vélemény

2019.03.23. 19:41

Két születésnap

A tragédiából valakinek remény születik.

Palágyi Edit

A névtelenek donorok napját ünnepeljük március 21-én. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben kopjafát állított a fővárosban, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben az ismeretlen donorok emlékére. Ilyenkor megemlékezést tartanak, melyen a donorok hozzátartozói is részt vesznek. Hazánkban ötezer szervátültetett él, s nekik az a második születésnapjuk, amikor új szervet kaptak. Azét a donorét, akit bár soha nem ismerhettek, mégis az életüket köszönhetik neki. Nehéz belegondolnunk is, milyen feszült várakozásban telnek azok napjai, akik új szervre várnak. Csak a vese hazai várólistáján 1100-nál több név sorakozik, akadnak, akik egy évtizedig is „tűkön ülve” remélik, hogy megfelelő vesedonort lelnek számukra.

Baleset az M3-as autópályán, szirénázva száguldó mentőautó... Fájdalmas tény, de ami az egyik családnak tragédia, az egy másiknak a reményt jelentheti. Igaz, hogy sikerrel végezhető élő donoros beavatkozás is, s maguk a rászorulók is segítenének szervezni ezeket az önkéntes felajánláson alapuló szervcseréket, hiszen nincs jogi akadálya. Ám mindez csupán töredékét fedezi az elvégzett szervátültetéseknek.

Az új szervvel élők e napon méltán mondanak hálát azoknak, akik gyakran több embert is megajándékoztak a jobb életminőséggel. „A fiam halála nem volt értelmetlen, hiszen megmentette három ember életét is” – ebben talált fogódzót egy édesanya. Így nyújthat számára is vigaszt e nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában