Közélet

2012.07.30. 15:00

Augusztus elején avatják a német katonák emlékművét

Az Alsórajnai Tartalékos Bajtársi Kör tagjai saját kezűleg építették fel azt az emlékművet, amelyet az 1944-ben elesett német katonák tiszteletére emeltek a szajlai temetőben.

Szilvás István

 – Still gestanden…! – vezényelt Hans Seidl hadnagy, mire a tucatnyi egyenruhás vigyázzba vágta magát a két világháború szajlai áldozatainak emlékoszlopa előtt. A falubeliek ennek a tövében temették el később azoknak a német katonáknak a földi maradványait, akik az 1944-es harcokban estek el a környéken.

[caption id="" align="aligncenter" width="360"] Hans Seidl az emlékmű tervezetével, mögötte az építők: Albert Sahn és Holger Keller. FOTÓ: Szilvás István
[/caption]

Erre a tiszteletadásra két éve került sor a temetőben, ahol – mint azt a korábbi polgármester, Vahalcsik István akkor elmondta – az emlékmű alapozásakor egy német katona maradványaira, s mellette egy zöld színű palackra bukkantak. Az abban lévő iratból kiderült, hogy a 21-es „panzer grenadier”, Erich Spiewak 1944. II. 19-én halt itt hősi halált. A későbbiekben a helybeliek újabb sírhelyekre találtak, s a csontokat erre a helyre gyűjtötték össze.

– Ez a beszélgetés érlelte meg végül azt az elhatározásunkat, hogy méltó emléket állítunk az itt elhantoltaknak – utalt az előzményekre Hans Seidl, aki elmondta azt is, hogy ehhez hosszas előkészítésre volt szükség. A bajtársi kör ugyanis nem bővelkedik pénzben, éppen ezért adományokból teremtették elő a szükséges anyagokat, így történt aztán, hogy a téglától a cementig, a szerszámtól a márványlapokig mindent otthonról hoztak magukkal.

– Az első látogatást követően a Heves megyei tartalékosok révén tartottuk a kapcsolatot az emlékművet tervező németekkel. Szállást, ellátást biztosítottunk nekik, az építkezést pedig földmunkával segítettük. Örömünkre szolgál, hogy az építéssel egy időben az itteni tartalékosok és a Heves Megyei Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai rendbe hozták a szajlai áldozatok emlékművét is – mondta Vincze Imréné polgármester, aki naponta figyelemmel kísérte a vendégek szorgoskodását.

A csaknem egy hétre tervezett munkát végül is két nappal korábban fejezte be a hat tagú csapat. Miután megszilárdult az alap, óráról órára magasodott a tetszetős építmény, amelynek márványlapján a nevek sorakoznak. Helyére került az a kétnyelvű tábla is, amelyen az egykori harci eseményekről olvashatnak majd ismertetőt az emlékmű augusztus 11-diki ünnepélyes avatásán résztvevők, illetve a temetőbe látogatók, akik már most elismerően szóltak az egyenruhások munkájáról.

Bővebben a Heves Megyei Hírlap hétfői számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!