eger, kompolt

2018.11.21. 20:00

Nem adja fel a választási csalással vádolt kompolti polgármester: fellebbez a legenyhébb ítélet ellen

A másodfokon megismételt eljárás ötödik tárgyalási napján ugyan ítélet született az Egri Törvényszéken, ahol Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere állt a vádlottak padján, ám a négy éve tartó pernek továbbra sincs vége.

G. R.

A törvényszék a szerdán meghozott ítéletével a vádlottat három rendbeli választás rendje elleni bűntett miatt megrovásban részesítette, míg a további négy rendbeli választás rendje elleni bűntettének vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette, tájékoztatta a Heolt dr. Puskás Csilla törvényszéki sajtószóvivő.

Az ügyészség a polgármestert hét rendbeli választás rendje elleni bűntettel vádolta. Az ítélet felmentő része ellen az ügyész a vádlott bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása érdekében fellebbezést nyújtott be, míg a vádlott a nyilatkozattételre három nap gondolkodási időt tartott fen.

A még 2014-ben indult elsőfokú eljárásban a törvényszék 2016 novemberében felmentette a ma is hivatalban lévő faluvezetőt, ám az ügyész fellebbezett, másodfokon újraindult az ügy.

Amint arról már többször írtunk, Gyetvai Péter önkormányzati képviselő feljelentése nyomán indult a nyomozás, s a Heves Megyei Főügyészség hétrendbeli választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat. Balázs Zoltán 1998 őszétől Kompolt polgármestere, immár az ötödik ciklusban. A vádirat szerint Balázs Zoltán a 2014. október ­12-i önkormányzati választásokat megelőző időszakban anyagi juttatással több kompolti lakost is befolyásolni szándékozott a választásban. Az elsőfokú, jogerőre nem emelkedett ítélet szerint ez nem volt bizonyítható.

Azzal vádolták a polgármestert, hogy 2014. szeptember közepe és október 12. között több embernek fejenként két-, három-, illetve tízezer forintot adott azzal a felhívással, hogy számít a választáson való megjelenésükre, és „jó helyre tegyék az X-et”. A 2014. október 12-i választáson Balázs Zoltán egyetlen szavazatkülönbséggel nyert.

Balázs Zoltán a szerdai ítélethirdetés után a Heolnak elmondta:

– Szomorú, hogy több mint négy éve tart ez az eljárás. Első fokon két évvel ezelőtt ugyanez az egri bíróság felmentett, megállapította, hogy nem hibáztam. Az döntés indoklása szerint a hat tanúból háromra azt mondta a bíróság, hogy szerintük a szavahihetőségük megkérdőjelezhető, háromnál lehetségesnek találták, hogy igazat mondtak, s ezért megrovásban részesítettek. Három napom van a fellebbezésre, erre készülök, pontosítok. Mert az igazságérzetemet bántja a döntés. Még akkor is, ha az a legenyhébb fokozat. Nyugodt szívvel jelentem ki, hogy én nem befolyásoltam törvénytelenül senkit.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában