különlegesség

2021.03.20. 07:22

Tizenegyezer alumíniumpanel alkotta toronyépületet terveztek egy francia városba

Júniusban adják át azt a 11 ezer alumíniumpanel alkotta toronyépületet, amelyet Frank Gehry Pritzker-díjas kanadai-amerikai építész álmodott meg a dél-franciaországi Arles új művészeti központja számára.

view of the edition of the La Fondation Louis Vuitton, The building, designed by the architect Frank Gehry, is located in the Acclimatization Garden of the Bois de Boulogne in Paris, France, on August 29, 2020.(Photo by Oscar Gonzalez/NurPhoto) (Photo by Oscar Gonzalez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Oscar Gonzalez

Az 56 méter magas lenyűgöző építmény a svájci milliárdos, Maja Hoffmann 11 hektáron elterülő arles-i komplexumának, Európa egyik legnagyobb kulturális magánprojektjének része.

Az átalakított ipari épületeket is magába foglaló LUMA komplexum központi elemét alkotó Luma-torony archívumoknak, kiállításoknak, előadótermeknek és egy étteremnek ad majd otthont. A tervek szerint június 26-án megnyíló torony építési költségei 150 millió euró (55 milliárd forint) körül mozognak.

Az épületegyüttes megvalósításának költségeit a 65 éves műgyűjtő fedezi.

A Hoffman-la Roche gyógyszergyártó cég társörökösének célja, hogy az ókori római gyökerekkel és nagyjából 52 ezer lakóval rendelkező Arles-ból nyüzsgő művészeti központ váljon.

Hoffmann 2014-ben költöztette a dél-franciaországi városba LUMA Alapítványát, amely művészeti, kulturális és környezeti projektek népszerűsítésével foglalkozik.

Borítókép: az épület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!