Közélet

2016.07.08. 16:25

Hét és fél óráig beszéltek

Az egészségügy, a Klik, bűnügyek, migráció, terrorizmus és költségvetés volt a slágertéma a parlamentben.

Tóth Balázs

Véget ért az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, a parlament február 15-étől a korábbi ciklusok hasonló időszakához mérve kevesebb, összesen 9 ülést tartott, ezek átlagosan minden korábbinál tovább, négy napig zajlottak. A képviselők így elvileg összesen 13 napot és 16 órát töltöttek az ülésteremben, közölte a parlamenti honlap. A képviselők persze már korábban, január 21-én elkezdték a munkát, s egészen június végéig adtak be irományokat.

Megnéztük, hogy képviselőink hogyan vettek részt a parlamenti munkában: felszólalásokban Mirkóczki Ádám, önálló indítványokban Korózs Lajos, nem önállókban Sneider Tamás vezet. A Heves megyei képviselőkhöz összesen 97 felszólalás, 7 óra 24 perc 10 másodperc beszédidő, 204 önálló és 411 nem önálló indítvány fűződik.


Fodor Gábor (független) - A gyöngyösi származású liberális képviselő ebben az ülésszakban négyszer szólalt föl, összesen 37 perc 25 másodpercig, megszólalásai közül egy alkalommal bizottsági véleményt ismertetett. A terrorveszélyhez, az Alaptörvény hatodik módosításához, illetve a 2017-es költségvetéshez és a társasági adóból finanszírozott sporttámogatások témájához szólt hozzá. Negyvennégy önálló indítványt jegyzett, egyebek között a Klikkel, a Csokkal, valamint a válsághelyzettel, megfigyelésekkel, kampánnyal összefüggő kérdéseket intézett a kormányhoz. Egy nem önálló indítványt adott be, a 2017-es költségvetést megalapozó törvénybe rejtett, bejegyzett élettársi kapcsolatot kiüresítő szabályok eltörlését kérte. Fodor a Törvényalkotási Bizottság tagja, a testület 15 üléséből 13-on részt vett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fodor Gábor és Horváth László
[/caption]

Horváth László (Fidesz) - A gyöngyösi választókerület képviselője egy alkalommal szólalt föl 2016-ban, napirend után, a gyöngyösi gyermekhalál miatt a gyermekvédelem fontosságát fejtegette. Ez a felszólalás 5 perc 28 másodpercig tartott. Önálló és nem önálló indítványa sem volt még idén, a Törvényalkotási Bizottság 15 üléséből 8-szor volt jelen.


Korózs Lajos (MSZP) - Huszonhárom felszólalása 1 óra 32 perc 55 másodpercig tartott, ezek között volt egy negyedórás is. Költségvetésről, szülőtartásról, egészségügyről, az egri kórházról, nyugdíjasokról, rokkantak ellátásáról, társadalombiztosításról volt véleménye, amelynek hangot adott. Ötvenegy önálló indítványt nyújtott be, kórházi és Klik-adósságokról, fertőzésekről kérdezett. Csatlakozott vizsgálóbizottságok létrehozásához, amelyek a roma felzárkóztatási pénzekkel, MNB-s alapítványokkal, letelepedési kötvényekkel, szexuális erőszakoknak, valamint Portik Tamás Rogán Antalt ért vádjainak járnának utána. Volt húsz nem önálló indítványa is, főként költségvetési módosító javaslatok. A Népjóléti Bizottság alelnöke, a grémium hét ülése közül ötön vett részt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Korózs Lajos és Mirkóczki Ádám
[/caption]


Mirkóczki Ádám (Jobbik) - Tizenkét parlamenti felszólalása összesen 1 óra 39 percet és 44 másodpercet vett igénybe, ezek között volt félórás is, de néhány másodperces is, amikor helyettes válaszadót utasított el. Az offshore visszaszorítását szorgalmazó, a terrorellenes jogszabályok, költségvetési, illetve alaptörvény-módosító vitákba kapcsolódott be. Volt 39 önálló indítványa közoktatási, agrár szakképzési, áfa-csökkentési, illetve vizsgálóbizottsági témakörökben. Tíz nem önálló indítványa a jövő évi költségvetéshez, illetve menekültügyi eljárásokhoz kapcsolódott. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja, amely 12-szer ülésezett, ebből kétszer zártkörűen. Nyolc nyílt ülésen biztosan megjelent. A Nemzetbiztonsági Bizottság a 13 összejöveteléből 7-et zárt ajtók mögött tartott, öt nyílt ülésen mindenképpen ott volt a képviselő.


Nyitrai Zsolt (Fidesz) - Az egri körzet honatyája hatszor szólalt föl idén a parlamentben, 9 perc 35 másodpercig. Főként nemzetközi témák voltak a kedvencei, így a WHO budapesti központja, az Európai Unió harmadik országgal kötött kereskedelmi megállapodásai, foglalkoztatási törvények jogharmonizációja, de a menekültügy is. Szót kért a takarékok integrációja, valamint az Egri Bikavér kapcsán is. Tavasszal egy önálló indítványt adott be, a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény módosításához csatlakozott, a borimport ellenőrzését, illetve a földrajzi jelzésű borokhoz felhasználható termés megemelését kérte. A Törvényalkotási Bizottság tagja, 15 ülésből 10-en jelent meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sneider Tamás és Nyitrai Zsolt
[/caption]


Sneider Tamás (Jobbik) - Nyolc megszólalása 35 percig és 10 másodpercig tartott, ezek a szociális területet, a 2017-es költségvetést, foglalkoztatási törvények módosítását ölelték föl. Negyvenöt önálló indítványában egyebek közt egyes bűnügyekben indított nyomozások állásáról, Farkas Flóriánról, az azbesztkárosultakért tett lépésekről, Otthon Melege Programról, áfa-csökkentésről érdeklődött. Amint már korábban írtunk róla, rekorder volt költségvetési módosítókban, 336 nem önálló indítványa mind a jövő évi büdzséhez kapcsolódott. Bizottságnak nem tagja.


Szabó Zsolt (Fidesz) - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkára aktív felszólaló volt. Huszonhét alkalommal összesen 1 óra 31 percig és 21 másodpercig beszélt egyebek közt Globális Zöld Növekedési Intézetről, hulladéktörvényről, fogyasztóvédelemről, villamosenergia-törvényről, bahreini légiközlekedésről, párizsi megállapodásról, de kérdéseket is megválaszolt. Egyetlen nem önálló indítványa a hulladékról szóló törvényt módosította. Bizottságnak nem tagja a hatvani körzetért felelős képviselő.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vona Gábor és Szabó Zsolt
[/caption]

Vona Gábor (Jobbik) - A pártelnök 16 alkalommal szólalt föl, összese 1 óra 12 percig és 32 másodpercig. Főként a magyar egészségügy jövője, az offshore elleni fellépés, illetve Orbán Viktor miniszterelnök és környezetének gazdagodása foglalkoztatta. Huszonnégy önálló indítványt jegyzett, ezek vizsgálóbizottságok felállítását sürgették, de a helyi adókról is szóltak, és a miniszterelnök gazdagodását is firtatták. Negyvenhárom nem önálló indítványa a 2017-es költségvetést módosította volna. A Külügyi Bizottság tagja, amely tízszer ülésezett, Vona a hat nyílt ülés mindegyikén részt vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!