fejlesztések

2020.01.05. 11:30

Számos beruházás indul a dél-hevesi falvakban az új évben

A dél-hevesi települések az új évben is tovább haladnak a fejlődés útján. Konkrét tervekről számoltak be a helységek vezetői. 

Szabó Katalin

A tarnaszentmiklósi óvodások több eszközön játszhatnak majd Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

– A fejlődés útján szeretnénk elindítani Tarnaszentmiklóst 2020-ban – tájékoztatta a Heolt Oláh Tamás polgármester.

– Ami biztosan megvalósul az idén – részletezte –, az a kultúrházunk és a parókiánk épületén a tetőcsere, a temetőben makadámút építése, az óvodai játszótér bővítése. Az első negyedévben igyekszünk befejezni egy nagyobb projektet is, egy energetikai felújítást, amit a hivatal és az óvoda épülete, illetve a civil házunk kap. Emellett az óvodánkban belső felújítást hajtottunk végre. Örülnénk, ha 2020-ban sikerülne pályázatot nyernünk a konyhánk, valamint a művelődési ház külső-belső rekonstrukciójára. Szeretnénk a járdáinkat megújítani, faültetési akciókat szervezni, a sportpályánkat helyreállítani, s egy jóléti tavat kialakítani pihenőparkkal, amivel felélénkítenénk a turizmust és megemelnénk a településre látogatók számát. Ezen túl a helyi közösségnek is kikapcsolódási lehetőséget biztosítanánk.

Főleg pályázati forrásra támaszkodnának

Szopkó Tamás, Tenk vezetője közölte, az erre az évre szóló beruházások tervezésénél szempont volt, hogy a fejlesztés ne jelentsen vállalhatatlanul nagy terhet az önkormányzat költségvetésében. Elsősorban pályázati forrásokat keresnek a tervek megvalósításához, minél nagyobb támogatási intenzitással.

– A folyamatban lévő óvodabővítés tavasszal elkészül – tudatta –, ez a nyolcvanmillió forintos fejlesztés Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásból valósul meg. A Magyar Falu Program által tízmillió forint értékben újítjuk fel az orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületét, s a program segítségével alakítjuk ki az új óvodaudvart is a bővítés végeztével, több játékelemet tartalmazó új mászóvárakat tervezünk beszerezni. Fontos, hogy gumitéglás ütéscsillapítókat helyezünk el, és törekszünk a gyepesítésre, zöld felület kialakításra. A beruházás költsége közel ötmillió forint. Az óvoda mögötti részen közösségi tér kialakítása kezdődik, a beruházás tízmillió forintos költsége öt százalék önerőt kíván, a többi Leader-forrásból valósul meg. Megjegyezte, az év első felében elkészül térfigyelőkamera-rendszerük, az ötmillió forint beruházási költség öt százalék önerő mellett teljesülhet a Leader-pályázat támogatói okirata szerint. A Magyar Falu Program segítségével nyertek ötmilliós támogatást a Fő út járdaépítéséhez szükséges anyagköltségre. Ezzel a Dormánd felőli oldalon kezdik el a térkő burkolat építését. Tervezik a startprogramot a közfoglalkoztatás keretében, s várják a bölcsődeépítésre beadott pályázat eredményét. Az év elején kialakítanák a faluházban az okoskonyhát, ahol lehetőség lesz sütést-főzést népszerűsítő bemutatók, közös tanfolyamok szervezésére.

Tervezik a faluház belső festését, felújítását, az év végére szeretnék befejezni a temetőben az újabb urnafal építését és a járda létesítését. Ezen túl szolgálati lakást alakítanának ki egy önkormányzati tulajdonú családi ház felújításával, s minden évben legalább egy önkormányzati fenntartású utat felújítanának.

Javítani szeretnének a közösségi életen

Újlőrincfalva polgármestere, Zsebe Zsolt ismertette, hogy szeretnék az óhalászi beruházást megkezdeni, de a tervekre még nem kapták meg a pénzt. Ezenkívül belterületen felújítanák az utakat, járdákat, a temetőben megújítanák a ravatalozót és az urnafalat, s kerítést építenének. A kultúrház tetőszerkezetét is megújítanák, korszerűsítenék a fűtést, valamint erősítenék a közösségi életet.

A tarnaszentmiklósi óvodások több eszközön játszhatnak majd Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Munkával teli esztendő elé néznek

Jámbor Dénes, Átány első embere kijelentette, befejezés előtt áll a szociális bérlakások építése, még hátra van a Csillagház és a Csillagpont megvalósítása, valamint átadás előtt van a felújított óvoda és konyha. Ebben az évben megvalósuló beruházás a járda, a hivatalfelújítás és a kamerarendszer-bővítés. Ezen túl önerőből tervezik portalanítani az utcákat, s az önkormányzati intézményeket – gondozási központ, régi orvosi rendelő – rekonstruálnák. Várakozó pályázatuk továbbá az óvoda bővítése, s a bölcsőde kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában