Hirdetés

2023.01.31. 16:24

Ezzel a három fűrésszel szinte mindent megoldhatsz

A fűrészek univerzális eszközök, amelyeket nagyon régóta használ az emberiség.

HEOL

Illusztráció

Forrás: Freepik

A modern szerszámokkal nemcsak faanyagot, hanem fémtől kezdve betonon át számos anyagot elvághatsz. Jelen cikkünkben három olyan modern fűrésztípust mutatunk be, amellyel majdnem minden otthoni feladatot lefedhetsz – valamint jóval gyorsabb, precízebb és könnyebb munkát végezhetsz, mintha kézi eszközzel dolgoznál.

Láncfűrészek a hatékonyság oldalán 

A láncfűrészek faanyag vágására tervezett szerszámok, amelyet a fák kivágásától kezdve az aprólékosabb munkákig, például az ágak felaprításáig több mindenre használhatsz. Ha olyan kertes házban laksz, ahol terebélyes, öreg fák vannak az udvaron, valószínűleg szükséged lesz egy láncfűrészre a vastagabb ágak levágásához, majd feldarabolásához.

fűrész
Illusztráció
Forrás: Freepik

A láncfűrészek tüzifa felaprítására is remekül alkalmasak. Amennyiben kályhával fűtesz és rönkfát rendeltél, a fa feldolgozásához szükséged lesz egy megfelelő teljesítményű láncfűrészre is. Otthoni felhasználásra relatíve ritkábban szoktak benzines gépeket vásárolni, inkább az elektromos (akkumulátoros / vezetékes) modellek használata jellemző.

Gérvágó fűrészek a precizitás szolgálatában

A gérvágó fűrészek a fűrészek spektrumának a másik felén helyezkednek el. Kifinimult, precíziós eszközök, amelyek segítségével pontos, megismételhető vágásokat végezhetünk. Egy gérvágó fűrész alkalmas a munkadarabbal különféle szöget bezáró, precíz vágások készítésére, amelyeket a beállítások alapján meg lehet ismételni. Mikor van szükségünk ilyen virtuóz vágásokra? Ha otthoni bútorkészítésre adjuk a fejünket, sok illesztésnél egyszerűbb eszközökkel csak borzasztó nehezen létrehozható vágási felületekre, ezért jön jól egy profi szerszám. Ha tehát egyre jobban beszippant minket a DIY, és lassan, de biztosan egy barkácsműhely lesz a pincéből, előbb-utóbb nem ússzuk meg egy gérvágó fűrész beszerzését.

Orrfűrészek, a multifunkcionális fűrész

Az orrfűrészek vagy szablyafűrészek rendkívül sokoldalú és praktikus eszközök. Működésük lényege, hogy a fűrészlapot egy tokmányba fogatjuk be, a fűrész motorja pedig előre-hátra irányuló mozgást végez, így nekünk csak egy helyben kell tartani az eszközt. Ez pedig nem csak azért előrelépés a kézi fűrészekhez képest, mert nem fárad el a kezünk! Az orrfűrész egyik legnagyobb előnye, hogy többféle fűrészlappal felszerelhető, így sokféle anyagot vághatunk vele a fától kezdve a műanyagon át a fémekig. Természetesen ehhez a megfelelő teljesítményre is szükséged lesz, egy beszálló kategóriás modellel bajosan fogunk tudni téglát vagy Ytongot vágni.

A könnyű használhatóság szintén nagy előny. Mivel nem nekünk kell manuálisan húzni-vonni a fűrészlapot, sok olyan szűk helyen is tudunk vágni, ahol kézi fűrésszel alig tudnánk mozogni. Ugyanez igaz a faágak levágására is: ha például sűrű lombkoronában kell levágnunk pár száraz ágat, valószínűleg jóval könnyebben odaférünk egy orrfűrésszel, mintha motorfűrésszel próbálkoznánk.

Nincs időd boltba menni?

Legtöbbünknek meglehetősen hektikusak a hétköznapjai. Ha nincsen időd elmenni több különféle üzletbe, érdemes lehet inkább felkeresned egy széles választékkal bíró webáruházat, például a Zákány Szerszámház webshopját, így ugyanazokat a termékeket otthonod kényelméből is meg tudod rendelni.

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában