Operatív Törzs: még a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk (videó)

Az eddig elhunytak legtöbbje szív-és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedett, ezért akinek krónikus alapbetegsége van, még inkább vigyázzon magára – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón ismertette az elmúlt 24 óra fejleményeit. A Magyar Nemzet tudósítása szerint elmondta, 46 fővel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma hazánkban, azaz jelenleg 492 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 478 magyar állampolgár. 37-en gyógyultak meg a fertőzésből, 61 fő tartózkodik jelenleg karanténban és 16 áldozata van a járványnak.

Eddig 14 146 mintavétel történt a korábban kijelölt laborokban. Müller Cecília hozzátette, jelentősen nőni fog a laboratóriumi vizsgálatok száma. Az országos tisztifőorvos szerint

van okunk örömre is, mert 37-en már meggyógyultak a megbetegedésből.

Hozzátette, újabb halálos áldozat is van, akinek korábbi krónikus alapbetegsége is volt, összesen 16-an hunytak el tehát a vírussal összefüggésben.

A koronavírus.gov.hu oldalon nyilvánosan hozzáférhetővé tették az elhunytak számát, nemét, életkorát és hogy kinek milyen alapbetegsége volt. Az eddig elhunytak közül

a legtöbben szív-és érrendszeri betegségben, illetve daganatos betegségben szenvedtek

– ismertette.

Akinek tehát van krónikus alapbetegsége, még inkább vigyázzon magára és kerülje a kontaktusokat – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos.

Laposodó járványgörbe

Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít kezelni a járványt, azaz laposodni segíti a járványgörbét. Hangsúlyozta, hogy a lakosság fegyelmezett magatartása jelentősen hozzájárult a járványgörbe ellaposításához.

A tisztifőorvos arra is kitért, fontos, hogy a kijárási korlátozás ideje alatt se fojtsák az emberek káros szenvedélyekbe a rossz érzéseiket, próbáljanak napirendet tartani, és szükség esetén forduljanak szakemberhez segítségért. Szavai szerint a gyermekek tájékoztatása és megnyugtatása is rendkívül fontos. A szülői kreativitás ilyenkor kiemelt szerepet kap a közös játékoknál.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a bezártságérzés nagyon nehéz – hangsúlyozta.

Nagyon figyeljünk arra, hogy milyen forrásokból tájékozódunk. Vannak, amelyek a félelmünket csak gerjesztik és növelik

– hívta fel a figyelmet.

A kórházak megkapták a védőeszközöket

Kiss Róbert rendőr alezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt, ma hatályba lépett a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos törvény. Szavai szerint

tegnap 82 kijelölt kórházba szállították ki a védőeszközöket, és a mai napon ezt folytatják

a Waberers felajánlásának köszönhetően.

A kórházparancsnokok megkezdték munkájukat, felvették a kapcsolatot a kórházigazgatókkal, megkezdték a készletek felmérését.

Teljeskörűen rendelkezésre áll a védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak

– hangsúlyozta Kiss Róbert.

A kijárási korlátozásról azt mondta: 943 rendőri intézkedés fordult elő eddig, ennek jelentős része figyelmeztetés volt. Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat: eddig 9448 ilyen ellenőrzést végeztek.

Így készítsük elő a tojást és a sonkát

A tisztifőorvos arra is kitért, hogy

a kijárási tilalom azt is jelenti, hogy különleges indok hiányában senki nem változtathatja meg a lakhelyét jelenleg,

így például aki a nyaralójában tartózkodik, annak egyelőre ott kell maradnia.

A közeledő ünneppel kapcsolatban elmondta, hogy a tojást érdemes vízben történő mosás után hipóval öblíteni, majd újból elmosni és száradni hagyni. A sonkát pedig megfelelő hőkezelés után, sütve vagy főve ajánlott fogyasztani.

Így használjuk a maszkokat!

Szólt arról is, minden egészségügyi intézmény a felkészülés különböző szakaszaiban van. Míg a járvány elején elég volt a Dél-pesti Centrumkórház a koronavírussal fertőzöttek ellátására, azóta beléptek a megyei infektológiai osztályok is, és folyamatosan bővítik az ágykapacitásokat.

A maszkok viseléséről elmondta, követik a WHO iránymutatásait, így a betegellátók, az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi szervek munkatársai azok, akiknek elsősorban ajánlott ez a védőfelszerelés. Hozzátette,

ha valaki viseli, azt helyesen tegye és ne nyúlkáljon alá, csak kívülről megfogva vegye le.

A varrott maszkokkal kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy minden egyes használata után legalább 60 fokban kell kimosni azokat.

Több rendőr van az utcán

Kiss Róbert elmondta: több személygépkocsival és autóbusszal hoztak haza Tirolban tartózkodó magyarokat, akik kitöltötték a kéthetes házi karantént, és negatív lett a tesztjük.

A rendőr ezredes szerint a rendőrség eddig is ellátta a közterületeken a biztonság megőrzését, a hatósági házi karantén megfigyelésével pedig több rendőrt tudtak az utcákra vezényelni. A bevásárlásukat végző polgárokat arra kérte, hogy működjenek együtt például abban, hogy kérésre igazolják az életkorukat. Azt is közölte, hogy több rendőrt vezényeltek a közterületekre. Kiss Róbert emlékeztetett, az önkormányzatok kötelesek segítséget nyújtani az otthon maradó idősek ellátásában.

Továbbra sincs gócpont hazánkban

Kérdésére válaszolva Müller Cecília elmondta, valóban előfordul, hogy valaki azért nem térhet haza külföldről, mert egy hozzátartozója krónikus betegségben szenved, így a hatóságok számukra biztosítanak ideiglenes helyet, ahol a 14 napos karantént otthonukon kívül le tudják tölteni.

Elhangzott: továbbra sincs gócpont Magyarországon, de a sűrűbben lakott területeken a betegség előfordulási gyakorisága is nagyobb.

A tömeges megbetegedés a járvány mértékén múlik, nem lehet pontos számmal meghatározni, hogy mikor lépünk át ebbe a szakaszba, viszont azt kijelenthetjük, hogy ennek a küszöbén állunk

– fogalmazott Müller.

A tisztifőorvos elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Dél-pesti Centrumkórház közösen indít kutatást, ahol azt is felmérik, akik kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, később újra elkaphatják-e azt.

A tisztifőorvos ismét hangsúlyozta, hogy a magukat fertőzöttnek tartó lakosok a háziorvosukat hívják először, aki dönt a laborvizsgálat szükségességéről. Hozzátette: elsősorban a légszomj és a fulladás a jele annak, hogy egy koronavírusos beteg állapota rosszabbra fordult.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy minden egészségügyi intézménynek van válsághelyzeti terve, ezek a jelenlegi helyzetben többletátvizsgálással és kormányzati intézkedéssel is kiegészültek.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Díjakat alapít és adományoz a Magyar Batthyány Alapítvány
nem végleges magyarázat
Az irániak szerint a hibás radar miatt lőtték le az ukrán utasszállítót
teszt / 13 perce
Csupán néhány napszemüvegnél találtak problémát a szakértők
A vizsgált húszból csak hárommal volt gond.
Gyász
„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.” /Márai Sándor/ Gyásztól fájdalommal teli szívvel, de a biztos feltámadás reménye alatt tudatjuk, hogy drága férjem, szeretett testvérbátyám, rajongva tisztelt nagybátyánk és kedves unkatestvérünk DR. RINGELHANN GYÖRGY LÁSZLÓ hosszantartó, de mindvégig derűs türelemmel viselt betegsége után élete 79. évében teste végleg elgyengült. Drága halottunktól római katolikus szertartás keretében 2020. július 17. napján 14:00 órakor az egri főszékesegyházban veszünk búcsút. Kérjük, hogy a búcsúztatáskor a gyászolók egy szál fehér rózsával fejezzék ki tiszteletüket. A hamvakat a család szűk körben helyezi végső nyugalomra. Emléke örökké bennünk él tovább!
FARKAS JÓZSEF halálának 20. évfordulóján "Nem múlnak ők el, Kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Család
"Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell és akit szeretünk nem feledjük el." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapánk, KOVÁCS JÁNOS (volt Tanácsépítő dolgozó) életének 68. évében elhunyt. Utolsó útjára 2020. július 10-én 15.00 órakor kísérjük az andornaktályai temetőben. A gyászmise a temetés napján 14.00 órakor lesz az Andornaktályai Római Katolikus templomban. Emléke szívünkben él... A gyászoló család
"Elfelejteni Téged sosem lehet, Te voltál a fény, a szeretet, Elvitted a fényt, a meleget, Csak egy sugarat hagytál, az emlékedet!" Soha el nem múló fájdalommal emlékezzünk FEHÉRDI BÉLA halálának 5. évfordulóján. "Soha nem feledlek, mindig velem maradsz, Halálod míg élek, fájó emlék marad." Örökké szerető párod, Katica
"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam" Nagy szomorúsággal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy BÓDI KLÁRA csipkekészítő népi iparművész, az egri Epreskert úti Óvoda volt vezetője életének 74. évében, 2020. június 29-én megtért Teremtőjéhez. Hamvait 2020. július 10-én 14 órakor az egri Kisasszony temető kápolnájából a református vallás szertartása szerint helyezzük örök nyugalomra. Emléke legyen áldott, nyugalma csendes! A gyászoló család
Köszönetet mondok mindazoknak, akik CSALA ISTVÁNNÉ temetésén részt vettek és mély fájdalmamban osztoztak. Gyászoló lánya
"Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek" Juhász Gyula Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték őket, hogy a szeretett szülők, nagyszülők BÉRES SÁNDORNÉ sz. Lakatos Magdolna Állami Áruház - később Centrum Áruház dolgozója és BÉRES SÁNDOR Helyközi Távbeszélő Igazgatóság egri üzem (erősítő) vezetője hosszú útjuk végén békében megpihentek. Búcsúztatásukra 2020. július 3-án 13.00 órakor Egerben a Kisboldogasszony (Kisasszony) temetőben kerül sor.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik feledhetetlen halottunk MAJOROS SÁNDOR temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDŰS IMRÉNÉ sz. Pördi Etel 90 éves korában elhunyt. Temetése július 3-án pénteken 14.30 órakor az egri Hatvani temetőben lesz. A gyászoló család
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, emlékét őrizze béke és nyugalom." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁRMÁN GYŐZŐ életének 79. évében elhunyt. 2020. július 03-án engesztelő szentmise után 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a Bazilika altemplomában. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. HOLLÓ BÉLA életének 92. évében elhunyt. Temetése 2020. július 3-án 10 órakor lesz a gyöngyösi Felsővárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy drága Édesanyám CSALA ISTVÁNNÉ sz. Farkas Mária életének 88. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2020. július 2-án 13.30 órakor lesz. Előtte 13 órakor a temető kápolnájában engesztelő gyászmisét tartunk. Gyászoló lánya
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PALÁNCZ TIBORNÉ sz. Simon Julianna életének 81. évében elhunyt. Temetése Budapesten, az Újköztemető szóróparcellájában lesz 2020. július 8-án 12 órakor. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALAJTI LÁSZLÓNÉ sz. Varjas Ilona életének 95. évében elhunyt. Temetése 2020. július 03-án 16.00 órától engesztelő szentmisét követően lesz az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk MÁTYÁSI JÓZSEF autófényező-galambász halálának 5. évfordulóján. Felesége, Fia, rokonai, barátai
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAJOROS SÁNDOR életének 80. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2020. június 30-án 13.30 órakor lesz, előtte 13.00 órakor gyászmisét tartunk a temető kápolnájában. A gyászoló család
Tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy SLAKTA TIBOR súlyos betegség után 2020. június 3-án életének 70. évében örök békére talált. Hamvait a Grőber temetőben helyeztük végső nyugalomra. Nyugodjon békében! Felesége és lánya
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BALÁZS ÁRPÁD temetésén részt vettek és utolsó útjára elkísérték. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GAJDOS JÓZSEF hosszantartó betegség után, életének 92. évében elhunyt. Temetése a füzesabonyi "falusi" temetőben lesz 2020. június 26-án, délután 14 órakor. Gyászoló család
"A szeretet nem szűnik meg soha." Hálás szívvel mondunk köszönetet a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek, egykori munkatársaknak és az Egri Fertálymesteri Testület tagjainak, hogy SZABOLCSI ANDRÁS temetésén velünk voltak és mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
tragédia / 26 perce
Tinifiút marhatott halálra egy cápa Ausztráliában
retro / 1 órája
Milliókat fizettek egy több mint harmincéves Super Mario-játékért
bébibumm / 1 órája
Hamarosan apuka lesz a Harry Potter sztárja
lakberendezés / 2 órája
Nem mindegy, mi kerül a padlóra
tíz éve szabadúszó / 2 órája
Csankó Zoltán: most értettem meg, hogy a színház mennyire sebezhető
örömhír / 3 órája
Eljegyezték Kapás Boglárkát