány, hogy Bognár Ignácot valaki félretájékoztatta, hiszen az esemény nem volt nyilvános, és egyébként sem ő, hanem a megyei rendőrkapitány jogosult arra, hogy engedélyezze a bejutást.

Az útkereszteződésben tapasztalt fennakadáshoz annyit fűzött hozzá a kapitányság vezetője, hogy nem értesítették őket, hogy megváltozik a forgalmi rend. De intézkednek.

Csathó Csaba felvetésére elmondta Petrovics András, hogy Egerben már régóta probléma a fiatalok éjszakai hangoskodása és italozása a közterületen. Nehéz jó és hatékony megoldást találni – tette hozzá.

9.50

A megyeszékhely új kitüntetési rendjéről szavaznak.

Dr. Kovács Luca jegyző felszólalásában elmondta, hogy jelenleg kilenc helyi rendelet szabályozza a díjak, kitüntetések, elismerések adományozását. Dr. Csarnó Ákos azt kérdezi, hogy összességében csökkentek-e a kiosztott díjak a korábbiakhoz képes. Dr. Kovács Luca elmondta, hogy nem csökkent, hiszen az 51 helyett most 53 van.

Rázsi Botond alpolgármester: a sport és tanulmányi díjak átadását tegyék át a tanévek elejére, szerinte a március 15-e már késő, de pl. az október 23-i ünnepségek kiváló alkalmat jelenthetnek a kiosztásra.

Saárossy Kinga alpolgármester pedig azt kéri, hogy a kiváló orvos és egészségügyi díjak átadását pedig valamely egészségüggyel kapcsolatos emléknapra szervezzék.

Habis László polgármester felhívta a figyelmet az alapos munkával végre sikerült egy egységes szabályrendszert. – Meggyőződésem, hogy az egri értékek megbecsüléséhez jelentősen hozzájárulunk majd azzal, ha megszavazzuk ezt a rendelet-tervezetet – tette hozzá.

A napirendi pontot elfogadták.

10.06

A régiségvásár helyszínéről tárgyalnak. Ideiglenesen Domus parkoló környékére jelölték ki a vásár új helyszínét, ezt most véglegesítették.

A szavazás előtt dr. Csarnó Ákos azt kérdezte, hogy nyitott-e más jellegű vásárok (pl. bolhapiac) megtartására a belvárosban vagy környékén. Dr. Kovács Luca válaszában elmondta, hogy nem igazán támogatja a bolhapiacok engedélyezését, hiszen vitatható a lakosok igénye és a vásár színvonala is.

Császár Zoltán kért szót, a bolhapiac kérdése izgatja. Úgy látja: mindenképp van igény a bolhapiacra, csak meg kell nézni a felsőtárkányi kezdeményezést.

10.13

Az idegenforgalmi adóról szóló rendeletről vitáznak, módosítanák a szabályozást. Egerben jelenleg 307 szálláshely működik, ebből 17 szálloda. Ez utóbbiak kivételével a javaslat szerint kötelező lesz „Vendég- és idegenforgalmi adónyilvánítás” vezetése, melyet nyomtatvány formájában térítésmentesen biztosít számukra az önkormányzat. Ezzel kikerülhetik a fizetés alóli kibújást. Egyhangúlag, 17 igennel elfogadták a tervezetet.

10.40

Klímavédelmi és energetikai kérdések tárgyalása következik. A Fidesz egri szervezete szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ezekben a kérdésekben már ők is „zöldek”. Sós István a megújuló energiaforrások kihasználására hívja fel a figyelmet. Azt javasolja, hogy a Városgondozás Kft-n belül egy olyan divíziót hozzanak létre, amely forrásokat kutasson fel, készítsen elő beruházásokat és ellenőrizze a végrehajtást. Az alpolgármester szeretné, ha 2020-ra ötven százalékos megújuló energia lefedettsége lehetne Egernek. A divízió működéséhez szükséges forrásokat biztosítják, hosszabb távon sikereket és eredményeket várnak az új egységtől.

Dr. Csarnó Ákos az előterjesztést támogatja, – utalva a Fidesz tegnapi sajtótájékoztatójára kijelentette – örül annak, hogy zöldül az egri közélet. Pál György szerint inkább más „zöld” témákat kéne előtérbe helyezni, hiszen – mint fogalmazott – a biomassza fűtőműből is csak annyit látnak, hogy eldózerolták a műjégpályát. A szocialista képviselő az Agórát említi: ott is túlálmodta magát az önkormányzat, óva int mindenkit, hogy újra beleessenek ilyen hibába.

Csathó Csaba optimistábban nyilatkozott. Álláspontja szerint a jó stratégiák kidolgozásához álmodni is merni kell. Mindennapi életvitelünkhöz hozzátartozik annak hangsúlyozása is, hogy ne éljük fel a jövőt – emelte ki. Nyugati mintákat említ, ahol sok kisebb város energiafelhasználásában már önellátó. Egy geotermikus fűtőmű létrehozását is kilátásba helyezte, de a pincékből származó hőenergiát és az Eger-patak erőforrásainak kihasználását is megemlítette. – Ahhoz, hogy sikereket érjünk el, előre kell gondolkodnunk és rendelkeznünk kell álmokkal és tervekkel – válaszolt Pál Györgynek Csathó.

Minden lehetőséget meg kell ragadni a megújuló energiaforrások kiaknázására Császár Zoltán szerint is. Az egri Szent József-forrás hasznosításáról érdeklődött, szeretne tájékoztatást kapni a víz hasznosításáról.

Dr. Csarnó Ákos nem álmoknak, hanem kihasználható lehetőségeknek nevezi ezt a területet. Viszont hozzátette: ő lesz az első, aki felülvizsgálja, hogy jól működött-e a divízió, és a most elkülönített egymillió forint jól lett-e felhasználva.

A polgármester reagálva az eddigiekre elmondta: azért hozzák ezt a rendeletet, hogy elinduljanak azon az úton, amely során pályázati lehetőségeket aknázhatnak ki a megújuló energia hasznosításáért. Habis László fontosnak tartja, hogy az Eszterházy Károly Főiskolával is működjenek együtt. Óvatos lépésnek nevezte a mostanit, de határozottnak.

Szerencse is azt az embert érheti, aki fel van készülve a szerencse fogadására – említette Misz Mihály, aki azt is elmondta: ha nem vagyunk felkészülve arra, hogy az Eger-patakra malmot tegyünk, akkor sosem lesz malom az Eger-patakon. A képviselő úgy látja, hogy merni kell nagyot álmodni és nagy terveket szövögetni.

Ismét az Agórával példálózik Pál György, aki azt hangsúlyozta, hogy akkor sem a létesítmény ellen voltak, csak próbálták bemutatni: kevesebb a rendelkezésre álló erőforrás, mint a megvalósításhoz szükséges pénz.

Habis László elmondta: nincs szó pénzpazarlásról, mindössze egymillió forintot csoportosítanak át a divízió működésére. Szerinte Pál György csak politikai zavarkeltésre használja fel a témát.

A holland példát említi Császár Zoltán, ahol – elmondása szerint – a szelet, vizet és minden erőforrást mintaszerűen hasznosítják. Úgy véli, hogy ebben a kérdésben lehet és kell is álmodni.

Sós István: a koncepció elfogadása nem pénzköltéssel jár, hanem azzal, hogy tudják, merre is haladjunk, és honnan szerezzenek forrást a megvalósításhoz.

Az egyéni takarékoskodást is megemlíti Csathó Csaba: sokan járjanak gyalog, biciklivel, gyűjtsenek szelektíven és figyeljenek az energiafelhasználásra.

A rendeletet nagy többséggel elfogadták.

11.10

Maradtak a „zöld”-témáknál. A Települési Éghajlatváltozási Stratégia elfogadásáról szavaztak. Dr. Csarnó Ákos az LMP részéről ismét örömét fejezte ki, hogy „szépen zöldül a testület”. Felhívta a figyelmet arra, hogy helyi szinten is külön válaszokat kell adnunk az éghajlatváltozás és a túlzó energiafelhasználásból adódó problémákra. Javasolja, hogy csatlakozzanak az Éghajlatbarát Települések Szövetségéhez. Társainak kiosztotta választási programjuk egy részletét, amelyben a klímavédelemre hívják fel a figyelmet. Örömét fejezte ki, hogy helyi szinten más párt is hivatalosan bevette programjába az általuk felvetett kérdéseket.

Rázsi Botond alpolgármester is a „zöldülés” mellett foglalt állást. Kérte erre a kétkedő képviselőtársait is.

11.15

Alapító okiratokról és intézményi előirányzatok módosításáról szavaztak.

11.20

Az Egri Autista Alapítványt segíti a testület. Kedvezményesen biztosítanak számukra helységeket, a közüzemi számlák rendezésére is kaptak támogatást.

11.25

Ismét támogatásról szavaznak. Jövőre az Országos Honismereti Akadémiát Egerben rendeznék meg, 650 ezer forinttal segítik az eseményt.

