Poroszló

2018.05.03. 17:30

Lengyelek, szlovákok és belgák is jönnek

A Tisza-tavi Ökocentrumot először Szent György ­napja alkalmából kerestük fel. Nagyszerű volt az időjárás, mint ahogyan a május elsején záruló négynapos hétvégén is. A létesítmény vezetője kalauzolt a héthektáros területen. Kiss János szerint mindenkinek kötelessége a legjobbat kihozni magából, e szerint dolgoznak.

Sike Sándor

A Tisza-tavi Ökocentrumban tett idei első látogatásunkkor történt, hogy áthelyezték már a birkákat a szabadtéri karámokba. Szent György-nap közelgett, régen is úgy volt szokás, hogy ilyenkor hajtották ki a juhokat a legelőre. Az első benyomás mindig fontos, s mi azt tapasztaltuk, hogy minden a helyén van a héthektárnyi park övezte területen. Sőt, olyan izgalmas dolgokat is láthattunk, amiket nem mindenhol. A költözni már nem képes gólyák használta területen például kis dombocskára rakott fészket az egyik madár, jelezve, hogy biztonságosnak tartja a helyet. Az is tapasztalható volt már első ránézésre, hogy igen sokan, főként gyerekes családok választották programul az ökocentrumban való barangolást. Kiss János, a létesítmény vezetője nem is titkolta, hogy éppen a gyerekes családok jelentik az egyik célcsoportot.

A Tisza-tavi Ökocentrum legfőbb célcsoportja a gyerekes családok és az iskolai csoportok Fotó: Márkus Attila

– Minden korosztály jön és minden korosztálynak érdekes, de mindig is azt szoktam gondolni, hogy a gyerekes családoknak a legideálisabb – mondta az ökocentrum munkájánk irányítója. – Erre találták ki a helyet a maga három játszóterével, s egy fedett játszószobával. Na és természetesen az iskolás csoportok számára külön programcsomag-ajánlatot készítünk, összefogva más szolgáltatókkal. Például úgy, hogy a délelőttöt töltse nálunk, a délutánt meg valahol máshol, és erre adunk kedvezményeket a diákcsoportoknak. Gyakorlatilag az ország minden részéből érkeznek hozzánk, s már most vannak olyan napjaink – jelenleg hat – május végére, illetve június elejére, amelyekre már kitettük a „telt ház” táblát. Egy ilyen nap 20-25 tanulócsapatot jelent. Az utóbbi három évben mindig túlléptük a kétszázezres látogatói létszámot. A település lakosságának a hetvenszerese fordul meg itt. Budapesten ehhez az arányhoz 140 millió turistára lenne szükség.

Kiss János büszke arra, hogy mindig építettek valami újat, bemutattak új állatfajt, játékot. Most év elején teljesen felújították az ötven férőhelyes 3D mozit, fülesbagoly-bemutatót készítettek, amiben öt baglyuk van. A korábbi szitakötőház helyén kismadárröpdét létesítettek. Harkály van benne, rozsdafarkú, s majd pintyféléket szeretnének szépen fokozatosan telepíteni. Felújítások történtek a birkabemutatóknál, esztétikusan újraépítették. Különlegességük a makrovilágterem is, amelyben csak náluk játszható számítógépes játékokkal köthetik le magukat az érdeklődők. Az akváriumokban, illetve a hüllő-, kétéltűkiállításon kivetítős rendszerben most már négy nyelven érhetők el az információk a halakról és más vízi élőlényekről.

Kérdésünkre a létesítmény vezetője elárulta, hogy a külföldi látogatók közül a lengyelek és a szlovákok vannak a legtöbben, de egyre gyakrabban látni a parkolóban belga, dán rendszámú autókat is.

– Önfenntartóak vagyunk, a most már stabilan 210 ezer körüli látogatószám ­biztosítja, hogy saját bevételekből éljünk. Az átlagos dolgozói létszámunk harminc körüli – tudatta Kiss János.

Az ökocentrum a poroszlóiaké is

A falubeliek féláron látogathatják a centrumot. Számos rendezvényt – falu karácsonya, Mikulás-­ünnepség, idősek világnapja – is szervez az intézmény, ilyenkor ingyenes a belépés. Kiss János szerint az ökocentrum egy desztináció menedzsment is, ami azt jelenti, hogy az egész településnek építik az arculatát. Ennek szellemében egy sor olyan programjuk, eseményük, tevékenységük van, ami a falura is kiterjed. Ezek sorába tartozik például a tegnapi május elsejei felvonulás, amelyet az önkormányzattal közösen ők szerveztek. Vannak a helyhatósággal együtt jegyzett nagy nyári, fesztivál jellegű koncertjeik is. Az ökocentrum vezetőjének az a meggyőződése, hogy mindenkinek kötelessége kihozni magából a legtöbbet a saját területén. Az ökocentrumben ők is e szerint próbálják végezni a tevékenységüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában