nem gyepmesteri telep!

2019.05.12. 07:00

Több száz kutyának segítettek egy év alatt az egri menhelyen

Az egri menhely munkájáról, illetve a gyepmesteri telep feladatairól beszélgettünk Társy ­Dianával.

Molnár Helga

Egy anyakutyus és a kölyke szaladgált napokig, temetőről temetőre járva, mert ott bújtak meg. Kerestük őket, míg végül sikerült befogni az állatokat – indította ezzel a jó hírrel beszélgetésünket az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány elnöke. Társy Diána elmondta, a fenntartásukban működő menhelyen csaknem háromszáz kutyának segítettek a múlt évben, az örökbeadások száma picit nőtt, tíz–tizenöttel emelkedett a felelősségteljes örökbefogadók száma.

– Az ideális gazdik felkutatása nem mindig egyszerű feladat, a lehetséges gazdinak megbízhatónak, felelősségteljesnek kell bizonyulnia – sorolta. – Az ebek minden esetben ivartalanítva, a szükséges oltásokon túlesve, illetve – fiatal állatok esetén – ezekre kötelező szerződéssel és csippel ellátva kerülnek az új családjukhoz. Sarkalatos kérdés továbbá, ha kint tartott kutyáról van szó, a környezet, például a kerítés, a kapuméret.

Mint mondta, a menhely fenntartása folyamatos munkát, odafigyelést igényel. Óriási feladat, amit nehezít, hogy kevesen, mindösszesen három közfoglalkoztatottal dolgoznak, a többiek önkéntes alapon munkálkodnak.

– A kóbor ebek és cicák számának csökkentésében ­óriási felelősségük van a gazdáknak, hiszen, ha ivartalanítanának, megkönnyítenék a saját helyzetüket, s a miénket is – hangsúlyozta az elnök. Közölte, hogy a kutyák 60 százaléka rendelkezik csippel.

Megemlítette, az alapítvány számos alkalommal járt már köznevelési intézményekben, ahol a felelős állattartásra hívják fel a figyelmet. Mint mondta, megnőtt az önkéntességi kedv, néhányan segítenek a sétáltatásban, a mosogatásban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nincsenek tisztában az állatmenhely fogalmával, s ez bosszúságot okozhat a menhelyek működtetőinek.

– Nehéz is erről beszélni, mivel minden egyes nap azzal szembesülünk, hogy a civilek nyolcvan százalékának gondolataiban a menhely szó nem jelent mást, mint azt: egy menhelynek minden odavitt vagy utcán élő állatot át kell vennie, el kell őket helyeznie és minden egyéb, az állatokkal együtt járó felelősséget, tevékenységet, költséget vállalnia kell – emelte ki Társy Diána.

Mint mondta, a kóbor kutyák befogása az ebrendészeti telep feladata, amelyet tavaly július elejétől az alapítvány üzemeltet.

– A gyepmesteri feladatellá­tást jogszabály határozza meg: jelen esetben Eger közigazgatási határain belül kötelességünk huszonnégy órán belül kiszállni, ha szükséges, akkor befogni, beazonosítani és ellátni a gazdátlan kutyákat. Ezzel szemben a menhelyek legfőbb feladata az, hogy a már gondozásukban lévő állatok fizikális és érzelmi jólétét biztosítsák, örökbefogadókat keressenek védenceik számára – jelezte a különbséget Társy Diána. Megerősítette, a hét minden napján délután négytől este nyolc óráig ügyeletet tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában