koszorúzás

2019.11.07. 19:30

Gárdonyi Gézára emlékeztek Egerben

Gárdonyi Géza halálának évfordulója alkalmából emléknapot tartottak csütörtökön a megyeszékhelyen.

Sz. K.

Az ünnepség első részében az író sírját koszorúzták meg az egri várban, majd emlékkonferenciával és irodalmi teadélutánnal emlékeztek az Egri csillagok írójára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

Gárdonyi Géza halálát követően az egri emberek mai napig őrzik és erősítik az író kultuszát. Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, a Dobó István Vármúzeum Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály vezetője kijelentette, a költő jelen van minden művében. Kultuszát több intézményünk is ápolja, úgy mint a Dobó István Vármúzeum, az Eger Vára Barátainak Köre, valamint a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár.

 

Szalainé Király Júlia ismertette, a Gárdonyi Emléknap egy része, 1923 óta hagyományosan a sír megkoszorúzása, ezenkívül irodalmi teadélutánnal és az íróról szóló tudományos ismeretterjesztő előadásokkal emlékeznek róla. – Sok mindennel foglalkozott, épp ezért minden évben új témákat tudunk elővenni. Az ez évi téma apropójául az szolgált, hogy Sikéné Kovács Melinda, a Dobó István Vármúzeum restaurátora renoválta az író lámpáját és erről mesél a megjelenteknek – mondta.

Szó esett továbbá Gárdonyi Géza egri otthonáról, tárgyairól, s hogy mit jelentett számára az otthon. Az emlékkonferencia kezdetén Saárossy Kinga és Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színművészek olvastak fel részleteket az író műveiből, Sikéné Kovács Melinda restaurátor Gárdonyi petróleumlámpájának restaurálásáról szólt, Szalainé Király Júlia irodalomtörténész pedig a költő egri otthonáról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában