Az egri főorvos szerint már biológiai gyógyszer is segíthet a Crohn-betegeknek

Bár Burrill Bernard Crohn már 1932-ben leírta a később róla elnevezett rejtélyes krónikus, élethosszig tartó bélgyulladás tüneteit, és az azóta tartó intenzív kutatások a betegség számos aspektusát felderítették, a betegség okát máig sem sikerült tisztázni.

Gidai Zsanett

Budapest, 2012. november 10. Szívultrahang vizsgálatot végez 2012. november 10-én Járai Zoltán kardiológus professzor a Szent Imre Oktatókórház 2011-ben átadott belgyógyászati osztályán, ahol Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón jelentették be, hogy idén a szakorvosjelölteknek szóló Markusovszky és a szakgyógyszerész-jelölteknek szóló Than Károly ösztöndíjprogramok mellett a gyermekorvos-jelöltek számára meghirdeti a Méhes Károly ösztöndíjprogramot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. MTI Fotó: Beliczay László

Fotó: Beliczay László / MTI

A Crohn-beteg­ség mai világnapján hazánkban körülbelül ötvenezer embernek okoz kisebb-nagyobb problémát a kór. Dr. Sümegi János, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet gasztroenterológus főorvosa a Heolnak elmondta, a baj pontos oka nem ismert, de bizonyos, hogy a kialakulásában mind genetikai, mind környezeti tényezőknek szerepe van.

Előfordulása gyakoribb a fejlett országokban, ahol a betegek száma folyton növekszik. Bármely életkorban kezdődhet, de legtöbbször a 15-30 éveseknél jelentkezik. Természetes lefolyása az esetek döntő részében különböző súlyosságú fellángolások és nyugalmi időszakok váltakozásából áll. Jellemzője, hogy a gyulladás a szájüregtől a végbélnyílásig a gyomor-bélcsatorna bármelyik részét érintheti, de más szerveken is okozhat panaszokat, bőr-, szem-, ízületi-, epeúti gyulladás is bekövetkezhet.

– A beteget egész életén végigkíséri, így a munkáját, életvitelét, életminőségét jelentősen befolyásolja – jelentette ki a gasztroenterológus.

– Általánosságban elmondható, hogy az első tünetek után egy Crohn-beteg az életének 60–70 százalékában tünetmentes, vagy csak minimális tünetei vannak, és normális életvitelre képes. A 70–80 százalékuk legalább egy alkalommal, de rendszerint jóval többször kórházi kezelésre szorul. Sajnos, legalább a felüknél szövődmények miatt műtét válik szükségessé. Ugyanakkor ezen páciensek halálozása csak minimálisan haladja meg az átlag embereknél tapasztalható kockázatot.

Felismerni sem egyszerű, hiszen széles skálán mozognak a tünetek, erről részletesen is beszámolt a főorvos.

– Az esetek egy részében csak rossz közérzet, fáradékonyság, étvágytalanság, egy kis fogyás, hőemelkedés, laza széklet veti fel Crohn-betegség gyanúját. Máskor erős hasi fájdalommal, magas lázzal, súlyos hasmenéssel, vérszegénységgel, végbéltáji sipollyal jelentkezik. Ha a gyulladás kiterjedt vékonybélszakaszt érint, az nagyban rontja az elfogyasztott tápanyag felszívódását, ennek jeleként napi 15–20 hasmenés, súlyos testi leromlás, transzfúziót igénylő vérszegénység alakulhat ki – részletezte Dr. Sümegi János. Hozzátette, a betegség tünetei, súlyossága, a beteg életminőségre gyakorolt hatása rendkívüli változatosságot mutat, betegenként más és más.

E kórban szenvedőknek folyamatos gyógyszeres kezelésre és orvosi kontrollra van szükségük, hogy valamennyire szinten tudják tartani a betegséget. Rengeteg vizsgálaton kell átesniük, hogy az orvosok pontosan meg tudják állapítani a páciens egészségi állapotát. Dr. Sümegi János hangsúlyozta, hogy az évtizedeken át tartó, nem ritkán súlyos fizikai fájdalmakkal, egyéb kellemetlen tünetekkel járó, a mindennapi tevékenységet nehezítő, korlátozó betegség lelki megélése nehéz lehet, szorongást, depresszív hangulatzavart válthat ki a betegnél, ezért szükség van a támogató környezetre.

Új terápiák nyújthatnak reményt

A Crohn-betegséget gyógyítani nem lehet, de számos orvossággal kordában tartható. Ugyanakkor ezek szedése sem zárja ki sajnos a kór fellángolását. Azonban megjelentek már a biológiai terápiák.

– A biológiai gyógyszer hatóanyaga vagy élő szervezetből származik, vagy élő szervezet állítja azt elő. Ezeket a molekulákat laboratóriumi körülmények között is el tudják készíteni. A biológiai kezelés különböző immunológiai hatások révén célzottan gyengíti, vagy éppen erősíti az immunrendszert, ily módon segít leküzdeni a gyulladást. Az egri Markhot Ferenc Kórház Gasztroenterológiai Szakrendelésén és az I. Belgyógyászati Osztályán fogadják a Crohnnal bajlódókat, azonban ha biológiai terápia szükségessége merül fel, Miskolcra vagy Debrecenbe irányítjuk a pácienseket – tájékoztatott dr. Sümegi János.

Ajánlókép: illusztráció / Fotó: Beliczay László / MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!