korszerűsítés

2019.11.23. 11:20

A kofák nem tudják, mi lesz, de készülnek már a változásokra a hatvani piacon

Az önkormányzat vezetése új eljárást írt ki a piac korszerűsítésére, mert a korábbi árajánlatok igencsak magasak voltak.

Litya László

Fotó: H.Szabo Sandor felvetele

Markstein László úgy falba vágta a fejét, hogy felrepedt és vérzett a homloka. Kénytelen volt beragasztani, ha két hónapos szabadsága után komolyan neki akart állni a dolgának. – Abbahagyom a piaci kereskedést. Nem nekem való ez a munka – tapogatja meg a lüktető sebet. Kereskedőszokás, hogy közben mosolyra áll a szája. Így folytatja: – Talán még a következő szezont lehúzom, azután visszavonulok. Marad a ház körül és a kertben való tennivalóm. Elszállt felettem az idő, nincs mese.

Nem árulja el, hogy miket, csak annyit: hallott már különféle információkat a Hunyadi téren működő termelői piac rövidesen várható felújításáról. De minek is kombinálna, hiszen sutba készül vágni a mérlegét.

Markstein Lászlót (a háttérben) már nem foglalkoztatják a változások, a visszavonulást fontolgatja Archív fotó: H. Szabó Sándor

Tóthné Marika helybeli őstermelő. Két darab harmincméteres fólia alatt szorgoskodik a férje segítségével. Biotermesztést folytatnak. Paprikát, paradicsomot, uborkát és más zöldségfélét adnának a kisvárosi népeknek. A növények vizét használják. Abból egy csepp esszenciát kevernek bele öt liter vízbe. Mások a csalánra esküsznek. Marika különleges, lila színű paprikát is kínált nemrég, amiből majd erős paprika lesz. Akad még a kofaasztalán natúr paradicsomlé, bodzaszörp, szilva- és sárgabaracklekvár.

Ajánlatot tesz: – Kóstolja meg a mézeimet: egyik finomabb, mint a másik! Nézze, akad itt napraforgó, akác, repce meg vegyes. Bármilyen nyájasak a szavai, mégis elégedetlen a piaci kereslettel. Közel két évtizede árusítja a portékáit, de már visszavágyik az egykor űzött kínai természetgyógyászat bűvkörébe.

A közelében két férfiú kerülgeti a pultokat: hol mobilozgatnak, hol csak beszélgetnek. Az egyikük turai kereskedő, a másikuk horti kofa, egyszersmind kántor. Gábor kisportolt, Tamás mosolya templomi. Otthonosan mozognak, nem törődnek a várható változásokkal.

Bezzeg a lángossütő előrelátó, máris elébe szaladt a várható piacfelújításnak. Felvásárolta a szemközti oldalon megüresedett házat, és azonmód bevezettette a gázt. Egyúttal megemelte a lángos árát harminc forinttal. Jelszava egyszerű: Jézus koporsóját sem őrizték ingyen.

Az elárusítóhely jövője nemrég a városházán is téma volt. A hivatalos értesítő november elején jelentette meg, hogy a hatvani önkormányzat vezetése érvénytelenítette a piac felújítására kiírt közbeszerzési eljárását. Merthogy kiderült, a piacfelújítás rendelkezésre álló anyagi fedezete kevesebb mint egyharmada a legkedvezőbb ajánlattételnek. Megfogalmazódott: ha újra túl magas árral érkeznek be a pályázatok, akkor vagy kormányzati támogatásért folyamodik a város, vagy önerőjéből próbálja lebonyolítani a beruházást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában