Incidens

2024.04.02. 09:28

Ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea kísérletet hajtott végre kedden egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságára (JCS), írja az MTI.

MW

Észak-koreai rakétakísérletről szóló tudósítás a szöuli központi pályaudvar tévéképernyőjén 2024. április 2-án. A Yonhap dél-koreai hírügynökség a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottságára (JCS) hivatkozva közölte: Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger felé

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzson Honkjun

Szöuli tájékoztatás szerint a rakétát Phenjan közeléből indították el helyi idő szerint kedden korán reggel a Japán-tenger felé. Körülbelül 600 kilométert repült, mielőtt a tengerbe csapódott.

A bizottság bejelentette egyúttal, hogy az incidens miatt megemelték a dél-koreai fegyveres erők készültségi szintjét. Az észak-koreai ballisztikusrakéta-kísérletek „provokációnak minősülnek, és súlyosan veszélyeztetik a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását” – tették hozzá.

Japán közölte, hogy a rakéta becsapódása nem okozott anyagi kárt.

A keddi tesztet két héttel megelőzően közölte a phenjani állami média, hogy Kim Dzsongün észak-koreai vezető irányításával egy „új típusú, közepes hatótávolságú hiperszonikus rakéta szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművének sikeres tesztelését” végezték el.

A mostani immár a harmadik észak-koreai kísérlet ballisztikus rakétával.

Néhány órával a teszt után a szöuli védelmi minisztérium bejelentette, hogy Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán közös légi hadgyakorlatot tartott a Koreai-félsziget déli része felett. A tárca hozzátette, hogy a műveletben több B-52-es stratégiai bombázó repülőgép is részt vett.

A hadgyakorlattal – amely idén az első ilyen jellegű háromoldalú manőver – a közlemény szerint Észak-Korea elrettentése volt a cél.

Az év elején Észak-Korea „fő ellenségének” nyilvánította Dél-Koreát, fölszámolta az újraegyesítés ügyeivel és a kapcsolattartással foglalkozó hivatalait, és háborúval fenyegetőzött „akár csak ezred milliméteres” területsértés esetére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában