eger

2017.10.17. 17:25

Az egri vár dicsőséges diadalát ünnepelték

Az Egri Vár Napját 2002-óta minden évben október 17-én ünneplik, mert 465 évvel ezelőtt épp ezen a napon adták fel a törökök a vár ostromát.

Juhász Henrietta

Hűséges apródok követték az egri vitézeteket kedden a várba, ahol együtt átélhették a 465 évvel ezelőtt október 17-én történteket. A történelmi pillanatok felelevenítésében Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója volt segítségünkre.

– Nádasdy Tamás főkapitánynak 465 évvel ezelőtt Dobó István és Mekcsey István az egri vár kapitányai egy levélben így fogalmaztak: a mai nappal isten kegyelméből a török ostrom megszűnt. A törökök ezen a napon kezdtek elvonulni, jelét adva annak, hogy elismerik a vereségüket, hogy nem tudják Eger várát bevenni – mesélte az igazgató. Hozzátette: a diadalnak különös jelentősége volt egész Európa számára, hiszen a török előrenyomulást Mohács óta először sikerült fegyveres erővel megállítani.

A gyermekek leginkább az interaktív játékokat szerették az Egri Vár Napján Fotó: Berán Dániel

– Minden várvédőre közel huszonöt támadó jutott, tehát kétezer védővel szemben nagyjából negyven-ötven ezernyi török állt. A törökök a maradék Magyarországot akarták kettészakítani: Erdélyt akarták leválasztani a királyi magyar területekről – idézte fel Berecz Mátyás. Az egriek harmincnyolc napig állták a török ostromot. Berecz Mátyás úgy fogalmazott: nem túlzás, hogy az egrieké világhírű diadal volt, hiszen egész Európa az egrieket ünnepelte, s országunk ebben az időben meg is kapta az Európa védőbástyája elnevezést. A keddi ünnepre barátaik is jöttek: Temesvárról és Hollókőről katonai hagyományőrzők, akik az Egri Vitézlő Oskolával együtt emlékeztek.

Az Egri Vár Napjának nyitányaként a már tíz éves hagyománnyal rendelkező rajzverseny – melynek középpontjában idén A pelikánmadár című mese volt – eredményeit is kihirdették. Fegyverbemutatóra, interaktív tárlatvezetésre, fáklyás kazamata vezetésre és zoknicsatára is várták a látogatókat.

– Mi nagyon jó lehetőségnek tartottuk, hogy ilyen formán ünnepeljük az egri várat, annak hős védőit, így ötvenöt tanulóval és öt kollégával elszántuk magunkat és mi is meghódítottuk az erődítményt– nyilatkozta a hatvani Damjanich szakgimnázium tanára, Melykó Róbert. Elmondta, irodalmat is tanít, s itt a megyében hasznos és jó programnak tartja, hogy a helyi iskolások akár osztálykirándulás formájában eljussanak a várba, jobban megismerkedjenek akár Dobó vagy Gárdonyi emlékével.

– Érdekes program, örülök, hogy eljöhettem, szeretem az irodalmat is. Én még nem jártam itt, pedig szeretem Gárdonyi művét az Egri csillagokat – ezt már Vidák Debóra az iskola tanulója osztotta meg velünk.

Az egri Szivárvány Óvoda Eszterlánc Tagóvodája is együtt ünnepelt az egri várral. Óvónőjük, Penczuné Varga Emőke elárulta, hogy huszonhárom nagycsoportos óvodással érkeztek.

– Élünk ezekkel a lehetőségekkel, tehát amikor csak tehetjük ellátogatunk a gyermekekkel a várba. Ők még leginkább az interaktív játékokat szeretik – jegyezte meg az óvónő.

Juhász Henrietta

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában