Energia

2024.01.31. 06:53

Óvatosak a napelemet telepítő cégek Hevesben is, nem vállalják túl magukat

A három évvel ezelőtti kiírástól kedvezőtlenebbek a mostani beruházás-támogatási feltételek, azoknak lehet jó a napelem-telepítés, aki el is fogyasztja a csúcsidőben termelt energiát.

Tóth Balázs

Sokan fűteni szeretnének a kiépített napelemes rendszerükkel. Illusztráció

Forrás: Nagy Gábor/Kisalföld

Közel négyszáz kivitelező regisztrált Heves megyei projektekre a Napenergia Plusz Programban. A lakossági fogyasztók január 15-től kezdve előregisztrálhatnak a vissza nem térítendő támogatással segített állami pályázaton. A programban a beruházás költségvetésének kétharmadát állhatják vissza nem térítendő támogatásból a családok, ingatlantulajdonosok. A feltételek már mások, mint a korábbi lakossági napelemes pályázatoknál voltak és a jogszabályok is változtak az utóbbi időben.

Rostás Ákos, a gyöngyösi Verdaccio EnergyTeam Kft. ügyvezető igazgatója szerint most is van érdeklődés a napelemes pályázat iránt, de közel sem akkora, mint a két éve meghirdetett ingyen napelemes program iránt volt. Az a pályázat egyébként számos napelemes cég csődjét okozta, a gyöngyösi cégnek nincsenek ebből eredő nehézségei, mint az ügyvezető fogalmazott: óvatosak voltak a pályázat kapcsán, annyit vállaltak, amit biztonsággal teljesíteni is tudtak, tudnak.

- A korábbinál lanyhább érdeklődés egyik oka, hogy a jelenlegi pályázathoz önrész szükséges, ami viszonylag komolyabb műszaki tartalom esetén akár kétmillió forint is lehet, már csak azért is, mert a beruházást drágítja a termelt energia tárolásához szükséges akkumulátorcsomag. Másrészt a most beruházók már automatikusan a kedvezőtlenebb úgynevezett bruttó elszámolási rendszerbe kerülnek – magyarázta Rostás Ákos.

A korábbi pályázattal voltak negatív tapasztalatok, volt, aki két éve adott be pályázatot, és még nem mozdult az ügye, volt aki csak előleget kapott, ami nem volt elég a beruházásra, a végszámla kiállításáig kevesen jutottak el. Lényegében a napelemes cégek előfinanszírozzák a beruházásokat, a kivitelezők kis lépésben haladnak.

Az akkus pályázaton kívül most szinte csak olyan megrendelők vannak, akik még a régi – szaldó elszámolás alá eső - engedélyük alapján ruháznak be, önerős új napelem telepítő magánszemély alig van. A cégeknél más a helyzet, a magasabb áramárak miatt lerövidült a megújuló energiás beruházások megtérülési ideje, jó befektetést jelent azoknak, akik el is fogyasztják a megtermelt villamos energiát.

Egy másik, szintén Hevesben működő cég  tulajdonos-ügyvezetője elmondta, ők nagyobb napelemparkok és háztartási méretű kiserőművek tervezésével és kivitelezésével is foglalkoznak. Bár a mostani Napenergia Plusz Programba nem kapcsolódtak be, az előző RRF-pályázati kiírásban részt vettek. A 2021-es kiírást az ügyfelek számára csalogató feltételekkel írták ki, de gazdasági okok miatt csúsznak a kivitelezések. Az előlegek kiutalása részben megtörtént, a záródokumentumok befogadása akadozik, a végszámlák kifizetése gyakorlatilag el sem indult. A végszámlák kiállításáig, illetve kifizetéséig országosan kevés projekt jutott el, vállalhatatlanul nehéz helyzetbe hozza a kivitelezőket. Vagy hitelből fejezik be a fölvállalt munkákat, amit törleszteni kellene - de a kifizetés nem érkezik-, vagy kivárnak, így nem teljesítik a szerződésben foglalt határidőt. Az ügyintézés is lassú tempóban halad és volt időszak, amikor nem működött az online felület, ami a készre jelentések és a számlázások nagy időbeli eltérése miatt adózási gondokhoz vezetett. További adminisztratív késlekedéseket okoz, hogy időközben többször változott a kiírás, ami újabb dokumentumokat generált, és módosultak a napelemes telepítésekre, az energia közcélú hálózatba hálózati visszatáplálására és az elszámolására vonatkozó jogszabályok is. Csak azok maradhattak a szaldó elszámolásban, akik 2023 szeptemberéig bejelentették telepítési szándékukat. Ez a pályázatos kivitelezések egy részét is érinti.

Elmondta, hogy a hálózati visszatáplálás tilalmát az új napelemes rendszerekre az idén januárban föloldották, ugyanakkor tavaly szeptember 7. óta az új bejelentéseknél és telepítéseknél éves szaldó helyett már csak bruttó elszámolást lehet választani. Ez kedvezőtlenül érinti a napelemmel villamos áramot termelő háztartásokat, mivel kérdéses a megtérülés, így visszavetette a telepítési kedvet. A fölösleg célszerű, saját felhasználására is létezik azonban jó műszaki megoldás.

A cégvezető a Napenergia Plusz Programban őket megkeresők és iparági beszámolók alapján azt mondta, sokan fűteni szeretnének a kiépített napelemes rendszerükkel, azonban kapacitás-okokból az akkumulátorhasználattal együtt is kevéssé alkalmas erre. Ezek a rendszerek leginkább azoknak felelnek meg, akik márciustól októberig, a napelemes termelési csúcsidőszakban napközben az átlagnál több villamos energiát használnak, és elfogyasztják, amit megtermelnek, vagy okosotthon-szabályozással használják fel a tárolt energiamennyiséget. Télen kicsi a hozam, fűtésrásegítésre nem gazdaságos. Okosotthonokban viszont jól tudnak működni ezek a napelemes rendszerek. A szakértő elmondása szerint a jövő az energiaközösségeké, amelyek alakítására nem sok példa van még, nálunk csak most kezdenek létrejönni, de ilyen esetekben háztartási kiserőművek többlettermelését is hasznosíthatják más, nagyobb fogyasztók.

Műemléki környezetben körültekintőnek kell lenni

A kormányhivatal honlapján megjelent cikk szerint a pályázati felhívás szerint az előregisztráció jóváhagyása és a kivitelező kiválasztása után aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be támogatási kérelmet. Műemlékek és műemléki környezet esetén azonban mellékletként csatolni kell az örökségvédelmi hatóság jóváhagyását. A kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályok szerint a napelem rendszer létesítése műemlék esetén engedéllyel, műemléki környezetben pedig az örökségvédelmi bejelentés hatósági tudomásulvételével lehetséges. Érdemes időben utánajárni, van-e szükség a tervezett napelemes beruházáshoz az örökségvédelmi hatóság hozzájárulására.

A napelemet telepítőknek örökségvédelmi szempontokra is oda kell figyelniük, ezért jó, ha utána járnak, milyen előírásokat kell teljesíteniük és milyen dokumentumokat kell beszerezniük. A Verdacciotól megtudtuk, ők Egerben műemléki környezetben nem dolgoztak, csak családi házas övezetben. Visegrádon viszont igen, és ott helyi rendelet szerint volt, ahová nem lehetett telepíteni napelemes rendszert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!