Krimi

2023.09.30. 11:05

Cseles: hamisítványokat tett az eredeti képek helyére egy múzeumi alkalmazott, lebukott

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy müncheni múzeum egykori alkalmazottja, aki két éven át több festményt hamisítványra cserélt, az eredeti műalkotásokat pedig árverésen értékesítette.

Illusztrció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Opas Chotiphantawanon

A férfit - akit a bíróság nem nevezett meg - egy év és kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A férfi 2016 májusa és 2018 áprilisa között a múzeum műszaki dolgozója volt, és bejárása volt abba a raktárba, amelyben a festményeket őrizték. Hamisítványra cserélte ki például Franz von Stuck Mese a békakirályról című festményét. Az eredeti műalkotást egy müncheni aukciósházzal árvereztette el, egy svájci galéria jutott hozzá 70 ezer euróért. Az aukciósház által felszámított költségek levonása után a férfi megközelítőleg 50 ezer euró nyereségre tett szert.

A most harmincéves férfi Eduard von Grützner és Franz von Defregger egy-egy festményét is ellopta a múzeum raktárából. Az egyik műalkotást elárvereztette, a másikat pedig eladta az aukciósháznak, amivel további 12 ezer eurót keresett.

Az illető a pénzt adósságainak törlesztésére és fényűző életstílusának fenntartására használta - hangzott el a tárgyaláson. Új lakást, drága karórákat és egy Rolls Royce gépkocsit is vásárolt magának. A vádlott a tárgyaláson beismerő vallomást tett, a bíróság közlése szerint "őszinte megbánást tanúsított". Vallomásában azt mondta, hogy nem előre megfontoltan cselekedett, és nem tudja, miért viselkedett így. Az ítélet jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!