Kultúra

2009.03.16. 15:49

Egy sajtóreggelin szólalkozott össze a megye és a város

Éles pengeváltás történt az egri Gárdonyi Géza Színház hétfői sajtóreggelijén. Az eseményen a fenntartó önkormányzatok képviseletében jelen lévő Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, illetve Homa János, Eger önkormányzata kulturális bizottságának elnöke bonyolódtak vitába.

E. B.

Éles pengék csattogása riasztotta az újságírókat az egri Gárdonyi Géza Színház hétfői sajtóreggelijén. Az eseményen a fenntartó önkormányzatok képviseletében jelen lévő Sós Tamás, a megyei közgyűlés elnöke, illetve Homa János tanácsnok, Eger önkormányzata kulturális bizottságának elnöke a jelenlévő művészek és a médiumok képviselői előtt bonyolódtak vitába arról, a fenntartók közül melyikük viseli a nagyobb terhet a teátrum illetve más közös fenntartású kulturális intézmények esetében.

Sós Tamás nehezményezte, hogy míg ők az újonnan megszületett Előadóművészeti törvény szerint jártak el, amikor költségvetésükben megemelték a színházra fordítandó támogatásuk mértékét, a város ezt elmulasztotta. A törvény ugyanis kimondja, hogy támogatás két részből, a fenntartói ösztönző részhozzájárulásból és a művészeti ösztönző részhozzájárulásból áll. Az első a fenntartó előző évi támogatásával arányos, a második támogatás összege a nézőszámtól függ. Tehát az idei támogatások mértékében részesülhet egy-egy teátrum 2010-ben támogatásban. Mint elmondta jelenleg 195 millió forintot kap az egri teátrum. Ebből a város 70 milliót, míg a megye 125 milliót vállal magára.

Homa János tanácsnokot láthatóan meglepte a nem várt támadás és karakteresen visszautasította azt, különösen azt nehezményezve, hogy a vádakkal ezen az alkalmon kellett szembesülnie. Kérdésünkre a tanácsnok elmondta:  természetesen a város éppúgy szívügyének tekinti a színház-ügyet, akárcsak a megye, s legjobb tudomása szerint az intézmény költségvetése egyensúlyban van, s biztosított a további zavartalan működése 2010-ben is. Hozzátette, hogy a város ezen kívül más, fontos színházi produkciókat sem rest finanszírozni, mint például a nyári kulturális eseménysorozat, melyből ha az egri teátrum is részt kíván vállalni, az adott produkcióra külön pénzt kaphat.

A sajtótájékoztató részleteivel a Heves Megyei Hírlap keddi számában foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!