Allergiás tünetek

2019.03.14. 20:00

Hamarosan berobbanhat az allergiaszezon – Így védekezzen!

Az erősödő nappali felmelegedés hatására a kora tavasszal­ virágzó fák pollenszórása ­országszerte fokozódik – adta hírül a napokban az országos tiszti főorvos, Müller Cecília. A következő időszakban az éger pollenkoncentrációja, az északkeleti területek kivételével, sokfelé ­elérheti a magas, illetve a nagyon ­magas szintet.

Molnár Helga

– A mogyoró virágpora jellemzően közepes, helyenként magas koncentrációban van jelen. Egyre többfelé kezdődik el a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása is. Akik valamelyik tavaszi fa virágporára érzékenyek, készüljenek fel a tavaszi csúcsidőszakra, ha szükséges, kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól – tanácsolja Müller Cecília.

Dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa, portálunk állandó egészségügyi tanácsadója hasonlóan vélekedik.

– Annak ellenére, hogy szinte még el sem kezdődött a tavasz, máris erős allergén tüneteket okozhatnak egyes növények pollenjei – mondta a háziorvos. – Orrfolyást, szem-, fül-, szájpad-, garatviszketést, könnyezést, torokkaparást, tartós orrdugulást, sorozatos tüsszögést, esetleg nehézlégzést akár már a kisebb pollenkoncentráció is okozhat, de ezek a tünetek egyénenként változhatnak.

A felkészülésről szólva elmondta, az allergiásoknak ideje korán be kell szerezniük a megfelelő szereket. – Ha enyhébb tüneteket tapasztalnak, elég lehet szemcsepp és orrspray. Ám hozzá kell tenni, az a cél, hogy megoldható legyen a probléma nyelt tabletta, szisztémás hatású gyógyszer nélkül. Már nagyon jó cseppeket lehet kapni, melyek elegendőek lehetnek – fejtette ki a doktor. Hozzátette, ha súlyosabb a gond, ha nem uralható az allergia, akkor a tabletta szedése javasolt. – Sok csapadék nem volt, ez kedvezett a pollenkoncentráció erősödésének. Ám, ha nem boldogul a páciens, akkor fel kell keresnie háziorvosát, aki felírja a számára legmegfelelőbb gyógyszert – zárta gondolatait dr. Kristofori György.

Mit tegyen az allergiás?

Az elmúlt húsz évben megduplázódott az allergiások száma Magyarországon, jelenleg a lakosság negyedénél mutatható ki valamilyen túlérzékenységi tünet. A szakemberek a következőket tanácsolják pácienseiknek: a legfontosabb az, hogy figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék el a terápiás megelőzést, hogy a tüneteik mérséklődjenek. Másodsorban a gyógyszerszedés elkezdése előtt érdemes kikérni kezelőorvos ­tanácsait. Magas pollenszám esetén töltsenek minél kevesebb időt a szabadban. Mossanak hajat naponta lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet, nedves lemosást is alkalmazzanak. A cipőket naponta tisztítsák. Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot, valamint kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában