Közélet

2016.02.03. 14:50

Analfabéta vagy forradalmár legyek?

Új - Digitális Forradalom című - rovatunk cikkei segítségével forradalmárokat fogunk képezni, hétről hétre érdekes infókat közlünk a digitális világűrből. Kövessenek minket!

HEOL

Egy állandó dolog van az életben: az, hogy mindig és minden változik. Azt is mondják, hogy az evolúció során nem mindig a legerősebbek és a legokosabbak élték túl, hanem azok, akik a leginkább képesek voltak az alkalmazkodásra.

Rendkívüli kihívás elé állított bennünket a világ gyors, kiszámíthatatlan,  megállíthatatlan fejlődése és örök változása különösen az informatika területén. A fiatalok, teljesen természetes módon, az életük részeként tekintenek erre a területre, míg a 40-50 fölötti korosztály riadt szemmel néz, ha az okostelefonján egy szokatlan üzenet érkezik, ha a gyermeke vagy unokája viber alkalmazás letöltésére biztatja, az ingyenes telefonálás miatt.

Mindkét korosztály veszélyes aknamezőn jár, amikor valamilyen kapcsolatba kerül az informatika világával, amikor az okos kütyükkel és azok tartalmaival frigyre lép, vagy éppen ördögtől valónak tartja azt. Míg a 18 év alattiak a túlzott és nem rendeltetésszerű használat miatt maradnak le éppen a gyermekkorukról, addig a szépkorúak éppen az unokákkal való kapcsolattartás egyik gyors és praktikus lehetőségétől fosztják meg magukat.

Egy biztos, jelen pillanatban a digitális forradalom kellős közepén bolyongunk, akár elfogadjuk ezt a tényt, akár nem. Ez a hirtelen ránk zúdult nagy robbanás okozta sokk, különböző reakciókat vált ki belőlünk. Ki ne hallotta volna már ezeket a mondatokat?! "Jól van, mindjárt megyek, csak még ezt lejátszom", "Nem nézem közelről!" "Csak üzim jött" "Buggol a telóm" "Dobd át messengeren" vagy "Nekem nem kell e-mail" "Öreg vagyok én már ehhez" "De, mi az, hogy applikáció? Az, hogy megy rá a telefonra?"

A fiatal túltolja magát, az idősebb hárít az újdonságtól való félelmében. Közben pedig egyikük sem úgy áll hozzá a digitális világhoz, ahogy azt tennie kellene. Miért jó az, ha beszélgetés, hülyéskedés, játék helyett egymás mellett ülő fiatalokat látunk, akik a saját telefonjukat nyomkodják? Miért jó az, ha a sportolás és udvarlás helyett görnyedt háttal gépezik a gyerek a szobában? Miért jó, ha a saját életünket egy virtuális térbe szorítjuk be? Vagy miért jó, ha az unokánk életéről maradunk le, mert nem vagyunk hajlandóak felvenni a ritmust és új dolgokat befogadni? Miért jó hírekről mindenki után két nappal értesülni, vagy a postán és a bankban sorban állni? Miért? Inkább legyünk forradalmárok, én azt mondom.

Mi kell hozzá?

Nyitottság és a digitális írástudás elsajátítása, de nagyon sürgősen.

Digitálisan tudunk olvasni, hiszen láttunk már e-mailt, jött sms-ünk, néztünk Youtube videót és olvassuk a heol.hu cikkeit. De digitálisan írni, azt vajon tudunk-e? NEM, nem tudunk. Mármint a lakosság 99 százaléka egészen biztosan nem tud. A fiatalok esetében a programozási alapismeretek elsajátítására van nagyon nagy szükség, hogy ne csak játszanak vagy videókat nézzenek, hanem valódi tudást, ezáltal hatalmat szerezzenek. Az idősek se maradjanak analfabéták ezen a területen, mert aki kimarad, az lemarad! Ismerkedjenek meg az internet használatával, kérjék a fiatalok segítségét és soha nem látott élményekben lesz részük, kitárul számukra is a világ.

Az új - Digitális Forradalom című -  rovatunk cikkei segítségével forradalmárokat fogunk képezni, hétről hétre érdekes infókat közlünk a digitális világűrből.

Kövessenek minket!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!