Közélet

2012.02.06. 06:11

Röghöz kötés nélkül - képzés, intézményi ösztöndíjjal

Már a felvételi összpontszám alapján is adható intézményi ösztöndíj, illetve részösztöndíj.

mti-os

A magánfőiskolák és fenntartóik továbbra sem értenek egyet azzal, hogy a 2012. évben – az állami és egyházi fenntartású egyetemektől, főiskoláktól eltérően – nem indíthatnak államilag támogatott képzést sem alapképzésben, sem egységes, osztatlan képzésben, sem felsőfokú szakképzésben. Ennek ellensúlyozására, illetve a rosszabb helyzetben lévő, továbbtanulni szándékozók lehetőségeinek bővítésére – az intézmények többsége – különböző kedvezmények bevezetését tervezi az önköltséges képzésbe bekerülők számára.

Így például az Általános Vállalkozási Főiskola (www.ávf.hu) gazdaság- és társadalomtudományi önköltséges képzéseire felvételt nyert hallgatók közül azok, akiknek felvételi összpontszáma elérte az intézményi Felvételi Bizottság által megállapított ponthatárt, intézményi ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas képzésben kezdhetik meg tanulmányaikat 2012 őszén.
Az intézményi ösztöndíjasoknak – a magyar állami ösztöndíjasoktól, részösztöndíjasoktól eltérően – nem kell a végzés utáni időszakra szóló kötelezettséget tartalmazó szerződést kötniük. A tanulmányaikat a 2012/2013-as tanév 1. félévében kedvezményes önköltséges képzésben megkezdő hallgatók a további félévekben is pályázhatnak intézményi ösztöndíjra, részösztöndíjra. Ugyanez érvényes lesz a teljes önköltséget megfizető hallgatókra is - közölte a Magán, illetve Alapítványi Felsőoktatási Intézmények Vezetői Kollégium Egyesület.

Ezek is érdekelhetik