Eger

2018.07.22. 11:30

Együtt jobbítanák a Béke telepen élők életkörülményeit

A helyszíni bejáráson számba vették, melyek a legfontosabb, megoldásra váró gondok. A csapadékelvezetést és a parkolás szabályozását azonnal meg kell oldani.

Barta Katalin

Úgy tűnik, ígéretes párbeszéd alakul ki a Béke telepen élő roma lakosok és a városi önkormányzat illetékesei között. A napokban a városüzemeltetési iroda képviselője helyszíni bejáráson győződött meg arról, milyen segítségre lenne szüksége az itt élőknek ahhoz, hogy komfortosabban élhessék a hétköznapokat.

A ­Béke telepi akciócsoport idén év elején alakult azzal a céllal, hogy a roma közösség időnként egyeztessen a megoldásra váró feladatokról. Rendszeresen összegzik, milyen problémákat tudnak saját erőből, összefogással megoldani, s melyek azok a gondok, amelyekhez önkormányzati segítségre lenne szükség.

A napokban az akciócsoport meghívására Koósné Nagy Ildikó, az önkormányzat irodavezetője helyszíni bejáráson vett részt a csoport tagjaival. Több témát is felvetettek. Megállapították, hogy pillanatnyilag a legfontosabb a csapadékelvezetés megoldása. Ehhez ki kell takarítani az árkokat, átereszeket. Azonnal megoldást lehet találni a felgyülemlett illegális szeméttelepek felszámolására. Amennyiben az itt élők segítenek a szemetet összeszedni, a város biztosítja a szükséges konténereket, s az elszállításban is segít.

A Béke telepi helyszíni bejáráson számos megoldásra váró feladatról egyeztettek Fotó: beküldött

Gondként merült fel, hogy a közterületen teljesen szabályozatlan a parkolás. Mivel az utcákon, tereken sok gyermek játszik napközben a vakációban, ez balesetveszélyes. Kiderült az is, hogy a Béke telep nem része a város közterületi gondozási tervének, így a jövő évi büdzsé tervezésekor ezen érdemes változtatni. Az elhagyott, romos házak elbontásában a járási hivatal illetékes, így velük is felveszik a kapcsolatot.

Szó esett arról is, hogy a lépcsősor mellé, ami a gyalogosan közlekedőknek lerövidíti a városba vezető utat, jó lenne egy rámpát kialakítani, amely a kerekesszékeseknek és a babakocsival közlekedőknek is nagy segítséget jelentene.

Az is felmerült, hogy a környék gyermekei örülnének egy játszótérnek. Ha az önkormányzat képviselői is támogatnák az ügyet, a jövő évi költségvetésben erre is lehetne áldozni.

Farkas Zsuzsanna szociológus, aki segített az akciócsoport szervezésében, a bejárás után a Heol kérdésére úgy fogalmazott: konstruktív, nyitott párbeszéd folyt a felmerült gondokról, s bízik abban, hogy az önkormányzat ezután is elkötelezett lesz abban, hogy a lehetőségekhez képest segítse a Béke telepiek életkörülményeinek javítását.

Koósné Nagy Ildikó, a városüzemeltetési iroda vezetője portálunk érdeklődésére elmondta, a bejáráson felvetődött kérdéseket, kéréseket összegzik és a városrész képviselőjével, illetve az önkormányzat képviselőivel egyeztetnek, hogy milyen ütemezésben és miben tudnak segíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!