Érettségi tétel lett az egri meseterapaeuta: diák és tanár is üdvözölte a feladatot

Egri kötődése is volt az idei emelt szintű magyar érettséginek. Az egyik egyetemi oktató munkájára kellett reflektálni. Ennek okán kérdeztük az érintetteket: Boldizsár Ildikót, diákokat, és magyartanárt is.

Molnár Helga

– Érettségi tétel voltam az emelt szintű magyar érettségin, ami többet jelent nekem minden más elismerésnél és díjnál. A vizsgázó fiatalok azt a feladatot kapták, hogy egy 2012-es cikkem alapján fejtsék ki, hogyan segíti a mese az értő olvasást és olvasóvá válást, illetve hogyan fejleszti az árnyalt érzelmi viszonyok, bonyolult konfliktusok és erkölcsi kérdésfelvetések megértését – osztotta meg gondolatait velünk Boldizsár Ildikó, az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Irodalomtudományi Tanszékének oktatója.

– Évtizedek óta dolgozom azon, hogy a mesék bekerüljenek a közoktatásba, méghozzá méltó helyre és minden korosztálynál, óvodától az egyetemig. Hálás vagyok, hogy a mesék éppen most, ebben a nehéz időszakban, ilyen megtisztelő elismerésben részesültek. Remélem, hogy a fiatalok is örömüket lelték a feladat megoldásában – folytatta.

Hatalmas megtiszteltetés Ildikónak, hogy ott szerepelhetett a kérdések közt Fotó: beküldött

A feladat az volt, hogy a diákok fejtsék ki véleményüket a mese műfajnak az értő olvasást, illetve az olvasóvá válást segítő lehetőségéről, valamint térjenek ki a mesehősök és a más műfajú alkotásokban ábrázolt szereplők között felvethető kapcsolatra.

Dr. Mogyorósiné Herczeg Évát, az Eszterházy Károly Egyetem gyakorlóiskolája magyartanárának szakmai véleményét is kikértük, értékelje a tesztet.

– A mese műfaj értő olvasása jó téma, közel állhat a gyerekekhez, a kérdések az elmúlt évek tanulmányai alapján megoldhatóak voltak, sőt a diákok saját tapasztalataikra is támaszkodhattak. Az ő véleményüket tolmácsolva azt mondhatom, mosolyogva zárták a vizsgát, szívesen írtak erről is – részletezte.

Az általunk megkérdezett diákok egyöntetűen azt mondták, nagyon kellemes, gondolatgazdag téma volt, örültek a feladatnak.

– Üdítő volt ez a kérdés, nagy rajongója vagyok az írónőnek. Tudok róla, hogy az egri egyetemen van az alkotó-fejlesztő meseterápia szakirányú továbbképzés, ez engem is nagyon érdekel, így később oda jelentkezem majd – részletezte egy egri diák, Gergő, aki bízik a sikeres érettségiben és a felvételiben is.

Munkássága

Boldizsár Ildikó mesekutató, tanár és író. Így vall magáról: Mindazt, amit a világról gondolok, történeteken keresztül tudom legpontosabban elmondani. Nagyon szeretek írni. Kézzel írok, és minden kézirathoz egy különleges füzetet választok. Pályámat mesekutatóként kezdtem, a Magyar Tudományos Akadémia néprajzi kutatóintézetében folytattam. Meseterapeutaként 1996-ban kezdtem dolgozni, 15 év elméleti kutatás után fordultam a mesék gyakorlati alkalmazása felé, s újabb 10 év tapasztalatai alapján dolgoztam ki a Metamorphoses meseterápiás módszert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!