Járvány

2021.01.26. 20:26

Meghalt Lars Norén svéd drámaíró

A világhírű színpadi szerző, 76 éves korában koronavírus fertőzés miatt hunyt el.

Elhunyt kedden Lars Norén svéd drámaíró, világhírű színpadi szerző, 76 éves korában koronavírus fertőzés okozta halálát – jelentette be az Albert Bonniers kiadó.

„Lars Norén írói és dramaturgi munkájának fontosságát lehetetlen néhány szóban összefoglalni, ő egyik legnagyobb kortárs írónk volt” – hangoztatta Eva Bonniers, aki a könyvkiadónál Norén műveit szerkesztette.

Per Olov Enquist mellett Lars Norén volt az 1970-80-as évek Svédországának legfontosabb drámaírója. August Strindberg (1849-1912) utódjának tartották, mivel nagy szerepe volt a strindbergi dramaturgiai hagyományok továbbvitelében.

Az 1944-ben Stockholmban született Norén az 1960-as években versek írásával kezdte irodalmi munkásságát, majd a 70-es évek végétől a színházak kerültek érdeklődése középpontjába nemcsak drámaíróként hanem rendezőként is. Kereken 30 vers-és prózakötete jelent meg, írt rádiójátékokat, televíziós fogatókönyveket is.

Nem csupán a stockholmi Drámaszínházban vitt színpadra műveket, hanem a párizsi Comédie Francaise-ben is, legutóbb 2018-ban.

Norén több műve magyarul is megjelent (Háború, Az idő a mi otthonunk, Őszi álom) és a színházak is műsorra tűzték darabjait, köztük Az éjszaka a nappal anyja című művét, valamint a Háborút Ascher Tamás rendezésében 2005-ben.

Lars Norén megkapta a Svéd Akadémia Északi-díját, amelyet mini Nobel-díjként tartanak számon és régóta az irodalmi Nobel-díj várományosának tartották hazájában.

„Ő volt a legnagyobb drámaírónk Strindberg után” – méltatta őt Björn Wiman, a DagensNyheter legnagyobb svéd napilap kulturális szerkesztőségének a vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!