Martonné Adler Ildikó a szervezet nemzettudat-fejlesztő tevékenységére hívja fel a figyelmet. Kiemelte: a Fidesz sokat tett a magyar nemzeti értékek megőrzéséért, fenntartásáért.

11.15

Alapító okiratokról és intézményi előirányzatok módosításáról szavaztak.

11.20

Az Egri Autista Alapítványt segíti a testület. Kedvezményesen biztosítanak számukra helységeket, a közüzemi számlák rendezésére is kaptak támogatást.

11.25

Ismét támogatásról szavaznak. Jövőre az Országos Honismereti Akadémiát Egerben rendeznék meg, 650 ezer forinttal segítik az eseményt.

Martonné Adler Ildikó a szervezet nemzettudat-fejlesztő tevékenységére hívja fel a figyelmet. Kiemelte: a Fidesz sokat tett a magyar nemzeti értékek megőrzéséért, fenntartásáért.
 

11.27

Továbbra is adakozó oldalát villogtatja a testület. Az Életfa Környezetvédő Szövetség pályázna a Civil Ház felújítására. Ehhez a következő évi támogatásukból kérnek előleget az önerőhöz, 2,5 millió forintot. Megkapják.

11.39
Újabb pályázattal bővíthetik a mozi technikai felszereltségét, egy fejlesztéshez szükséges szervert szeretnének beszerezni.

11.45

Újra mentőöv: 300 ezer forintos működési célú támogatást kapott az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány.

11.52

Bortúra a Városházán: a városatyák az ülés legvégén közösen megválasztják a testület borát. A választás alapjául a 2011. május 17-én megrendezett Egri Borvidéki Borversenyen első öt-öt helyezést elért Egri Bikavér és Egri Csillag szolgál majd. A borok kijelöléséről szóló napirendi pontot egyhangúlag megszavazták, 17 igen a kiváló egri nedűknek.

12.00

Az előterjesztéseknek vége, következnek a tájékoztatók.

Rázs Botond a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájáról beszélt. Az alpolgármester, aki egyébként társelnöke a fórumnak, kiemelte: a tagok aktívan végzik munkájukat, ez időre már egymást ismerve, kiegészítve tudnak együtt dolgozni. Szerinte a kiváló szakemberek tudása is biztosíték a KEF jó működéséhez.


12.15

Csákvári Antal a város sporttevékenységről tájékoztatott, ebben az évben közel 300 milliót költenek támogatásra. Reméli, hogy 2012-ben legalább ennyit, netán egy kicsivel többet is félre tudnak tenni. Egyebek közt elhangzott: 2011-ben összességében diáksportra 17,5 millió forint jutott, az óvodai és iskolai úszásoktatást továbbra is kiemelt szinten – 9 millióval – támogatták. Az Egri Városi Sportiskola működési költsége több mint 112 millió ebben az évben.

Dr. Csarnó Ákos újra előjött a műjégpálya ügyével: nem érti, miért kellett szétkapni ilyen gyorsan a műjég-pályát, hiszen a biomassza fűtőművet még nem is építik. Az javasolja, hogy a korábbi Interfruct áruház épületét hasznosítsák akár egy fedett pálya kialakítására. Bognár Ignác az ökölvívóknak kért extra támogatást.

Habis László: reális tükröt mutat a város sportéletéről a tájékoztató. A polgármester kiemelte, hogy rengeteget tettek a városi sport fejlesztéséért. Folyamatosan dolgoznak azért, hogy a legfiatalabbaktól kezdve felmenő rendszerben mindenkivel szerettessék meg a mozgást. A sportiskola eredményei is nagyon komolyak a polgármester szerint. – Nem kell elszállni saját eredményeinktől, de számos jó döntést hoztunk a sport támogatásáért – hangsúlyozta Habis. Nem örül a jégpálya lebontásának, de hangsúlyozta: a felület nem volt igazán jól kialakítva és a lízing-szerződés sem volt túl előnyös.

Rázsi Botond arról tájékoztatta képviselőtársait, hogy az Agria Park udvarán megnyílhat egy kisebb műjégpálya, amelyet az egri fiatalok és sportolók kedvezményekkel vehetnek majd igénybe.

12.45

Lombeczki Gábor az ifjúsági programokról beszélt. Akit részletesen érdekel, az töltse le a város honlapjáról – szólt a képviselő. Ajánlotta az ifjúsági iroda programjait is. Az IFI PONT marketing tervéről elmondta, nyár óta hirdetik az új iroda létrejöttét és szolgáltatásait. Az irodán kívül más ifjúsági programról nem tett említést.

Csathó Csaba szólalt fel, elmondta: korábban meglátogatták az irodát, ahol mindent rendben találtak. Felvetette, hogy a cigány fiatalok foglalkoztatására is fordítsanak figyelmet. A Szalában is gyökeret vethetne az iroda. Dr. Csarnó Ákos a fiatalok utcai randalírozásáról kiemelte, hogy a közgyűlés elején is említett problémákban szinte mindig csak a lakók és a felnőttek szempontjából foglalkoznak. Úgy véli, hogy ezen változtatni kellene.

Orosz Ibolya is az éjszakai szórakozást említette: kezdeményezni kellene egy olyan rendeletet, amelyben leírják, hogy, aki 18 éven alulit alkohollal kiszolgál, a mostaninál is sokkal nagyobb mértékű büntetést kapjon. Csákvári Antal egy, a városban terjengő szórólapot emlegetett, amelyen egyebek közt ez szerepel: „Írd meg a házit egy laza fröccs mellett!” A városatya azt kéri, fokozottabban ellenőrizzék a szórakozóhelyeken az alkohol kiszolgálását. Szerinte is érdemes lenne megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy a megyeszékhelyen is bevezessék: 22 óra után ne árusíthassanak a boltok alkoholt.

Császár Zoltán elmesélte, hogy már volt képviselői szemlén az EGAL Klubban. Azt szerette volna megtudni, mi folyik az egri éjszakában. Többet nem megy – tette hozzá. Támogatja az éjszakai élet fokozottabb ellenőrzését.

Lombeczki Gábor az elhangzottakra reagálva elmondta, az alkoholfogyasztás problémája nem csak a fiatalokat érinti, éppen ezért támogatja, hogy jobban szabályozzák az árusítást. Ő nem húzná rá a vizes lepedőt a fiatalokra, nem csak ők a probléma okozói.

13.00

Egyebek közt a Bárány Uszoda felújítása építészeti tervpályázatáról tájékoztatott Habis László. A nagy érdeklődést és a számos beérkezett pályaművet látva eredményesnek és hasznosnak nevezte a kezdeményezést. Készítenek egy kiadványt és szerveznek egy kiállítást is, ahol bemutatják a munkákat.

13.13

Kulturális koncepció kidolgozásáról is beszámolt Orosz Ibolya. Megpróbálnák a szezonalitást elkerülni, az új struktúrában szeretnék megtartani az eddigi sikeres rendezvényeket, esetleg újabbakat is megszervezni. A képviselő elmondta: át kell világítaniuk egyes programok létjogosultságát is.

13.25

A napirend utáni képviselői és a lakossági hozzászólások következnek.

Jung László képviselő az egri éjszakai életről beszélt. Kiemelte: a belvárosi vendéglátó-ipari egységek nyitva tartásától is függ a város vonzereje. Életvidám és pezsgő belvárost javasol. Sokan üdvözölnék a pozitív döntést. Nem hajnalokban gondolkodnak, de egy-két óra is nagyon hasznos lehetne. Kéri a hivataltól, hogy vizsgálják meg Eger város csendrendeletét, Jung konzultációt javasol az ügyben.

Napirend utáni felszólalásában Tóth István arról kérdezett, hogy mennyire készültek fel arra, hogy segíteni tudják a bedőlő hitelek miatt ellehetetlenült lakosok helyzetét kezeljék. Nem szeretné, ha a budapesti esethez hasonlóan, Egerben is tragédiákról számolhatnának be.

Dr. Csarnó Ákos felvetette, hogy télen, a lehullott hó eltakarításához alkalmazzanak minél több idénymunkást.

Dr. Kovács Luca a népszámlálásról beszélt. Arra kérte az egrieket, hogy a maradék néhány napban a számlálókon keresztül nyilatkozzanak, ha még nem tették. Felhívta a figyelmet: október 31-ig lehet eleget tenni ennek a kötelezettségnek, utána büntetés jár a mulasztóknak.

A lakosok is szólhattak, Hamza Etelka a nyári Fényünnep miatt kért szót. Hangsúlyozta: a program során percekig azt mutatták, hogy elemeire omlik a Minorita-templom. – A Kepes Alapítvány nünükéi nélkül eddig is megvoltunk, legyen nyugalom és béke a városban – hangsúlyozta. Császár Zoltán képviselő, aki közben elment, széke felé fordulva hangsúlyozta: nem róla kellene, hogy szóljon a közgyűlés. Kérte a városatyát, hogy „ne villogtassa egyfolytában magát”.

Az közgyűlés nyilvános része véget ért, három napirendi pontot zárt ülésen tárgyalnak. Közben már a Díszterem melletti tárgyalóban töltik a borokat, hamarosan kóstolhatják a képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!