Digitália

2023.08.29. 06:00

Gondolkodási képességeink drámaian javulnak, ha alvás közben illatokat szimatolunk

Kacsának hangzik, de a Kaliforniai Egyetem (UC Irvine) kutatása igazolta, hogy az idős emberek, ha minden éjjel más illatokat szagolnak, elképesztő javulást mutatnak kognitív teljesítményükben.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Andrey Popov

A kognitív funkciók azok a megismerési, információfeldolgozási és gondolkodási tevékenységek, amelyekkel érzékeljük, felfogjuk és felhasználjuk megszerzett tudásunkat. Ezek a képességek teszik lehetővé az értelmi működést.

Ismert, hogy a szaglási képesség szorosan összefügg az emberi memóriával és érzelmekkel, és már régen bebizonyosodott, hogy a szaglás elvesztése a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór korai jele lehet. Fiziológiai szempontból a szagérzékelési képességünk előbb romlik, mielőtt még kognitív képességünk hanyatlásnak indulna.

Romlása összefügg az agysejtek elvesztésével is, ami a szaglás és a neurológiai funkció közötti szoros kapcsolatra utal.

A szaglóérzék különleges kiváltsága, hogy közvetlenül kapcsolódik az agyhoz

– magyarázza Michael Yassa neurobiológus.

„Mindenki megtapasztalta, hogy a különféle aromák milyen erősek működnek az emlékeink felidézésében, akár még nagyon régiek esetében is. Mégis, ellentétben a hallás- és látásromlással, amit szemüveggel és hallókészülékkel javítunk, nem törődünk a szaglásvesztéssel.”

A Kaliforniai Egyetem idegkutatóinak vizsgálatában egy rendkívül egyszerű – mondhatni primitív –  módszerről kiderült, hogy drámai módon javítja az idősek memóriáját. Úgy tűnik, az illat és a memória közötti erős kapcsolat jól felhasználható a kognitív hanyatlás leküzdésére, esetleg még a demencia megelőzésére is.

A kísérlet során minden éjjel, az alvásuk alatt, két órán keresztül más illatot párologtattak a résztvevőknek.

Yassa és munkatársai a kísérletben résztvevőknek hat hónapon keresztül rózsa, narancs, eukaliptusz, citrom, borsmenta, rozmaring és levendula illatát tartalmazó természetes olajok illatát adagolták a párologtatóból, míg a kontrollcsoport tagjai olyan anyagot kaptak, amely legfeljebb nyomokban tartalmazott szaganyagot. A vizsgálat elején és a fél év elteltével neuropszichológiai vizsgálatokat és fMRI-vizsgálatokat végeztek: kiderült, hogy 

a kísérletben részvevőknél a kognitív kapacitás jelentős, 226%-os növekedését mutatták ki a kontrollcsoporthoz képest.

Mivel az összes önkéntes kísérleti alany jó mentális egészségnek örvendett, a kutatók most azt akarják megvizsgálni, hogy az egyszerű megoldás hatással van-e azokra az emberekre, akiknél már bizonyos fokú kognitív veszteséget diagnosztizáltak.

Az illat és a memória kapcsolatának tanulmányozása

Az UCI Tanulás és Memória Neurobiológiai Központja által végzett kutatás olyan 60 és 85 év közöttiekre összpontosított, akik nem mutattak memóriazavart.

Figyelemre méltó eredmények

Az agyi képalkotó vizsgálatok hat hónap után jobb integritást mutattak ki a bal oldali uncinate fasciculusban. Ez létfontosságú kapcsolat a mediális halántéklebeny és a döntéshozó prefrontális kéreg között, amelyről ismert, hogy az életkor előrehaladtával romlik. A kutatók azt is megjegyezték, hogy a résztvevők jobb alvásminőségről számoltak be.

Az illat és az emlékezés lenyűgöző kapcsolatban áll egymással

A tudományos közösség már régóta ismeri ezt a csodálatos kapcsolatot az illat és a memória között. A szaglóképesség elvesztése közel 70 neurológiai és pszichiátriai betegség előrejelzője lehet. Ide tartozik az Alzheimer-kór, más demenciák, a Parkinson-kór, a skizofrénia és az alkoholizmus.

Azt is megfigyelték, hogy a COVID-hoz kapcsolódó szagvesztés potenciálisan kognitív hanyatláshoz vezethet. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy javul a memória és a nyelvi készség, valamint csökkennek a depressziós tünetek azoknál a demens betegeknél, akik naponta kétszer különféle szagoknak voltak kitéve.

Ezek az eredmények ösztönözték az UCI tudósait, hogy megkíséreljék felhasználni ezt a lehetőséget egy nem invazív eszköz létrehozására a demencia elleni küzdelemben. Idén ősszel már otthoni használatra tervezett, a tanulmányukon alapuló terméket akarnak piacra dobni.

Érzelmi kapcsolat

Az illat szorosan kapcsolódik az agy érzelmi központjához, az amygdalához és a hippocampuszhoz, amely az emlékezet és a megismerési képesség központja. Ismert, hogy bizonyos illatok erős érzelmeket vagy emlékeket válthatnak ki: ezt a jelenséget gyakran Proust-jelenségként is emlegetik Marcel Proust francia író után. Ő írta le részletezően, hogy egy madeleine torta illata miként repíti vissza gyermekkorába.

Viselkedés befolyása

Az illatok kapcsolatban lehetnek a viselkedéssel és a hangulattal. Például a levendulát gyakran a relaxációhoz és az alváshoz kapcsolják, míg a citrusos illat éberséget és energiát ébreszt. A kereskedők és marketingszakemberek gyakran használnak illatmarketinget vagy „illatmárkázást” a úgynevezett vásárlói élmény fokozására, a márka ismertségének ösztönzésére vagy például arra, hogy a vevők több időt töltsenek el az üzletükben.

Egészség és gyógyulás

Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az aromaterápia – a növényekből kivont illóolajok terápiás alkalmazása – segíthet különféle betegségek enyhítésében. Például az emberek gyakran használnak eukaliptuszolajat egyes betegségek kellemetlen hatásainak enyhítésére.

Szaglásunk jelentősen befolyásolja ízérzékelésünket. Valójában a legtöbb „íznek” nevezett élményünk a szaglóreceptorainkból származik. Ez az oka annak, hogy ha megfázunk vagy eldugul az orrunk, az ételt ízetlennek érezzük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!