heves megye

2017.11.20. 13:52

Drágább lett idén az abroncsok cseréje

Megyénkben szinte mindenhol azonos áron tudnak az autósok abroncsot cseréltetni. Igaz, az idén szűkebb hazánkban is drágább lett a gumicsere. Ám még így is 25–30 százalékkal marad alatta a fővárosi áraknak.

A hideg beköszöntével megnövekedett forgalomra kell számítani a szerelőműhelyekben. Bejelentkezési lista van és sorban állásra is fel kell készülniük azoknak, akik a következő hetekben akarják a nyárigumikat télire cseréltetni. A már csaknem húsz éve működő markazi műhelybe is egymás után állnak be most az autók.

– Hiába mondjuk el minden évben, hogy érdemes időben bejelentkezni, ilyenkor nekünk már nincs megállás – mondja Holló László. A gumiabroncs-szerelő műhely tulajdonosa emlékeztet: ha az átlaghőmérséklet hét fok alá süllyed, és ez tartósnak mutatkozik, akkor ajánlott a csere. Szerinte azonban az autózási szokások és a körülmények határozzák meg a csere időpontját.

– Nálunk október közepétől indul el a szezon, de ez is időjárás függő – mondja. – A tavalyihoz képest 15 százalékkal emeltünk az árainkon. Ez persze, több dolog függvénye, egyrészt az alufelniknél a rezsianyagok drágultak, a szelepek, súlyok, valamint a munkaerő megtartása is fontos, hisz nem nagyon találni szakembereket. Na és az abroncsok mérete is egyre nagyobb, ezek drágábbak is. Attól, hogy mi vidéken vagyunk, nem tudunk olcsóbbak lenni, mint a városi műhelyek.

Elmondja: az autó típusától, az abroncs minőségétől, méretétől és a felni fajtájától is nagyban függ az ár, így nehéz egy átlagos tarifát meghatározni, de nagyságrendileg, ha négy abroncsot számolunk, akkor ötezer-ötszáztól 10 ezer forintig lehet az abroncsok átszerelésének a díja.

– Ez az egri szervizben is így van – erősíti meg Vancsik László. Az árak is hasonlóak. Ők is október közepétől kezdték a cseréket. – Fontos lenne, hogy az autósok időben gondoskodjanak a járműveik téliesítéséről. Ha ők téli cipőt húznak, akkor az autónak is téligumi kell.

Egymás után váltják az autók egymást a megyeszékhelyi gumibörzében is Fotó: Berán Dániel

Megtudjuk tizenöt-húsz gumis műhely működik a megyeszékhelyen, tulajdonképpen hasonló árakkal és ­hasonló dömpinggel. A gumicentrum tulajdonosa kiemeli azt is, hogy a magasabb bérköltségek miatt a fővárosban legalább 25, de inkább 30 százalékkal drágább lett ez a szolgáltatás, pedig az idén ők is emeltek közel 10 százalékkal az áraikon.

Magyarországon jogszabály nem rendelkezik a téligumik kötelező használatáról, de négy milliméteres profilmélység alatt már új téliabroncs kell – ezt már Magdus Csaba mondja. Az egri szakember kérésünkre mindehhez még hozzáteszi: a legjobb, ha szakszervizbe visszük el a járműveinket, s ott ellenőriztetjük a gumikat. Mind az abroncsok, mind pedig a szolgáltatások árainak emelkedése miatt egyébként náluk is volt minimális drágulás.

Gyöngyösön a Szurdokpart úti gyorsszervizbe nem kell bejelentkezni, nyolcan dolgoznak ott szerelőként. Szőlősi Károly azt mondja, ők is emeltek minimálisan és egész biztos, hogy nem áll meg ez a tendencia. A dolgozók bérköltsége miatt elengedhetetlen lesz jövőre is az emelés.

– A budapesti árak viszont jóval magasabbak, de a környéken nagyjából egyforma árakkal dolgoznak a szakemberek. Nálunk cégek, flották is ügyfelek, ők időben gondoskodnak a cseréről – fűzi hozzá.

Érdemes felkészülni a hideg évszakra

A négy évszakos gumi kapcsán is egyetértenek abban a szakemberek, hogy van olyan ügyfél, akinek kimondottan ajánlott ez, de csak annak, aki ötezer kilométer körül megy egy évben és csak városban vezet, illetve a hóesésben nem kel útra sosem. Az abroncsváltás idejét nagyban befolyásolja, hogy városban, napközben, vagy hegyvidéken hajnalban, esti órákban használja-e az autót. A korai fagy, a páralecsapódás, az alacsony hőmérséklet indokolttá teszi a téliabroncs használatát, amely elsősorban a közlekedők biztonságát szolgálja. Ám érdemes ezen túl fagyálló szélvédőmosó folyadék, jégkaparó, jégoldó spray beszerzése is. De egy meleg pléd is jó szolgálatot tehet, főleg, ha hosszabb útra indulunk.

Hliva Éva

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában