kifogásolható minőség

2019.07.26. 14:08

Sok a hiba, csúszik az átadás, nem veszik át a gyöngyösi kerékpárutat

Már határidőn túl, de elkészült a Mátrafüredre vezető kerékpárút. A minősége azonban erősen kifogásolható, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy nem veszi át az elkészült beruházást.

Hliva Éva

Népszerű a helyiek és a Mátrában túrázók körében is a kerékpárút, amelyet jelenleg is használnak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Ismert, a Szent Bertalan-templom toronysisakjainak rekonstrukciós munkálatai mellett az elnyert több mint 300 millió forintos európai uniós projekt része a városból kivezető közel hét kilométeres kerékpárút megépítése is. Az előbbi beruházás a tervezett időpontok szerint haladt, a bicikliúté csúszásban volt.

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy annak építése a területtel összefüggő jogviszonyok tisztázása miatt húzódott. Kiderült ugyanis, hogy a kivitelezést követően olyan több évtizedes problémák kerültek elő, melyekről a kivitelezést végző, egyébként önkormányzati tulajdonú cég szakemberei sem tudtak. Hiesz György polgármester akkor elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt területrendezés nélkül adták át teljes hosszában a bicikliutat, amely legalább harminc különböző tulajdonban lévő telken haladt keresztül. A munka folytatásához így utólag pótolni kellett ezt a hiányosságot, és új műszaki dokumentációk, engedélyek beszerzésére is szüksége volt a kivitelezőnek.

Népszerű a helyiek és a Mátrában túrázók körében is a kerékpárút, amelyet jelenleg is használnak
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Emellett a kerékpárút építése során sok gondot okoztak az út menti fák gyökerei, amelyek több helyen erősen megrongálták az útalapot, valamint a városon kívüli szakaszon a fák kivágásával összefüggésben is többször volt szükség egyeztetésre, amelyek szintén hátráltatták a felújítás tervezett befejezését. A beruházásban további változások is történtek menet közben, ugyanis a korábbiakhoz képest, szintén hatósági előírásnak megfelelően, a kisvasút és a kerékpárút kereszteződésében egy S-kanyarral módosítani kellett az eredeti nyomvonalat.

Most azonban lejárt a határidő, készre jelentette a beruházást a kivitelező. Az önkormányzat a műszaki ellenőrökkel való egyeztetéseket követően azonban úgy döntött, nem veszi át a kerékpárutat.

– Legelemibb hibák, tervezési gondok sora jött elő – ismertette Hiesz György –, az önkormányzat részéről nem veszem át, amíg a hibákat ki nem javították. Ugyanis hosszú távon ez igen komoly minőségromlással járhat – tette hozzá a városvezető.

Bár használható, de kereszt- és hosszirányú repedések, törések vannak az úton, így a munka nem tekinthető befejezettnek, emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy ezeket a hibákat a munkák közben folyamatosan jelezték a kivitelezőnek, ennek ellenére csak részleges javítások történtek. Leszögezte, mivel a gondok súlyosabbak, mint elsőre látszottak, műszaki szakértők bevonásával egyeztetnek a kivitelezővel. Ám, ha nem tudnak kompromisszumra jutni egy esetleges újjáépítésről, akkor nem veszik át a kerékpárutat. Átadás így a közeljövőben biztosan nem lesz, bár a gyalogosok és a biciklisek azért használják ezt a kerékpárutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában