Közélet

2012.07.21. 08:45

Csodás utazás: 46 tájegység motívumai az alkotásokon

A Demjéni Hímzőszakkör fennállásának 40. évfordulóján rendeztek tárlatot a településen.

P. A.

Csodás utazásra invitálta a látogatókat a helyi Művelődési Házban pénteken nyílt kiállítás: a Demjéni Hímzőszakkör fennállásának 40. évfordulóján rendeztek tárlatot. A munkák mindegyikét a szakkör vezetője Ízer Istvánné tervezte, aki elárulta azt is: a most bemutatott több mint 200 munka szinte csak töredéke a négy évtized alkotásainak.

A Kárpát-medence 46 tájegységének motívumai jelentek meg a függönyökön, tarisznyákon és kötényeken, így a látogató megcsodálhatta egyebek mellett a palóc, az erdélyi szász, a matyó, a kalocsai vagy a gyetvai mintákat is. Manci néni elmondta: jelenleg tucatnyian dolgoznak a szakkörben, s különösen büszkék arra az 11 darabból álló úri hímzés garnitúrára amelyet egy miseruhával együtt készítettek a helyi templomnak ’96 karácsonyára.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Ötvös Imre
[/caption]

Legutóbb a Demjéni vagányok férfikórus tagjait ajándékozták meg egy-egy kendővel. Természetesen az évek során szakértő zsűri szemei is látták az alkotásokat, amelyek megfordultak számos rangos kiállításon és múzeumban. Elismerésekből is jutott bőven: szép sikereket értek el a Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázaton, a szakkör vezetője pedig népi iparművész minősítést is szerzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!