2019.10.28. 17:30
Így készíti szerzőnk a mesterművet, avagy a tökéletes karajba zárt csülök titkai
A férfiember másképpen főz, mint a nők. Kivált, ha ez nem napi gyakorlat nála, hanem hirtelen ötlettől vezérelt bizonyítás kényszer: lám, ő is meg tudja csinálni ugyanazt, amit az asszony. Az pedig már a lényéből adódó sajátosság, ha nem pirítós kenyérrel kezdi, hanem egy ennél jóval nagyobb kihívással, például – mint esetemben – karajba zárt csülökkel.
A csülök igazán férfias alapanyag szerzőnk szerint Fotó: beküldött
Több órányi küszködést követően kész a mű, aminek az elnevezése karajba zárt csülök. Mivel ez nem Flor asszony Zamat és művészet főzőiskolája, nem tudok szakmai tanácsokat adni. Mégis megpróbálom, ha olykor talán megmosolyogtató is. Társam nem a szakácskönyv, hanem az internet volt, ahonnan összemazsolázgattam az általam fontosnak ítélt téziseket. Elöljáróban annyit, hülyeség belekezdeni, annyira macerás, viszont – figyelem, spoiler következik! – a végeredmény isteni. Lássuk a csodát!
A kocsmából szaladj át a boltba, vegyél egy szép füstölt sertéscsülköt meg másfél kiló csont nélküli disznókarajt. Én két kilót vettem, de a negyede megmaradt. A karajba zárt csülökhöz kell még egy csomó minden, ezért lehetőleg ne lakj messze az üzlettől, mert pocsék érzés, amikor negyedszer küldöd vissza az asszonyt ezért-azért. Jobban teszed, ha elolvasod valamelyik gasztrooldalon, hogy mire van még szükség, netán mivel szeretnéd feldobni a cuccot a saját ízlésed szerint, aztán összeírod. Tapasztalat: úgyis kifelejtesz valamit.
Mindenekelőtt tedd oda főni a csülköt. Ez sokáig tart, hiszen akkor jó, ha leomlik a hús a csontról. Közben simán visszamehetsz a kocsmába, ám mondd meg az asszonynak, hogy nézzen rá a fazékra, nehogy kifusson a lé, mert akkor suvickolhat reggelig. A karajt szeleteld fel, lapítsd fél centisre, az sem árt, ha fűszerezed. A sóval vigyázz, mert a csülök sós. Tedd a hűtőbe. Ha a csülök megfőtt, zárd el alatta a gázt, s feküdj le.
Másnap reggel irány a konyha. A csülök kihűlt már annyira, hogy vidáman apróra szeletelheted. Piríts vöröshagymát (én nagyon szeretem a hagymát mindenhez, ezért sokat pucoltam, hiába ír a szakácskönyv csupán két fejet), keverd össze a csülökhússal, tegyél hozzá két evőkanál mustárt, én hozzáadtam egy fél zacskó cukrozott aszalt vörös áfonyát is. A masszát tedd félre, ugorj ki a boltba, vegyél vagy három levél bacont, ami egyébként szalonna, csak így senki nem érti meg az angol vidéken.
Miután hazavitted a bacont, menj vissza a boltba prézliért, és tegyél a kosaradba reszelhető sajtot is, vagy 30 dekát. Szükséged lesz még két őzgerincformára is, szaladj el valamelyik bevásárlóközpontba, és próbáld ott beszerezni.
A formákat belülről kenjed be étolajjal, aztán prézlivel. Béleld ki baconnel, úgy, hogy a végük két oldalra kilógjon. Ez idegesítő művelet, mert ezek a szalonnák nemcsak drágák, de nem akarnak szétjönni, már azon gondolkodtam, odaadom a macskáknak, de akkor nem lett volna kész a karajba zárt csülök, így inkább kínlódtam.
Ha eddig nem reszeltél sajtot, akkor most tedd azt, majd terítsd a baconnel kibélelt őzgerincforma aljára. Ezután törj fel tíz tojást, és verd fel. Lehet, hogy csak 6–7 darabra lesz szükséged, ezért a végén a maradékot öntsd ki. (Én a macskáknak adtam, hogy az asszony meg ne lássa.)
Vedd elő a hűtőből a betett húsokat, egyenként forgasd meg lisztben, tojásban, és tedd az őzgerincformába, ahogy előzőleg a szalonnát. Ismét reszelj sajtot, s tedd a húsra. Jöhet a csülökmassza, amit egyenletesen teríts szét a szalonnával (bacon) és sertéskarajjal (pork loin chops) kibélelt vályúban. A tetejére ismét tegyél lisztben-tojásban megforgatott húst, aztán hajtogasd vissza reá az oldalt lelógó szalonnát, s kimaradó részeket is fedd le baconszeletekkel. Ezután 180 fokon sütöd nagyjából egy órán keresztül, majd kifordítod sütőpapírra, és mehet vissza a sütőbe még negyedórára.
Főtt krumpli és vörösboros-aszalt szilvás öntet jár mellé. Utóbbit három deci „lőréből” és aszalt szilvából készítettem, kis citrom- és narancslével. Méz is kellett bele, de mivel utálom, azt hazudtam, hogy tettem bele. Aztán lisztes habarás, és kész. Ha valamit kifelejtettem volna, bocsi. Jó étvágyat!