Természet

2018.09.17. 17:54

Szarvasbőgés: különleges koncert az éjszakában

Szombat este kisvonatra szállhattak azok, akik a gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az Egererdő Zrt. szakemberei fogadták a társaságot.

Heol

Először a Felsőtárkányi Erdészet kollégáinak előadását hallgathatták meg az érdeklődők – tájékoztatta a Heolt Vigh Ilona kommunikációs és közjóléti vezető.

Közölte: az ismertetőben szó esett a bükki szarvasok életéről, melyben számos kérdésre választ kaphattak a résztvevők. Többek közt, hogy hol élnek, kikből áll egy szarvascsalád, miért is „bőg” a szarvasbika, és, hogy talán ellopták az agancsát?

Ezekről és hasonló titokzatos dolgokról meséltek az erdészek gyerekeknek és felnőtteknek, hogy jobban megértsék a vadállatok rejtett életét. Az érdekes előadást Kakukk Jani bácsi, nyugalmazott vadász kolléga múltidéző programja követte. Különböző bőgő kürtök segítségével utánozta a gímbikák jellegzetes hangját és közben vadászkalanddal teli tarsolyából sok történet keltet életre anekdotáival.

Az előadásokat szabad program követte, mikor Kállay László fotóművész gyönyörű természetfotóiból készült kiállítást tekinthettek meg a jelenlévők. Eközben finom pogácsával, teával, borral kínáltak minden kedves vendéget az erdőgazdaság kollegái.

Sötétedéskor a kíváncsi kalandorok nekiindultak az erdőrengetegnek, hogy igazi gímbikák közelébe lopódzva meghallhassák éneküket. A két részre vált társaság tagjai szerencsések voltak, hiszen mind a Vörös-kő felé, mind a Lambot-ház felé indult csapat meghallhatta a sűrű erdő mélyéről kiáltó szarvasokat.

A program a hétvégén folytatódik, szeptember 22-én 17 órakor indul a következő Szarvasbőgő járat, melyre regisztrálni a [email protected] e-mail címen vagy a +36 30 456-62-65 telefonszámon lehet.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában