Kedvez nekik az eső

2023.04.17. 11:43

Vigyázat, támadnak a kórokozók a gyümölcsösökben Hevesben is

Gombabetegségekre, bakteriális fertőzésekre kell készülniük a gazdálkodóknak a szántóföldeken és a gyümölcsösökben.

Tóth Balázs

Fotó: Mészáros János

A növényegészségügyi helyzet meghatározó tényezője az időjárás, idén eddig az átlagosnál több fokkal melegebb és átlagosan csapadékos tél, valamint a rendkívül változékony tavasz volt jellemző, erről adott tájékoztatást a Heves Vármegyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztálya. Mint írták, az utóbbi hetek fagyos éjszakái a virágzó csonthéjasokban tettek nagy kárt, elfagyott a kajszi- és az őszibarack nagy része, de a cseresznye, meggy, szilva ültetvényeink egy része is.

Az éjszakai fagyokon kívül a közelmúltban időnként melegebb és csapadékosabb időjárás is volt, kedvező körülményeket teremtve a növényeket fertőző gombabetegségeknek. A kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Osztályának adatai szerint a szántóföldi növények közül a kalászosokon már többféle gombabetegség, főként lisztharmat észlelhető. A repcetáblák a virágzás kezdeti állapotában vannak, az olajnövényt főleg a rovarkártevők (például a repcefénybogár) veszélyezteti.

A gyümölcsösök esetében az őszibarackfákat rügyfakadás után már fertőzheti a tafrinás levélfodrosodás. A virágzás időszakában a moníliás virág- és hajtáspusztulás fenyegeti főként a csonthéjasokat, de újabban már az almástermésű fákat is. Az alma- és körtefákat ebben az időszakban már a varasodás is veszélyezteti, amely esetében a fertőzés létrejöttéhez huzamosabb ideig tartó nedves levélfelület is szükséges. A körte néhány napon belül, az alma akár egy héten belül virágozhat.

Az Erwinia amylovora baktérium fertőzése szempontjából a legveszélyesebb időszak a virágzás. Ez a baktérium csak meleg, csapadékos időben támad és a virágok elhalásán túl súlyos ágelhalást is okozhat. A jelenlegi hűvös időjárás miatt egyelőre még nem jelentkezett, de a hasonlóan enyhe telek tapasztalatai azt mutatják, hogy fel kell készülni a megjelenésére.

A későbbiekben a rovarkártevők (körtelevélbolha, levéltetvek, sodrómolyok, araszolók) megjelenésére és kártételére is biztosan számíthatnak a tulajdonosok a gyümölcsösökben.

A szőlőben az eredményes növényvédelmet a metszéssel kell megalapozni. A vegetációban növényegészségügyi szempontból szellős, könnyen átpermetezhető lombozatot, laza fürtzónát kell kialakítani. 2022-ben a szőlő károsítóival nem volt nagy gond, de ahol az előző évben növényvédelmi problémát tapasztaltak (lisztharmat, ékköves araszoló) ott az idén is lehet számítani az előfordulásukra. A későbbiekben a szőlőben is figyelni kell a tipikus rovarkártevők (araszolók, atkák, molyok) előfordulására, hogy szükség esetén beavatkozhassanak a termelők.

A növényvédelmi védekezéseknél alapvető szempont, hogy az mindig előrejelzésen alapuljon, például a kártevők jelenlétét és egyedszámát csapdázással követhetik nyomon a gazdálkodók. A virágzás időszakában a méhek védelme érdekében tilos a méhekre veszélyes rovarölő szerek kijuttatása. Kizárólag méhekre nem jelölésköteles hatóanyagokat tartalmazó növényvédő szerekkel szabad védekezni. A kormányhivatal tanácsa szerint probléma esetén minden esetben kérjék a gazdálkodók növényvédelmi szakember segítségét.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Mészáros János/Új Néplap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!