Kirándulás a fővárosba

2018.12.24. 07:00

Bújják a történelmi múltat a nyugdíjasok

Igen aktív, programokban gazdag hónapokat zárt az Ezüstidő Szabadidős Egyesület. A nyugdíjasszervezet tagjai több kiránduláson, előadáson is részt vettek, illetve elnökük meghívást kapott egy rimaszombati könyvbemutatóra.

Sike Sándor

All-focus

Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület elnöke szerint igen tevékenyek voltak a klub nyugdíjasai az év utolsó negyedében is. Egyebek között ebben az évben már másodszor jártak a nagyközönség számára újonnan megnyitott Szépművészeti Múzeumban. Fűrész János elmondta, érdeklődést váltott ki a résztvevőkben az impozáns csarnok és különösen a budapesti lovas időszaki kiállítás. A kirándulók tájékoztatást kaptak továbbá arról, hogy a Leonardo Da Vincinek tulajdonított és általuk is megcsodált kisplasztikát – több másikkal együtt – Ferenczy István szobrászművész vásárolta 1815–25 között Rómában. A mestertől a múzeum több mint száz éve, 1914-ben vette meg.

Bálba invitálta őket a fővárosi testvérszervezet

– A kirándulás délutánja is élményekben gazdag volt – sorolta tovább az egyesületi elnök. – A pesti testvérszervezetünk hívott meg bennünket az általuk szervezett Erzsébet-Katalin bálba. A József Attila Művelődési Központban valamennyien remek hangulatban töltöttük az estét.

A fővárosi testvérszervezetük bálba hívta a szabadidős egyesület nyugdíjasait Fotó: beküldött

Megtudtuk, hogy a Mátyás-emlékévhez is több rendezvénnyel csatlakozott az egyesületük. A közelmúltban például kirándulást szerveztek a Budavári Palotába, ahol a 215 éve megnyitott Országos Széchenyi Könyvtárban, más érdekességeken túl, megcsodálhatták Mátyás Corvináit is.

Szendrey Júlia emlékkiállítását is látták

– A Széchenyi könyvtárban megtekintettük az 1000 x Júlia című kiállítást, ami a 190 éve született Petőfiné Szendrey Júliának, a „feleségek feleségének” állít emléket – folytatta a nyugdíjasszervezet vezetője. – Ugyancsak ebben az épületben rendezték be az első világháború befejezésének centenáriumi évfordulójára létrehozott Térkép kiállítást. Természetesen egyesületünk tagjai ennek a tárlatnak, illetve az első világháborús relikviáknak a tanulmányozását sem hagyhatta ki fővárosi programjából.

Az elnök részt vett a Pósa- krónika bemutatásán

Fűrész János két, a személyéhez köthető programról is beszámolt. A napokban Egerben, a Civil Házban Mátyás királyról és a koráról tartott előadást, születésének 575., s a trónra emelésének 560. évfordulója alkalmából. Előadásában egyebek között kitért arra, hogy Corvin Mátyás éppen 550 éve a megyeszékhelyen tartott országgyűlést. Itt nevezte ki egri püspöknek Beckensloer Jánost, aki regnálásának hat esztendeje alatt építtette a várban lévő püspöki palotát.

Az elnököt érintő másik esemény, hogy a közelmúltban Rimaszombatra kapott meghívást, ahol Pósa Lajos-krónikát adtak ki. Fűrész János ehhez hozzátette: az író, költő, lapszerkesztő és nótaszerző halálának 100. évfordulója alkalmából országos emlékévet hirdettek meg a felvidéki leszármazottak. Ehhez a kezdeményezéshez az egri egyesület is csatlakozott egy külön emlékműsorral. Az azóta eltelt évek majdnem hetven rendezvényét mutatja be az anyaországi támogatással most kiadott könyv.

Tárlatot szenteltek a világháborúnak

Fűrész János egyesületi elnök beszámolt egy jelentős kezdeményezésükről is. Tájékoztatása szerint az Életet az Éveknek kulturális fesztivál idején nyitottak kiállítást az Ezüstidő Szabadidős Egyesület szervezésében első világháborús relikviák címmel. A Dobó téri Szent Hedvig Kollégium kiállítótermében bemutatott gyűjtemény országosan is egyedülálló volt. A kézről kézre szálló családi örökségek, levelek, fényképek, obsitok, apró személyes tárgyak és gyűjtők kezelésében lévő fegyverek, katonai felszerelési eszközök, térképek és egyéb kuriózumok alkották a tárlat anyagát. Az eligazodást a háború eseményeiben időrendi tablók segítették. A több száz ­relikviát közel negyven személy bocsátotta a kiállítók rendelkezésére. A kiállítás idején a békekerékpáros technikai kísérője, Bagó Sándor nyugalmazott honvéd alezredes tartott előadást a fronthelyszínekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában