Közélet

2015.12.12. 18:16

Az 59 évvel ezelőtti sortűz áldozataira emlékeztek

Az ötvenkilenc esztendővel ezelőtti egri sortűz áldozatairól koszorúzással emlékeztek meg szombaton délután a megyeszékhelyen.

HEOL

A koszorúzást évről évre szervező 56-os Szövetség Heves megyei szervezetének képviseletében Nyerges Andor vezetőségi tag mondott beszédet. Megemlékezésében arról beszélt, hogy "az 1956. december 12-én eldördülő sortűz minden ok és provokáció nélküli borzalmas tett volt". A forradalmat és szabadságharcot csak a világ legnagyobb hadseregének szuronyaival és lánctalpaival sikerült leverni. A bábkormány és pribékjei pedig "Haynaut megszégyenítő aljas megtorlást kezdtek országszerte".   

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nyerges Andor mondott emlékező beszédet. Fotó: Márkus Attila
[/caption] 

Nyerges Andor szerint a megtorlás azért volt ilyen véres, mert a fegyveres harcok letörése után a munkástanácsokra és nemzeti bizottságokra tevődött át az ellenállás. A szónok arról is beszélt, hogy Egerben az első, halálos áldozatot is követelő lövöldözésre már december 11-én sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!