pecsenye

2019.10.28. 17:30

Így készíti szerzőnk a mesterművet, avagy a tökéletes karajba zárt csülök titkai

A férfiember másképpen főz, mint a nők. Kivált, ha ez nem napi gyakorlat nála, hanem hirtelen ötlettől vezérelt bizonyítás kényszer: lám, ő is meg tudja csinálni ugyanazt, amit az asszony. Az pedig már a lényéből adódó sajátosság, ha nem pirítós kenyérrel kezdi, hanem egy ennél jóval nagyobb kihívással, például – mint esetemben – karajba zárt csülökkel.

Tari Ottó

A csülök igazán férfias alapanyag szerzőnk szerint Fotó: beküldött

Több órányi küszködést követően kész a mű, aminek az elnevezése karajba zárt csülök. Mivel ez nem Flor asszony Zamat és művészet főzőiskolája, nem tudok szakmai tanácsokat adni. Mégis megpróbálom, ha olykor talán megmosolyogtató is. Társam nem a szakácskönyv, hanem az internet volt, ahonnan összemazsolázgattam az általam fontosnak ítélt téziseket. Elöljáróban annyit, hülyeség belekezdeni, annyira macerás, viszont – figyelem, spoiler következik! – a végeredmény isteni. Lássuk a csodát!

A kocsmából szaladj át a boltba, vegyél egy szép füstölt sertéscsülköt meg másfél kiló csont nélküli disznókarajt. Én két kilót vettem, de a negyede megmaradt. A karajba zárt csülökhöz kell még egy csomó minden, ezért lehetőleg ne lakj messze az üzlettől, mert pocsék érzés, amikor negyedszer küldöd vissza az asszonyt ezért-azért. Jobban teszed, ha elolvasod valamelyik gasztrooldalon, hogy mire van még szükség, netán mivel szeretnéd feldobni a cuccot a saját ízlésed szerint, aztán összeírod. Tapasztalat: úgyis kifelejtesz valamit.

Mindenekelőtt tedd oda főni a csülköt. Ez sokáig tart, hiszen akkor jó, ha leomlik a hús a csontról. Közben simán visszamehetsz a kocsmába, ám mondd meg az asszonynak, hogy nézzen rá a fazékra, nehogy kifusson a lé, mert akkor suvickolhat reggelig. A karajt szeleteld fel, lapítsd fél centisre, az sem árt, ha fűszerezed. A sóval vigyázz, mert a csülök sós. Tedd a hűtőbe. Ha a csülök megfőtt, zárd el alatta a gázt, s feküdj le.

A csülök igazán férfias alapanyag szerzőnk szerint Fotó: beküldött

Másnap reggel irány a konyha. A csülök kihűlt már annyira, hogy vidáman apróra szeletelheted. Piríts vöröshagymát (én nagyon szeretem a hagymát mindenhez, ezért sokat pucoltam, hiába ír a szakácskönyv csupán két fejet), keverd össze a csülökhússal, tegyél hozzá két evőkanál mustárt, én hozzáadtam egy fél zacskó cukrozott aszalt vörös áfonyát is. A masszát tedd félre, ugorj ki a boltba, vegyél vagy három levél bacont, ami egyébként szalonna, csak így senki nem érti meg az angol vidéken.

Miután hazavitted a bacont, menj vissza a boltba prézliért, és tegyél a kosaradba reszelhető sajtot is, vagy 30 dekát. Szükséged lesz még két őzgerincformára is, szaladj el valamelyik bevásárlóközpontba, és próbáld ott beszerezni.

A formákat belülről kenjed be étolajjal, aztán prézlivel. Béleld ki baconnel, úgy, hogy a végük két oldalra kilógjon. Ez idegesítő művelet, mert ezek a szalonnák nemcsak drágák, de nem akarnak szétjönni, már azon gondolkodtam, odaadom a macskáknak, de akkor nem lett volna kész a karajba zárt csülök, így inkább kínlódtam.

Ha eddig nem reszeltél sajtot, akkor most tedd azt, majd terítsd a baconnel kibélelt őzgerincforma aljára. Ezután törj fel tíz tojást, és verd fel. Lehet, hogy csak 6–7 darabra lesz szükséged, ezért a végén a maradékot öntsd ki. (Én a macskáknak adtam, hogy az asszony meg ne lássa.)

Kész a mestermű, a feleség csak csodálhatja Fotó: Tari Ottó

Vedd elő a hűtőből a betett húsokat, egyenként forgasd meg lisztben, tojásban, és tedd az őzgerincformába, ahogy előzőleg a szalonnát. Ismét reszelj sajtot, s tedd a húsra. Jöhet a csülökmassza, amit egyenletesen teríts szét a szalonnával (bacon) és sertéskarajjal (pork loin chops) kibélelt vályúban. A tetejére ismét tegyél lisztben-tojásban megforgatott húst, aztán hajtogasd vissza reá az oldalt lelógó szalonnát, s kimaradó részeket is fedd le baconszeletekkel. Ezután 180 fokon sütöd nagyjából egy órán keresztül, majd kifordítod sütőpapírra, és mehet vissza a sütőbe még negyedórára.

Főtt krumpli és vörösboros-aszalt szilvás öntet jár mellé. Utóbbit három deci „lőréből” és aszalt szilvából készítettem, kis citrom- és narancslével. Méz is kellett bele, de mivel utálom, azt hazudtam, hogy tettem bele. Aztán lisztes habarás, és kész. Ha valamit kifelejtettem volna, bocsi. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában