Kerekasztal

2024.02.29. 17:29

A Sárváriba koncentrálják a turizmus-vendéglátóipari képzéseket Egerben + fotók

Szeptembertől a Sárvári Kálmán Technikumban vonják össze az egri turisztikai-vendéglátóipari szakképzéseket. A Heves Vármegyei Szakképzési Centrum szerint az itt kialakított komplex képzőhelyen áll rendelkezésre minden, ami a 21. századi képzéshez kell, itt dolgoznak majd a Szent Lőrinc tanárai, oktatói is, tájékoztattak.

Tóth Balázs

A turisztikai és vendéglátóipari szakmák jövőjéről beszélgettek

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Egyedül nem megy címmel a turisztikai és vendéglátóipari szakmák jövőjéről kezdeményezett kerekasztal beszélgetést a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum. Február 28-án a centrum Sárvári Kálmán Technikumjába várták a fenntartó intézményeinek e területen dolgozó tanárait, oktatóit, illetve a szakma több prominens képviselőit, hogy elmondják tapasztalataikat az ágazat szakképzésének helyzetéről és arról, mit kellene abból megtartani, s min kellene változtatni annak érdekében, hogy minél jobban képzett tanulók kerüljenek ki az iskolából, s hogy őket a szakmában tartsák. 

Az eseményen Milibákné Veres Erika, a Heves Vármegyei Szakképzési centrum főigazgatója bejelentette, az elmúlt években közel egymilliárd forintos fejlesztés történt a Sárvári Kálmán Technikumban annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátás szakmacsoport képzései megfeleljenek a mai kor színvonalának és a jövőben a két egri képzőhely erőforrásait ide koncentrálják.
- Több év fejlesztését zárjuk le idén, 2024. szeptember elsejétől megújult formában, az infrastruktúrát és a humán erőforrást koncentrálva indul újra a turizmus-vendéglátás ágazat oktatása. Jelentős mérföldkövet jelent, hogy a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum  fejlesztési koncepciója alapján, amelyet támogatott a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, s amelyet egyeztettünk  a vállalkozók képviselőivel is, a Szent Lőrinc és a Sárvári Kálmán technikumok erőforrásait egyesítve folytatjuk a turizmus-vendéglátás szakmai képzéseit. A felvételi jelentkezések visszajelzései megerősítettek minket abban, hogy jó volt az elképzelésünk, hogy kettő helyett egy komplexumban folytatjuk képzést. A jelentkezések messze felülmúlják várakozásainkat, a szülők, diákok bíznak az újonnan létrejött intézményben – fejtette ki Milibákné Veres Erika.

A főigazgató szerint egyre többen választják a felsőoktatást, a technikum pedig utat jelent az egyetemi képzés felé. A diákok olyan szakmai, közismereti tudást szereznek öt év alatt, amivel bátran bekopogtathatnak a felsőoktatás kapuján, s biztosan befejezik az ottani képzéseket. A diákok egymás közt is erősítik, hogy nem kell megállni a technikusi oklevél megszerzésénél, tovább kell lépni, kimutatható a tendencia, hogy egyre többen mennek a felsőoktatás irányába. A turizmus-vendéglátás szakmákban fontos a nyelvismeret, a technikumok előnye, hogy a 13. évfolyamon magas óraszámban, 6-9 angol, illetve német órával folytatják tanulmányaikat a diákok, jó eséllyel középfokú nyelvvizsgával kerülhetnek ki az intézményből, emelte ki.

Vitkóczi Marianna, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési stratégiai koordinátora kifejtette, a szakképzési törvény és stratégia is deklarálja, hogy egy képzés úgy lehet eredményes, ha az elméleti és a gyakorlati képzés összhangban van. Ha a szakma, aki fogadja a tanulókat és küldi képzésbe a dolgozóit, az iskolával kooperál. A legjobb szakembereket, a legjobb tudással akkor tudják képezni, ha már az iskolában is naprakész, a piac által igényelt ismeretekkel rendelkeznek a diákok, és az oktatók is legjobb tudásuk szerint készítik föl őket arra, hogy bármikor bevethetők lehessenek. Ezt a célt szolgálta a kerekasztal-beszélgetés.

Mint mondta, a duális képzés révén az iskola és a vállalkozások jó partnerek évek óta. Egerben két, a megyében több intézmény dolgozik a tanulók oktatásán, s mivel a turizmus és a vendéglátás a megyében húzóágazat, muszáj, hogy sokan tanuljanak az iskolákban. Vitkóczi Marianna szerint fontos, hogy az érintett felek azonos elveket valljanak, azonos elveket kövessenek, s kialakítsák a jövőbeli együttműködés irányát. Bár a szakképzési munkaszerződéseket a tanulószerződésekkel ellentétben már nem tartja nyilván a kamara, becslése szerint az iskolarendszerű nappali képzésben 200-250 munkaszerződés lehet, összességében a felnőttek és a saját dolgozók képzési szerződéseivel együtt 300-400-an tanulhatnak most külső képzőhelyen az ágazatban a megyében, Informális visszajelzések alapján úgy gondolják, a végzettek többsége a szakmában marad. Akkora vállalnak munkát a szakmában a végzett diákok, ha megfelelő volt a képzés, megszerették a szakmát, a számukra megfelelő pályát választották. A vendéglátás még népszerű ágazat, s a megyében megvan a felsőoktatási folytatás lehetősége is a technikusi képzésnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!