Labdarúgás

2024.03.20. 11:02

Dibusz vállalja a versenyt, Hakan Sükür körözés alatt

A magyar labdarúgó-válogatott péntek este Törökország ellen vívja idei első mérkőzését. Mindkét csapat selejtezőcsoportjának megnyerésével jutott ki a németországi Európa-bajnokságra, s mindkét kispadon olasz mester ül Marco Rossi és Vincenzo Montella személyében. A magyar csapat kapusa, Dibusz Dénes szerint jó erőfelmérő lesz a törökök elleni mérkőzés. Dibusz helyesli Marco Rossi döntését, vállalja a versenyt Gulácsi Péterrel, és bízik benne, hogy a kontinenstornán is számol vele a magyar szövetségi kapitány.

MW

Dibusz Dénes az Eb-n is védene

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Már nagyon várja a Törökország elleni pénteki meccset Dibusz Dénes, aki a korábban első számú kapusnak számító Gulácsi Péter sérülése, távollét miatt végigvédte az Európa-bajnokságra vezető selejtezősorozat összes mérkőzését. 

Dibusz bizonyítani akar 

Ez azonban nem garancia arra, hogy Dibusz lesz az első számú kapus az Eb-n is, hiszen a szövetségi kapitány, Marco Rossi verseny hirdetett a két kapus között, a kerethirdetéskor bejelentette, Dibusza és Gulácsi felváltva véd majd a felkészülési mérkőzéseken. 

Ha Gulának (Gulácsi Péter) nem változott volna meg a szerepe Lipcsében, akkor is biztos vagyok benne, hogy felváltva védtünk volna, vagy lehetőséget kapott volna ugyanúgy, ahogy az előző Európa-bajnokság előtt Ádi (Bogdán Ádám), valamint én is védtem. Ilyenkor nagyon fontos, hogy minél jobban játékban legyen az ember, legyenek közös mérkőzéspercek a csapattal, a védelemmel. Hónapokkal ezelőtt is úgy számoltam, hogy ez így lesz

 – nyilatkozta a Fradi kapusa, aki szeretné bebizonyítani, hogy a nyári kontinenstornán is lehet rá számítani.

Minden játékos szeme előtt egyetlen cél lebeg: hogy ott legyen az Európa-bajnoki keretben. A felkészülési találkozóknak, illetve az összetartásnak is egyértelmű célja mindenki előtt, olyan teljesítményt tudjon nyújtani, hogy számításba vegye a kapitány. Bízom abban, hogy amikor lehetőséghez jutok, élni tudok az eséllyel, és úgy készülhetek a nyárra, hogy Németországban lesz feladatom

 – árulta el Dibusz Dénes, aki szerint a törökök elleni meccs jó alapul szolgálhat majd a nyári mérkőzésekre való felkészüléshez.

Hakan Sükür neve tiltólistán

A magyarország válogatott pénteki ellenfele, Törökország aranykora a 2000-es évekre tehető a labdarúgásban: 2002-ben a világbajnokságon, 2008-ban az Európa-bajnokságon lett bronzérmes a török válogatott. Előbbi csapatnak még tagja volt Hakan Sükür, aki ötvenegy góljával a mai napig vezeti a török válogatott örök-góllövőlistáját. A dél-koreai világbajnoki bronzdöntőben Hakan Sükür a vb-k történetének leggyorsabb gólját lőtte. De amíg a pénteki találkozó helyszíne a magyar válogatott gólrekordere, Puskás Ferenc nevét viseli, a török csúcstartó támadó nevét viszont ki sem szabad ejteni Törökországban – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról

Futballpályafutása lezárása után Hakan Sükür politikai pályára lépett, és 2011-ben bekerült a török parlamentbe, az Erdogan vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviseletében. 2013 végén azonban kilépett a pártból, aminek következtében néhány hónappal később a 2010-ben átadott Sancaktepe Hakan Sükür Stadion neve Sancaktepe Városi Stadionra változott.

A korábbi futballista függetlenként kitöltötte 2015-ig szóló mandátumát, utána viszont elhagyta az országot: az Egyesült Államokba távozott, ahová hamarosan követte második felesége és három gyerekük. Törökországba nem térhet vissza, elfogatóparancs van érvényben ellene – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Sőt, a nevének kiejtése is főbenjáró bűn az országban.

Montella egyenesbe hozta a törököket

Jellemző a török viszonyokra, hogy a válogatott történetének legjobb selejtezősorozatát sem hozta le edzőváltás nélkül: bár a csapat Stefan Kuntz vezetésével is jól állt, az Örményország elleni 1-1-es döntetlen és a Japán ellen felkészülési mérkőzésen elszenvedett 4-2-es vereség után a német szakembernek mennie kellett.

Az októberi, eszéki 1-0-s győztes meccsen debütált az olasz Vincenzo Montella a török válogatott kispadján, amelyen azóta sem szenvedett vereséget: három győzelem és egy döntetlen a mérlege.

A török csapat legnagyobb sztárjai mind légiósok: a válogatott csapatkapitánya, Hakan Calhanoglu jó úton halad afelé, hogy az Internazionale alapembereként olasz bajnoki címet szerezzen. Salih Özcan a Dortmund, Orkun Kökcü a Benfica játékosa, míg Enes Ünal Kerkez Milos csapattársa a Bournemouthban. A tizennyolc éves Kenan Yildiz a Juventus, a tizenkilenc éves Arda Güler a Real Madrid játékosa, igaz, egyelőre még egyikük sem tölt be kulcsszerepet klubjában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában