Ukrán válság

2023.11.24. 06:59

Ukrán drónokat lőtt le az orosz légvédelem

639. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A 80. dandár ukrán katonája az ukrajnai Bahmut közelében 2023. november 23-án

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Diego Herrera Carcedo

31 csoportos csapásról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz fegyveres erők a héten 31 csoportos csapást hajtottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal ukrán katonai repülőterek infrastruktúrája, lőszer-, hadfelszerelés, fegyver- és üzemanyagraktárokra, valamint az ukrán fegyveres erők, az Azov alakulat és az idegenlégió állomáshelyeire - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium a november 18. és 24. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésében. 

A moszkvai összesítés szerint 

az elmúlt hét folyamán az orosz erőknek Kupjanszk térségében és a donyecki régió déli részén sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalniuk, miközben öt frontszakaszon 58 ukrán támadást hiúsítottak meg, valamint partraszállási kísérleteket Herszon megyében a Dnyeper szigetein és a folyam bal partján.

 Eközben az érintkezési vonal mentén a tájékoztatás szerint mintegy 4200 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legtöbb támadást, 22-t a Donyeck környékén vívott harcokban kísérelt meg az ukrán fél, és a legnagyobb emberveszteséget, több mint 1690 főt ott szenvedte el. 

Az orosz heti hadijelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett 

egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, hét harckocsit, 46 páncélozott harcjárművet, 12 motorcsónakot, HIMARS ás Vilha sorozatvetők 15 rakétáját, két Neptun hajóelhárító rakétát, 12 tengeri és 176 légi drónt. 

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek a helyi hatóságok pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Orosz külügy: ellenséges lépés, hogy Moldova csatlakozott az uniós szankciókhoz

Oroszország nem hagyja válasz nélkül Moldova ellenséges lépését, azt a döntést, hogy csatlakozik az EU-nak az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankcióihoz - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki kommentárjában. 

"A moldovai fél döntése nem marad válasz nélkül. A megtett intézkedésekről pótlólagosan be fogunk számolni" 

- írta a diplomata. 

Zaharova hangsúlyozta, hogy Moszkva a szankciókhoz való csatlakozást "a moldovai vezetés újabb ellenséges lépésének tekinti, amely teljességgel beépült a kollektív Nyugat oroszellenes kampányába". 

VON DER LEYEN, Ursula; SANDU, Maia
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Maia Sandu moldovai elnök kezet fog a Chisinauban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. október 12-én
Fotó: Dumitru Doru / Forrás: MTI/EPA

A szóvivő szerint a döntés célja az orosz-moldovai kapcsolatok teljes lerombolása, e kapcsolatok pedig "a hivatalos Chisinau hibájából már most is nagyon siralmas állapotban vannak". Állásfoglalásában kétségbe vonta, hogy a moldovai vezetés ilyen "destruktív" irányvonala megfelelne a lakosság érdekeinek, a moldovaiak ugyanis szerinte túlnyomó többségében barátságosan viszonyulnak Oroszországhoz, és érdekeltek a sokrétű kétoldalú együttműködés megőrzésében és fejlesztésében.

Óva int az európai "háborús fáradtságtól" az ukrán kormányfőhelyettes

Az európai országok körében egyre inkább elterjedt a "háborús fáradtság", miközben Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcias fellépése mit sem változott - jelentette ki Olha Sztefanyisina ukrán kormányfőhelyettes pénteki berlini látogatása alatt. 

"Eltökéltségünk változatlan"

 - hangoztatta az európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes. 

Hozzátette: olvasta a "háborús fáradtságra" utaló híreket, és az uniós tagállamokban tett látogatásai során többször hallotta azt, hogy a háború túlzottan elhúzódott. 

"Nem a napokat kell számlálnunk, hanem az események alakulását kell figyelnünk"

 - hangoztatta Sztefanyisina több mint 600 nappal az országa elleni orosz háború kezdete után. 

SZTEFANYISINA, Olha
Olha Sztefanyisina, Európa és az euró-atlanti integráció ügyeiért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2023. május 31-én
Fotó: Martin Divisek / Forrás: MTI/EPA

Figyelmeztetett, hogy egy lehetséges ukrán vereség esetén az orosz győzelem dominóeffektust indítana el, 

Oroszország ugyanis szerinte nem tervez megállni az ukrán határnál. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vilniusi NATO-csúcstalálkozó óta - amelyen az észak-atlanti szövetség biztatóan nyilatkozott Kijev majdani csatlakozásáról - az ukrán hadsereg előrelépéseket tett annak érdekében, hogy igazodjon a NATO támasztotta követelményekhez. 

A Német Külpolitikai Társaság előtt felszólalva az ukrán kormányfőhelyettes azt mondta, hogy hazája európai uniós csatlakozási kérelméről a december közepére tervezett EU-csúcstalálkozón születik döntés.
 

A csatlakozás megvétózása a tagállamok közös kudarcát jelentené

 - vélte, és leszögezte: Ukrajna megbízható uniós tag lenne. 

A csatlakozási tárgyalások pozitív elbírálása a nyugat-balkáni országok felé is megnyithatná az integráció felé vezető utat - tette hozzá Sztefanyisina.

Kannibálokat küldött a frontra Vlagyimir Putyin

A Politico több orosz hírportál információira hivatkozva arról ír, hogy az orosz hatóságok megkegyelmeztek két gyilkos kannibálnak, akik harcoltak a háborúban - adta hírül a Magyar Nemzet. 

Denis Gorint 2003-ban gyilkosságért és testcsonkításért ítélték el, majd 2010-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Amíg szabadon volt, legalább még három embert megölt, majd 2012-ben ismét letartóztatták, ekkor 22 év börtönre ítélték. Az ügyészség állítása szerint az

 egyik áldozatából evett is

A másik kannibál gyilkos Nyikolaj Ogolobiak, aki egy sátánista csoport egykori tagjaként 2008-ban megölt két fiatal nőt, majd 

barátaival megfőzték az áldozatokat és megették néhány szervüket.

A teljes cikket ITT olvashatják el. 

Folytatódnak a harcok Avdijivkánál

Az ukrán fegyveres erők szerint Oroszország folytatja Avdijivka elleni támadását.
Az elmúlt hetekben szinte állandó orosz támadások zajlottak a városban és környékén.
"Az ellenség légi támogatással továbbra is próbálja bekeríteni Avdijivkát" - áll az ukrán vezérkar frissítésében.

A tábornokság közölte, hogy az elmúlt napban 20 támadást vertek vissza - az azt megelőző 24 órában pedig 30-at.

Robbanás történt Nyikoljevben

Nyikolajev városában robbanás történt – számolt be róla a "Strana.ua" ukrán kiadvány a Telegramon.

Nyikolajev régióban légiriadót rendeltek el. Szintén figyelmeztetést jelentettek be légi fenyegetés miatt Herszon régiójában, a Kijev által ellenőrzött részen.

Rakéta- és dróntámadás érte Ukrajnát

Az orosz erők november 24-én éjjel két Kh-59 rakétával és három Shahed-136/131 drónnal támadták Ukrajnát - közölte a vezérkar reggeli frissítésében. A légvédelem minden drónt lelőtt.

Az Ukrán Nemzeti Rendőrség által 2023. november 23-án közzétett fényképen rendőrök egy idős nőt szállítanakel a donyecki Toreckből
Fotó: AFP

13 drónt lőttek le a Krím felett

13 drónt lőttek le a Krím felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Ukrajna repülőgép-típusú drónokkal próbálta megtámadni az orosz régiót.

Fennakadások a moszkvai repülőtereken

November 24-én, pénteken három moszkvai repülőtéren késtek a járatok, néhányat teljesen töröltek – derül ki a Yandex adatai szerint.

Mint ismertté vált, 10 Vnukovói járat indulását elhalasztották, 4 járat pedig nem indult. 14 gép később indult Domodedovoban, további 5 járatot töröltek. Ugyanakkor 14 repülőgép a tervezettnél később indult Seremetyevóba, és egy járatot töröltek.

Nincsenek adatok a Zsukovszkij repülőtérről.

Károk Harkov régiójában

Egy infrastrukturális létesítmény megrongálódott Harkov régiójában - mondta Oleh Szinyehubov, a regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője a Telegram csatornáján.

Elmondása szerint az infrastrukturális létesítmény Aleksandrovka faluban található, a Bogodukhovsky kerületben.

Az ukránok egy része békét kötne Oroszországgal

Amerikai újságírók ukrán állampolgárok körében végzett közvélemény-kutatásokat elemeztek az oroszországi konfliktusról – írja a Bloomberg.

A szerzők szerint az ukránok egy része területi engedményeket tenne az Oroszországgal való béke érdekében.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ukránok egy kicsi, de egyre növekvő része azt hiszi, hogy az Oroszországnak tett területi engedmények elkerülhetetlen ára a békének

- mondta az ügynökség.

A kiadvány hangsúlyozza, hogy az év során Ukrajna helyzete a háborús övezetben alig változott. A nyugati országok támogatása sem segít Kijeven - zárták le az újságírók.

Ukrán drónokat lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz védelmi minisztérium ma reggeli tájékoztatása szerint légvédelmük az éjszaka megsemmisítette az ukránok 16 drónját.

Ezekből tizenhármat a Krím-félsziget felett, hármat pedig a volgográdi régió felett lőttek le - írta az iz.ru. 

Több mint kilencezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4945 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4753 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 83 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

Lefoglalták az ukrán parlamenti képviselő és családja vagyonát

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság úgy döntött, hogy lefoglalja a hazaárulással gyanúsított Olekszandr Dubinszkij ukrán parlamenti képviselő, valamint családtagjai vagyonát - derül ki a november 22-én nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumból.

Nyolc települést lőttek az oroszok Szumi területen

Az orosz hadsereg tegnap nyolc települést lőtt Szumi területen, a nap folyamán 18 alkalommal - jelentette a Szumi terület katonai közigazgatása.

Az oroszok aknavetőkkel és gránátvetőkkel támadtak - áll a jelentésben. 

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában