Állatvilág

2020.04.24. 17:15

Barnamedve nyomaira bukkantak Szilvásvárad határában

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata Szilvásvárad községhatárban barnamedve jelenlétére egyértelműen utaló életjelet talált.

Heol

Mint arról már korábban beszámoltunk, a napokban barnamedvét észleltek a Mátrában. Ezúttal pedig ismét a Bükk vidékérő érkezett bejelentés, ami mostanság egyre kevésbé számít ritkaságnak szűkebb hazánk területén.

– Nem lehet kizárni, hogy csupán egy állatról van szó, de egy példány is hatalmas területeket be tud igen rövid idő alatt kóborolni, így a Bükk-hegység teljes területén számítani lehet felbukkanására – írja a Bükki Nemzeti Park.

Mint tudjuk, a medve jellemzően mindenevő és nem zsákmányszerző, igazán csak rendszertanilag nagyragadozó. Tartanuk ajánlatos, de félnünk nem kell tőle.

A legfontosabb a közvetlen találkozás elkerülése. Ezért ha a közelben felbukkan vagy összefutnak vele, az állatot szemüggyel tartva, de nem a szemébe nézve, lassan, igyekezzenek minél távolabb kerülni tőle. A futást mindenképp kerüljék, ez ugyanis beindítja a genetikusan kódolt menekülés-támadási reflexét. Ha bocso(ka)t is látnak a közelben, mindenképp helyezkedjenek úgy, hogy ne kerüljenek az(ok) és az anyaállat közé. Amennyiben a medve tovább közelít, ha a táskájukban/hátizsákjukban élelmiszer van, tegyék le a talajra, hagyják ott és távolodjanak tovább.

Ha a medve mégsem tágítana és támad, feküdjenek hasra, a kezeiket kulcsolják a tarkójuk mögé, ha pedig hátra fordít, tartsák a kezeket a lágyrészeket vagy a fejet védelmezően. Nem lesz kellemes, de hamar elmegy az állat, s távozását követően pár perccel, irányával ellentétesen, hagyják el a helyszínt. Ha pedig túl vannak az esetben, netán megsebesültek, a Természetvédelmi Őrszolgálat ügyeleti telefonszámán, a +3630-861-3808-on folyamodjanak mielőbb segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában