eger

2017.08.02. 11:22

Harminc éve a bv. kötelékében az egri börtön új parancsnoka

Július elsejétől új kinevezett parancsnoka van a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek. Gyenge-Biró István, bv. ezredessel a börtönben folyó munkákról és a célkitűzésekről beszélgettünk.

Mazurka Zita

Gyenge-Bíró István, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka Fotó: Berán Dániel

Az új vezető Dr. Tóth Tamás bv. vezérőrnagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának felkérésére érkezett Egerbe.

Mint azt március elején megírtuk: több mint egy évtizedes vezetői munka után, önként távozott beosztásából Juhász Attila bv. ezredes az egri börtön parancsnoka. Ezt követően néhány hónapra megbízott vezetőnek nevezték ki Juhász Barbara bv. alezredest, aki 2007 óta szolgál az egri intézetben gazdasági vezetőként. Július elsejétől pedig új kinevezett parancsnoka van az egri börtönnek.

– Legutóbb az országos parancsnokságon főosztályt vezettem. Idén 30 éve vagyok a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományában. Tudatosan választottam 18 évesen ezt a szakmát, bv. ösztöndíjjal végeztem el a katonai főiskolát, majd a nemzetvédelmi egyetemet. Apám nyomdokaiba léptem, természetesen nem ő erőltette, az én döntésem volt. Harminc évvel ezelőtt más volt a helyzet, a börtönök világa ma is zárt, de akkoriban még azt sem tudtam gyerekként, hol dolgozik, aztán 18 évesen természetesen már meg tudtam, hová megy minden nap. Kedvet kaptam hozzá, így választottam én is ezt a hivatást – mesélt lapunknak a kezdetekről a bv. ezredes.

Megtartani, fejlődni

Érdeklődésünkre, elmondta, szeretné megtartani a jól működő programokat Egerben, folytatni, amit elődje elkezdett, valamint újabb fejlesztési lehetőségekre pályázni.

- A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jól működik, nemrégiben egy átfogó vizsgálat is ezt igazolta. Azonban ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni. Úgy gondolom, az eddigi értékeket meg kell őrizni. Folyamatosan változnak a szakmai elvárások, ehhez mindenképpen igazodunk. Jól működik a Börtön a városért program, a jövőben is meg szeretnénk tartani a jóvátételi program ezen részét. Továbbra is jó együttműködést szeretnék a városvezetéssel – vázolta fel Gyenge-Biró István.

- A Meseprogram is sikeres az intézetben. Korábban Miskolcon voltam parancsnokhelyettes, illetve 5 évig a Hajdú Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet vezettem. Juhász Attila akkoriban mutatta be ezt a programot, mely gondolatokkal én azonosulni tudtam, s a helyi sajátosságoknak megfelelően Debrecenben is elindítottunk egy hasonlót. Szeretném tovább folytatni.

Gyenge-Bíró István, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka Fotó: Berán Dániel

Tervben a további korszerűsítés

Az év elején lapunk is megírta: korszerűbb, szebb lett az egri börtön. A homokkő lábazatot, a párkányokat újították meg, kijavították a vakolatot és az ablakokat, hőszigeteltek, csatornafelújítást végeztek. A börtön színe is megváltozott. Ezeken kívül az épületen belül a körletépületekben is energetikai korszerűsítést valósított meg a bv-intézet.

Erről a parancsnok elmondta: – Az épület öreg, folytak munkáltok korábban, szépíteni, korszerűsíteni továbbra is szeretnénk. Fontos lenne még, hogy a személyi állománynak is jobb környezetet tudjunk kialakítani, illetve a folyosók felújítása, körletek korszerűsítése is tervben van. Nyilván az anyagi lehetőségeink figyelembe vételével, fogvatartotti munkavégzés bevonásával.

Kihívások, feladatok

– Nagy kihívás jelenleg, hogy Hevesen épül a börtön, oda toborozzuk a személyi állományt. Az első körben felvettek már elkezdték a szolgálatukat az egri intézetben. Őket be kell illeszteni a rendszerbe, meg kell teremteni nekik a munkafeltételeket.

– A fogvatartotti telítettség Egerben és országszerte is magas a börtönökben, az új intézetek ezt a célt szolgálják majd, hogy megszűnjün a magyar büntetés-végrehajtás telítettsége. Jelenleg 126 helyen közel 150 fogvatartott tartózkodik.

– Mindezek mellett természetesen állandó feladat a börtön biztonságának fenntartása, illetve a reintegrációs tevékenység. Véleményem szerint a börtönnek börtönként kell működnie, a visszatartó erőnek meg kell lennie, ezért a rend és a fegyelem jellemzi működésünket – tette hozzá a bv ezredes.

Hobbi: természetjárás, lakberendezés

Megtudtuk: a börtönparancsnok egyelőre még naponta ingázik Budapest és Eger között, ám ha szabadideje engedi, szívesen járja az országot.

- Nagy hobbim a természetjárás, szeretem felfedezni hazánk természeti szépségeit, ez az egyik kedvelt szabadidős tevékenységem. A másik a lakberendezés. Új lakásban lakunk, de folyamatosan átépítem, átalakítom. Ezeken kívül a mai kor technikai vívmányai is érdekelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában