eger

2017.11.17. 20:00

Szívszorító történet: az édesanya tovább harcol, hogy megtalálják fia gyilkosát

Most nem nyomoznak az eltűnt és megölt Kiss Gábor ügyében.

Szalay Zoltán

Gábor szobájában e sarokkal emlékeznek az áldozatra a hozzátartozók Archív fotó: Gál Gábor

Felfüggesztette a büntető­jogi eljárást a Fejér ­Megyei ­Rendőr-főkapitányság az egri Kiss Gábor ellen elkö­vetett bűntény ­ügyében 2016. február 18-i határozatával. Immár ­tizenhét éve, 2000. november ­11-én tűnt el a kitűnően ­tanuló, orvosnak készülő középiskolás, ­akinek sajnos 2001 májusában­ Adonynál a Dunában csak holttestét találták meg. A legújabb fejleményekről érdeklődött­ a Heol.

Egy a szegedi büntetés-végrehajtási intézetből öt esztendeje szabadult fiatalembernek a Budapesti Rendőr-­főkapitányságon tett bejelentése mozdította el az addigi holtpontról a szomorú történetet 2012-ben. Kiss Gyuláné, a tragikus sorsú, 17 esztendős korában bűncselekmény következtében elhunyt Gábor édesanyja – aki ma is állhatatosan kutatja, hogy mi történt a fiával – így mesél erről:

– Az illető a szegedi börtönben töltötte büntetését. Arról beszélt, amikor közvetítő útján megkeresett bennünket, hogy az egyik cellatársának volt egy fekete dossziéja, amit roppan gondosan, féltve őrzött. Egyszer azonban kiesett belőle egy Zsaru Magazin korabeli példánya. Megkérdezte az elítélttől, miért tartja magánál éppen azt az újságot. Azt a választ kapta, hogy olyan ügyről ír, amit sikerült megúszniuk. Ez a bizonyos cikk Kiss Gábor eltűnéséről és haláláról szólt. A „döglött” bűnesetek felderítésére ­vállalkozó Kovács Lajos rendőr ezredes javaslatára tette meg tulajdonképpen a bejelentését. El is küldte nekünk az erről készült jegyzőkönyv egy példányát. Őszintén beszélt arról, hogy a kétmilliós nyomravezetői díj is érdekelte.

Ennek nyomán a rendőrség próbálta felkutatni a bejelentő volt cellatársait. Időközben a fekete dossziés ember is szabadult a fegyintézetből. Kiss Gyuláné úgy tudja, a családjával Németországba költözött, s egyelőre nincs jogcím, ami alapján hazarendelhető lenne.

Gábor szobájában e sarokkal emlékeznek az áldozatra a hozzátartozók Archív fotó: Gál Gábor

A szívszorító történet újabb állomása 2015 februárjának vége. A Legfőbb Ügyészség 23-án határozatot hozott a Kiss Gábor ellen ismeretlen tettes által elkövetett emberölés bűntett nyomozás-elrendelésének a folytatásáról, s a Fejér megyei főkapitányságon három nappal később ugyanilyen döntés született. Az indoklás szerint újabb adatok merültek fel ezen bűntény kapcsán.

– Mindennek előzménye – folytatja emlékei felidézését Kiss Gyuláné –, 2015 októberében, amikor az egri nagypostán arra vártam, hogy a csekket befizethessem, hozzám lépett egy fiatalember, kérdezte, én vagyok-e Kiss Gábor édesanyja. Bólintásomra azt állította, Gábor nem eltűnt, hanem elvitték. Ő amint számára kiderült az eset, rögtön megtette a bejelentését névtelenül – mert félt –, de nem foglalkoztak vele.

Később az ifjút a rendőrök megtalálták és meghallgatták tanúként. Vele 2015. december­ 11-én vették fel a jegyzőkönyvet a székesfehérvári rendőrök megkeresése alapján az egri kollégáik. Gábor anyukája is ismeri a dokumentumban leírtakat.

– Azt mondta a fiú – ­sorolja a hivatalos irat tartalmát Kiss Gyuláné –, hogy azon az estén, vagyis 2000. ­november 11-én 21–22 óra között a MÁS-klubban látta a fiamat. Három-négy lány társaságában volt, a tanú szerint rendezettnek, jó hangulatban lévő srácnak tűnt. Kicsit megilletődöttnek, mint aki nem gyakran jár olyan helyeken. Ez így is volt… Nem voltak ittasak. Tizenegy óra körül arra lett figyelmes a két éve vallomást tevő, hogy Gábor és egy akkor 40-es éveiben járó férfi távoznak a klubból, a Széchenyi utcai szemben lévő éjjel-nappali boltba mentek. Később visszatértek, majd éjszaka a közeli Mária utcába ballagtak, ahol világos színű kocsi várta őket. Azt nem látta, hogy beszálltak-e, csak annyit észlelt, mintha Gábor bódult lenne.

Az édesanya, Kiss Gyuláné

A tanú arra is kitért vallomásában a rendőri kérdések nyomán, száz százalékig biztos benne, hogy Gábort látta, a külsejét a valósághoz híven írta le, azt a sportos öltözetet is, amiben otthonról elment kora este.

Az újabb nyomozás egy éven át tartott, végül annak eredménytelensége miatt – a bűncselekmény elkövetőjét nem sikerült felderíteni kitétellel – a Fejér Megyei Rendőr-­főkapitányság bűnügyi igazgatósága 2016. február 18-án a büntetőeljárást felfüggesztette.

Kiss Gyuláné semmiképpen sem adja fel a küzdelmét azért, hogy kiderüljön, miért, kik miatt kellett meghalnia gyermekének Eger Jó tanuló – jó sportoló ösztöndíjasának.

Továbbra is érvényes még a nyomravezető kétmilliós díja

Kiss Gyuláné elmondása szerint 2004 szeptemberének végén látott napvilágot a hír, hogy az egri közgyűlés testületi ülésén úgy határozott, egymillió forint nyomravezetői díjat tűznek. Az összeget az kaphatja meg, aki érdemi információval szolgál Kiss Gábor eltűnésével, illetve az ellene elkövetett élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatban. A Kiss család 2009-ben – amikorra az anyagi lehetőségeik megengedték – ugyancsak egymillió forintot ajánlott fel annak, aki segíti ennek a rejtélyes ügynek a tisztázását. Azt is közölte, hogy az együttesen kétmillió forintos nyomravezetői díj továbbra is érvényben van. Meggyőződése: az információk több mint másfél évtized után is segíthetnek az igazság kiderítésében.

Szalay Zoltán

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában