Adatok

2023.08.14. 17:25

Maradt tízezer fölött az álláskeresők száma Hevesben

Az előző hónaphoz képest nőtt, az előző évhez viszonyítva csökkent a munkanélküliség vármegyénkben júliusban.

Tóth Balázs

Országszerte három és fél ezerrel csökkent a munkanélküliek száma júliusban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában 227,3 ezren szerepeltek, ami viszont júniushoz képest növekedést jelent. Minden harmadik munkanélküli legalább egy éve állástalan volt. Hasonló volt a tendencia Hevesben is, 10 ezer 273 állástalan (köztük félezer pályakezdő) volt a megyében, 353-mal kevesebb, mint az előző nyár közepén, viszont 203-mal több, mint júniusban. Hevesen 1270-en jelentkeztek be a munkaügyi központba, közülük 147-en először, a belépő forgalomnak kisebbik részét tették ki a pályakezdők. A nyilvántartásból 1064-en kerültek ki, de nem feltétlenül azért, mert találtak munkát. Megyénkben volt csoportos létszámleépítés is, amely 24 munkavállalót érintett.

Júliusban országszerte 132,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, Hevesben pedig majdnem hatezer-négyszázan. Megyénkben 1848-an kapták az álláskeresési járadékot, a friss munkanélküliek közül pedig 661-en kapták ezt az ellátást. Ez a fajta pénzbeli ellátás három hónapig jár, ez idő alatt 197-en tudtak elhelyezkedni a munkaerő-piacon a megyében.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mérten 3,6 százalékos volt, Hevesben ennél magasabb, 5,6 százalék volt az arányuk, míg a régiós átlag 7,5 százalék volt. A legkedvezőbb helyzetben lévő megyékben egy százalékos volt a munkanélküliség.

Továbbra is azok helyezkednek el nehezen, akiknek nincsen iskolai végzettsége, vagy csak alacsony szintű. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek (sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők) aránya 30 százalékos volt, az országos átlagtól magasabb értéket nyolc megyében mértek. A legmagasabb arány, 35,1 százalék Hevesben volt, de nem sokkal maradt el Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg sem. Bár vármegyénkben az év folyamán csökkent azok létszáma, akik általános iskolai végzettséggel, vagy pláne anélkül próbáltak elhelyezkedni, így is 4800-an voltak. Az életkoruk szerint hátrányosabb helyzetű csoportok közül a 25 évalatti munkanélküliek száma Hevesben elérte az ezret, az ötvenöt évnél idősebbeké pedig meghaladta a háromezret.

Heves vármegyében a munkanélküliek létszáma az előző hónaphoz képest az Egri és a Gyöngyösi járásban növekedett nagyobb mértékben, más térségekben néhány fős csökkenést is tapasztaltak. Az előző év azonos időszakához viszonyítva nagyobb csökkenés volt Hatvan, Heves és Pétervására vidékén. Az álláskeresők száma a Bélapátfalvai járásban 300 alatt maradt, Füzesabony környékén 930 körül, Pétervásárán és a környező falvakban ezer körül alakult. A Hatvani járásban 1700 álláskeresőt, Gyöngyösön és vidékén kétezret, Hevesen és vonzáskörzetében 2100-at, az Egri járásban pedig közel 2400-at regisztráltak júliusban.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!