Közélet

2017.06.08. 18:19

Az „urbánus költő” és az emlékei a könyvek csodáiról - Videó

Izgalmas programokkal készülnek a könyvek, az olvasás szerelmeseinek a 88. Ünnepi Könyvhéten. Videóval

Juhász Henrietta

Az idei könyvhétre is készült előadásokkal és bemutatókkal a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár. A megnyitó csütörtök délután volt az Eszterházy téren, előtte azonban az ez évi díszvendég, Varró Dániel József Attila-díjas költő fát ültetett a Múzsák Ligetében, az Érsekkertben.

A Könyvtéren Bertalan Flóra éneke nyitotta meg a csodák kapuján, amin aztán személyes élmények tárultak a megnyitó résztvevői elé. Elsőként Rázsi Botond alpolgármesteré, aki egészen apai nagyapjáig vezette vissza családjában az olvasás szeretetét. Elmondta, apaként és tanárként is felelősségének érzi, hogy megszerettesse a gyermekekkel az olvasást, s megértesse velük annak fontosságát. Történetein keresztül azt vezette fel, hogy egy könyv igazából csak onnantól létezik, hogy az emberek kezükbe veszik és elolvassák.

– Olvassunk, hogy beteljesítsük a könyvek sorsát – tanácsolta az alpolgármester. Őt az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi Tanszékének vezetője, dr. Pintér Márta Zsuzsanna követte a színpadon, aki szintén saját tapasztalatairól mesélt. Beszédében hangsúlyozta, hogy aki szeret olvasni, annak nincsenek elvesztegetett percei, hiszen akkor már minden, a könyvvel együtt eltöltött pillanat egy ajándék lesz. Az irodalom a tanszékvezető szerint az egyik legjobb gyógyír akár egy szerelmi bánatra is. Ehhez kapcsolódott a költő, Varró Dániel köszöntője is, akinek élettapasztalatai szerint a könyv a félelem egyik legjobb ellenszere, s számos emberi érzés kiváltására alkalmas. Érezte a segítségét akkor is, amikor a nőnek udvarolt, aki aztán a felesége lett, s három gyermekének anyja. A gyermekeké, akik közül a hétéves Misi titokban, az édesapa esti meséjét követően, még mesél kicsit kisöccsének, Jancsinak.

Folytatódik a Könyvhét

A megnyitót követően pénteken 9.30-tól könyves reggelire várják a vendégeket az Eszterházy téren, amivel Szabó Magdára emlékeznek. A Könyvtéren ezen a napon játékos, interaktív lapbemutató foglalkozásokat is szerveznek 9.30-10.30-ig. Fél 11-kor lapunk főszerkesztője, Kühne Gábor tart rövid bemutatót az érdeklődőknek kiadványainkról, mellékleteinkről – ezeket meg is tekinthetik az egyik könyvtéri sátorban. A Gyermekkönyvnapokhoz kapcsolódva lesz még FabrikÁlom játszóház, társasjáték A Pál utcai fiúk nyomán. A Tittel Pál Könyvtárban 14 órától Kóka Rozália, Magyar Örökség-díjas előadóművész tart előadást a bukovinai székelyekről – 15 órától a témához kapcsolódva nyílik kiállítás az egyetemi könyvtárban. A programok sora nem teljes, még számos rendezvény vár a könyvek szerelmeseire a napokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!