Munka

2023.06.20. 12:20

Kevesebben kerestek állást májusban Hevesben

Hevesben is tovább csökkent a regisztrált állástalanok száma.

T. B.

2197526607

Fotó: nampix

Országszerte több mint 228 és fél ezren kerestek állást májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, ötezerrel kevesebben, mint egy éve. Az állami nyilvántartásban szereplő létszám még nem volt ilyen alacsony korábban. Kevéssel, de több nő volt munkanélküli, mint férfi, de a számok már közelítenek egymáshoz. Továbbra is nehéz elhelyezkedni szakképzettség nélkül, közel százezren legfeljebb az általános iskolát végezték el.

Májusban a nyilvántartott álláskeresők munkavállalási korú népességhez mért aránya 3,6 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékkel Győr-Moson-Sopron vármegye (0,9 százalék rendelkezett, de a kedvező munkaerőpiaci mutatókkal rendelkező területek között megemlíthető még Budapest, Pest, Csongrád-Csanád, Vas, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém vármegye is. Heves csak négy megyét előzött meg az 5,6 százalékos aránnyal.

Vármegyénkben 10 ezer 274 álláskeresőt tartottak nyilván, ez áprilishoz képest 145 fős csökkenést jelent, egy év alatt pedig 557-tel lettek kevesebben a regisztrált munkanélküliek. Az állástalanok között 483-an pályakezdők voltak, számuk csökkent az elmúlt időszakhoz képest. Májusban összesen több mint 1200-an veszítették el állásukat és jelentkeztek be a nyilvántartóba, míg majdnem 1400-an kerültek ki onnan. Hevesben 6500-an kaptak valamilyen pénzbeni ellátást, 1800-an álláskeresési járadékot. Ez a fajta ellátás három hónapig jár, 356 ember nem kapta tovább a járadékot, kétharmaduk tudott elhelyezkedni ez idő alatt. Közel 1700-an álláskeresési segélyt, háromezren foglalkoztatást helyettesítő támogatást kaptak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!