Véleménydiktatúra

2023.08.07. 09:39

LMBT-ellenes nézetei miatt nemkívánatos személlyé nyilvánították J. K. Rowlingot

A Seattle-ben található Popkultúra Múzeum (MoPOP) vezetősége eltüntetett minden olyan Harry Potter-emléktárgyat az intézményből, amely a rendkívül népszerű könyvsorozat szerzőjére utal.

MW

Rowling a véleménye miatt került hátrányos helyzetbe

Forrás: Shutterstock

Fotó: s_bukley

A Magyar Nemzet a Breitbart írása alapján arról számol be, hogy míg Rowlingot, aki magát liberálisnak vallja, egykor feminista ikonként emlegették – mivel minden idők egyik legkelendőbb női szerzője volt –, mára a szélsőbaloldali gyűlölet tárgyává vált. Sokan TERF-nek (transzkirekesztő radikális feminista) bélyegzik, amiért kritikával illeti a modern LMBT-mozgalmat, mert szerinte az veszélyezteti a gyerekeket, és beavatkozik a női életterekbe és jogokba.

A múzeum Rowling személyének eltávolításáról szóló döntését Chris Moore, egy magát transzneműnek valló személy egy hosszú blogbejegyzésben indokolta, aki azt nyilatkozta még az év elején, hogy 

van egy bizonyos hideg, szívtelen lény a Harry Potter világában, és ezúttal ez nem egy dementor. Ez a bizonyos személy egy kicsit túl hangos a szupergyűlölködő és megosztó nézeteivel ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk... A transzfób nézetei mostanában előtérbe kerülnek, de nem feledkezhetünk meg az összes többi problémás dologról sem: az antiszemita alkotók támogatása, a faji sztereotípiák, amelyeket a karakterek megalkotásakor használt, a hihetetlenül fehér varázslóvilág, a kövérség megszégyenítése, az LMBTQIA+ reprezentáció hiánya azokról, akik nem illeszkednek a szabványos varázslóvilágba és még sok minden más.

Moore azt írta, hogy az intézmény kurátorai úgy döntöttek, hogy minden hozzá köthető műtárgyat eltávolítanak ebből a galériából, hogy csökkentsék a mű ilyen irányú hatásait.

 

A múzeum szombaton fenntartotta álláspontját, és a londoni Daily Telegraph című napilapnak azt nyilatkozta: 

A MoPOP büszkén támogatja alkalmazottait, és egyértelműen kiáll a nem bináris és transznemű közösségek mellett. Egy egyre megosztottabb világban a popkultúra képes egyesíteni, inspirálni és fontos beszélgetéseket kezdeményezni. Az oktatás és a kreatív kifejezés a küldetésünk középpontjában áll, és a sokszínűség, a méltányosság, a befogadás és a hozzáférhetőség iránti elkötelezettségünkben arra törekszünk, hogy felemeljük azokat, akik kimaradnak a popkultúra főáramú kommunikációjából, felerősítve azokat a hangokat és történeteket, amelyek nem mindig jelennek meg a múzeumok falain.

A teljes cikk a Magyar Nemzet felületén érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában