múltidéző

2019.03.10. 20:00

Így figurázta ki régen a vicclap az Eger patakra megépült hidat 

Hetente megjelenő múltidéző sorozatunk legújabb állomásán az is kiderül, hogyan fogadták az egykori egri halpiacon épülő hidat.

Tallózta: Szilvás István

A vicclap rendszeresen kifigurázta az Eger patakra tervezett és később megépült hidat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMÜVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI LAP. 1902. AUGUSZTUS 31.

Kossuth-ünnep Hevesen.

Lelkesedéssel hagytuk el e hó 27-én a városházát, melynek tanácsterme valóban ünnepélyes cselekmény szintere volt. Ekkor határozta el a képviselő testület Macky Emil főjegyző inditványára, hogy Kossuth Lajos 100-ik születésnapját a nagyságához méltóan fogja a város megünnepelni.

Macky Emil egy pár megragadó vonással jellemezte Kossuth Lajosnak „a magyar nemzet Megváltójának” nagyságát, majd a gyülés egyhangulag nagy lelkesedéssel határozta el, hogy 1. Kossuth 100-ik születésnapját nemzeti ünnepnek tekinti, e napon képviselőtestületi diszközgyülést tart. 2. Heves városháza tanácsterme számára megfesteti Kossuth Lajos életnagyságu képét.

Az ünnepély programmjának megállapitására kiküldött bizottság a következő megállapodásra jutott: 1. A nemzeti ünnep jelentősége falragaszokon proklamáltatik. Az ünnep reggelének felviradását 48 taracklövés hirdeti. 2. A városháza nemzeti lobogókkal és zöld gallyakkal diszitettik fel; éppigy minden középület és hivatal. A lakosok is felkéretnek, hogy házaikat fellobogózzák, este pedig kivilágitsák. 3. A kereskedők és iparosok felkéretnek, hogy boltjaikat délelőtti 11 órától másnap reggelig zárva tartsák, s a mühelyekben a munka szüneteljen. 4. Ha az egyes hitfelekezetek lelkészei e nagy napon ünnepies istentiszteletet tartanak, ezen a hivatalok és egyletek testületileg fognak megjelenni. 5. Fél 11 órakor a tüzoltók riadója fogja hirdetni a diszközgyülés kezdetét. Ekkor a lakosság a városháza tágas udvarára vonul s ott elhelyezkedik. 6. A diszközgyülés megnyitójául a daloskör a Szózatot fogja elénekelni, ez után következik a biró megnyitó beszéde – az ünnepi diszbeszéd, egy alkalmi óda elszavalása, az arckép megfestéséről szóló határozat ünnepélyes kimondása, Kossuth Lajos örök érdemeinek és emlékének jegyzőkönyvbe való iktatása, a mely után a dalárda a Hymnuszt énekli el. 7. Este fényes kivilágitás és közvacsora mindkét olvasókörben. (mk.)

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYESTARTALMU LAP. 1905. MÁRCIUS 16.

Közönség köréből.

Egy levél.

Vettük a következő levelet: Nagyságos Kállay Miklós úrnak, az egri jogakadémia bálbizottság elnöke, Eger.

Azon alkalomból, hogy vendégem neve ... a báli névsorból kimaradt, kell, hogy a jövőre való tekintetből a jogászifjuság ezuttal tapasztalt többféle figyelmetlensége okából is szót emeljek, mivel pénzemért, beléptidij és felülfizetésemért nem gorombaságot, hanem inkább egy kis figyelmességet kell, hogy várjak, avagy feltételezzek, mert hisz a meghivás uraktól eredt. Nem reflektál az én hugom arra, hogy pótlólag legyen neve kitéve... De igenis bánt engem, mert a magyar ember vendégét nem engedi megsérteni, tehát ha már egyéb elégtétel nem juthat osztályrészemül, legalább az igen tisztelt elnök úr vezetése alatti bizottság figyelme arra hivasson fel, hogy a jövőben ilyen kiméletlenségtől mások legalább a jövőben megóvassanak. (...) Mindemellett vendégem még abba a figyelmetlenségbe is részesült, hogy az első négyesre alig jutott tánczos, jóllehet egyik nagyobb terembe egész gárdáját találtam kényelembe fekve a kereveten.

Nem igy volt kérem ez régen, hogy most igy van, az az idők jele, lazulnak az udvariasság kötelékei. Tudomásul veszem a figyelmetlenséget azzal, hogy jövőben ovakodjam a jogászifjuság mulatságaitól. Egyébként maradtam kiváló tisztelettel.

Eger, 1905. márczius 9-én.

Szalay László, jószágfelügyelő.

A vicclap rendszeresen kifigurázta az Eger patakra tervezett
és később megépült hidat Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

 

FÜLLENTŐ. MULATTATÓ, MINDENT FELÖLELÖ LAP A FÜLLENTÉSEK VILÁGÁBÓL. 1881. MÁJUS 1.

„Füllentő” hirei.

Nagyszerü híd épül a halpiacon; ezt onnan gyanitjuk, hogy magas és porladozó homok kőből rakott falazatát s annak oldalán ürge lyuk nagyságu csatorna (?) ablakkal ellátott s majdan felkiáltó jelként felmagasló, a szomszédépületeket betemető alkotmányfélét a külföld is megbámuladja. Az ürgelyukra vonatkozó kételyek eloszlatására a következő magyarázatot adjuk: A városnak nem lévén vizvezetéke, kisérletképen a hidtervezet feltalálója, a csatornába esős időben befolyó vizet összeszorittatja, ugy hogy azon a kis lyukfélén, magas ivalakban fog kilövelni a víz, s ha közben a mosolygó nap reá mereszti tüzes tekintetét, szivárvánnyá változtatandja. – Ez tehát csoda dolog „lészen, ha eső lészen.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában