Állásfoglalás

2023.04.05. 21:24

A NOB ellenzi az ukrán kormány nemzeti sportszövetségeket fenyegető határozatát

A közlemény szerint egy ilyen döntés csak az ukrán sportolói közösségnek és a nemzeti sportszövetségeknek ártana, miközben semmilyen módon nem érintené a háborút.

Az ukrán Elina Svitolina és a kolumbiai Camila Osorio mérkőzése a Monterreyben 2022. március 4-én

Forrás: AFP

Fotó: Julio Cesar Aguilar

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ellenzi az ukrán kormány azon rendeletét, miszerint megfosztja nemzeti státuszától azokat a sportági szövetségeket, amelyek sportolói versenyeznek orosz és fehérorosz riválisokkal.

"Egy ilyen döntés csak az ukrán sportolói közösségnek és a nemzeti sportszövetségeknek ártana, miközben semmilyen módon nem érintené a háborút, amelyet a világ meg akar állítani és amelyet a NOB olyan hevesen elítélt" - olvasható a NOB szerdai közleményében.

A NOB állásfoglalásában szerepel egy nyilatkozat az Ukrán Tenisz Szövetségtől, amely szerint ez a lépés "az ukrán tenisz tönkretételéhez vezet", ugyanis ez az ukrán játékosok elleni szankcióvá válna, mivel az orosz és fehérorosz játékosok szinte minden tornán részt vesznek.

A NOB március 28-án javasolta azt, hogy - semlegesként - engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekre. Ukrajna erre úgy reagált, hogy megtiltotta sportolóinak, hogy elinduljanak a jövő évi, párizsi olimpia olyan kvalifikációs versenyein, amelyeken az oroszok és a fehéroroszok is részt vehetnek. Azóta a nemzetközi szövetségek sorra döntenek az oroszok és fehéroroszok státuszáról, szerdán a Nemzetközi Lovassport Szövetség (FEI) például fenntartotta a kitiltást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában